MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  15.04.2024 10:21:21

Rozhovor ministra Stanjury pro Deník N (15.4.2024)

 

Datum vydání: 13.4.2024
Zdroj: Deník N, Autor: Kateřina Frouzová

Řekl jste, že chcete pokračovat ve stabilizaci veřejných financí. Jaké konkrétní kroky máte v tuto chvíli v plánu?

Zákon o rozpočtové odpovědnosti nám ukládá povinnost postupně snižovat zejména strukturální salda a výdajové limity. Z toho, jak jsme propočítali nové prognózy, vidíme, že to jsme schopni splnit v roce 2025 a 2026 a potřebujeme přidat ještě zhruba čtyři desetiny HDP pro rok 2027. Musíme tedy přijmout taková stálá opatření, která rozpočet dlouhodobě vylepší o 35 až 40 miliard ročně.

Nové daně?

Ne, ne, ne. Určitě to bude výdajová strana.

To znamená?

Určitě ještě neskončila debata s kolegy o dotačních titulech. Udělali jsme dobrý krok, velký krok, ale pořád vidím velké rezervy, kde bychom mohli v budoucnu omezovat dotační tituly. Pak další je chytrá digitalizace. Pokud se nám ji povede provést a u toho rušit agendy, mohli bychom mít méně lidí za lepší platy a ještě ušetřit. To jsou dva hlavní směry, které bychom měli prosazovat. Máme čas přijmout zákony, které by byly účinné třeba od prvního ledna roku 2026.

Zmínil jste zrušení ministerstva pro místní rozvoj. To byl nějaký výkřik nebo šťouchnutí do pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše?

To nebyl výkřik. Návrh vůbec nesouvisí se stávajícím ministerstvem pro místní rozvoj ani s personálním obsazením, ani s výkonem úřadu v tomto volebním období. Tento názor zastávám dlouhodobě, včetně sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu. A jsme na kongresu ODS, snažil jsem se pro příští parlamentní volby formovat principy, které bude ODS prosazovat například při sestavování předvolební koalice či předvolebního programu. Není to vůbec osobní, není to vůbec proti Ivanu Bartošovi. Z mého pohledu se ale agenda dá rozdělit na jiná ministerstva.

Už vám Ivan Bartoš kvůli tomu napsal?

Ano.

Co vám napsal?

Soukromou korespondenci mezi členy vlády nebudu sdělovat, ale snažím se mu to vysvětlit.

Předpokládám, že není rád?

Moje vystoupení nebylo vedeno vůbec osobně, ale systémově.

Budete v dalším roce a půl tvrdší ministr financí? Blíží se volby, každý bude chtít utrácet… Víte, jak to chodí na konci volebního období.

Pan vicepremiér Vlastimil Válek dnes řekl, že jsem štědrý, takže bych se měl nad sebou zamyslet. Ale myslím, že to bude stejné jako doposud, že se po těch měsících a letech vzájemné komunikace nepřekvapujeme. Nebude jednoduché sestavit návrh rozpočtu, který bude mít zase nižší deficit.

Rozpočtu ve volebním roce. To je něco jiného.

Hlavně musí být s nižším deficitem než letos. Nebudeme populističtí, ve volebním roce nezapomeneme na rozpočtovou odpovědnost a nebudeme dávat volební dárečky. Je to čtvrtý rozpočet, kdy šetříme, poprvé se úspory hledají nejrychleji, nejsnadněji. Při každém dalším pokusu to bude těžší a těžší.

Řešila jsem s vašimi nespokojenými členy výhrady a vím, že vám vytýkají, že konsolidační balíček mohl být tvrdší. Vy jste si to vyslechl na stranických sněmech. Budete na to ještě nějak reagovat?

Reaguji na to na místě. Nedohadovali to pouze členové vlády. Kolegové-poslanci byli součástí minimálně nějakých podstatných částí vyjednávání balíčku. Není to tak, že v ODS nevíme, jak udělat úsporný balíček. Ale máme pět vládních stran, potřebovali jsme 101 hlasů v Poslanecké sněmovně a 41 hlasů v Senátu. Když jsem to kolegům vysvětlil, akceptovali, že to v daném volebním období bylo maximum možného.

Nelitoval jste, že jste zrušili superhrubou mzdu?

Ne. Ani vteřinu.

Ani vteřinu neuvažujete nad tím, že byste ji obnovili? Zvýšili byste tím příjmy rozpočtu o sto dvacet nebo sto třicet miliard.

Bylo by to o něco méně, kolem sta miliard. Šlo by o razantní zvýšení přímých daní. Jsem pro to, aby přímé daně byly co nejmenší, abychom netrestali aktivitu. Dlouhodobě jsme to prosazovali a nelituju toho. Deficit státního rozpočtu se nemá vyrovnávat zvýšením daní, to bych také mohl zvednout DPH na 30 %. Tak se to dělat nedá.

Schodek státního rozpočtu je stále vysoký.

Počkejme si na výsledek roku 2023 v rámci mezinárodního srovnání. Jasně že bych chtěl, aby se schodek snižoval rychleji. Ale v tomto volebním období podle mě děláme v rámci koalice maximum možného. A to není stížnost na koaliční partnery, to je prostě realita pěti stran, kdy každý má trochu jiné priority.

Chcete pokračovat v koalici Spolu?

Po absolvování krajských voleb bude čas, aby se tyto tři politické strany rozhodly, zda ten projekt bude pokračovat i ve sněmovních volbách roku 2025. Jsem určitě pro.

Teď ale mají všechny strany plnou hlavu starostí s volebními kampaněmi, takže po podzimních krajských volbách bude čas, abychom to případně nějak smluvně podchytili nebo začali vážná jednání o tom, co je podle mě klíčové, to znamená o pravidlech sestavení kandidátky v jednotlivých krajích a o programu.

Budete tvrdší na lidovce, kteří mají v preferencích dvě procenta, a nemusí tak dostat tolik míst na kandidátkách?

Při vyjednávání se nemáme dívat na momentální průzkumy. To jsme dělali celou dobu i v roce 2021. Víme, že strany jsou v každém kraji jinak silné, a proto jsme neměli jeden mustr na to, jak sestavit kandidátky. Jsou kraje, kde je KDU-ČSL hodně silná a kde je hodně slabá, což ostatně platí o všech třech stranách včetně ODS. Proto jsme to vymysleli tak, aby to odpovídalo síle všech tří stran v každém konkrétním regionu. A takhle budeme postupovat znovu. Budeme k tomu mít čerstvé výsledky krajských voleb, evropských voleb a senátních voleb. Neříkám tedy, že to musí být stejné jako v roce 2021, ale bude to vodítko, jak vést debaty. V koalici se musí najít všechny tři strany, všechny musí být spokojené.

Pokud evropské volby skončí pro koalici Spolu průšvihem, neukončí to její životaschopnost?

Průšvihem to neskončí.

Co když skončí?

Když to průšvihem skončí, vrátíme se k tomu, ale průšvihem to neskončí. Nemá cenu pořád zkoumat všechny varianty. Podle všech čísel budeme první, nebo druzí. Pevně doufám, že ještě zabereme a budeme první. A to fakt není průšvih.

Vás zachraňuje koalice Spolu, protože jinak by ODS byla stále někde na úrovni dvanácti či patnácti procent. I když jste se s Petrem Fialou snažili, bez Spolu jste to nezvedli. Kde děláte chybu?

Skutečnost popisujeme každý jinak. Vyhráli jsme volby, máme premiéra a jsme nejsilnější vládní strana.

Díky náhodě.

Jak náhodě?

Díky tomu, že se do Sněmovny těsně nedostali sociální demokraté a Přísaha.

Není to pravda. Dopředu jsme deklarovali, že chceme zvednout volební účast, a povedlo se nám zvednout volební účast o pět procentních bodů. Všechny agentury, které to zkoumaly a rozebíraly výsledky, říkaly, že hlasy z těch pěti procent skoro všechny skončily u koalice Spolu. A měli jsme skoro 28 %.

Ale pořád to byl výsledek koalice Spolu, ne ODS, která mívala i 35 procent. Už dlouho to vypadá, že se vám nedaří odrazit se od těch vašich dvanácti až patnácti procent. Co byste měli dělat jinak? Je něco, co děláte špatně?

Určitě neděláme všechno dobře, máme rezervy. Kdo něco dělá, občas něco pokazí, to je normální. To je věc vnitřní debaty v ODS. Je také jiná politická situace. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se ty doby vrátily, to byl čistý pravolevý souboj. Na levici byla hegemonem sociální demokracie, na pravici ODS, neexistovaly dnešní parlamentní strany – ani SPD, ani TOP 09, ani ANO. Když se podíváte do Evropy, ODS je jediná reformní politická strana, která přežila dodneška. Je dlouhodobě úspěšná. Každý předseda ODS byl premiérem. To je unikátní situace, unikátní výsledek.

Předseda STAN Vít Rakušan na vašem kongresu říkal, že chce pokračování spolupráce. Ale vy jste měl s jeho hnutím a s Piráty často spory o peníze. Jak vnímáte další spolupráci s těmito dvěma stranami?

Pamatuju si vládu Petra Nečase, kdy byly tři koaliční strany. Teď je nás pět a atmosféra uvnitř vlády je lepší, než to vypadá. Máte tvrdá jednání a jiné názory, což je normální. Když se podíváte na současné rozložení politických sil, nevidím jinou alternativu než pokračování stávající vládní koalice proti populistům.

Přestože se STAN a Piráty máte těžká jednání?

Ano, je to těžké. Máme se na to jako největší a nejsilnější strany dívat s nadhledem. Náš hlavní politický soupeř je jinde. Vidíme to dnes a denně v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Na to nesmíme zapomínat. Náš hlavní politický soupeř jsou dnešní opoziční strany.

A bude stačit strašení Andrejem Babišem a SPD?

Stačit to nebude, ale je to pravda. A myslím, že to není strašení. Jen popisujeme věci, jak jsou. Všichni viděli úvahy: Andrej Babiš nebude ve vládě a ten či onen bude lepší premiér a bude mít svůj názor. Než mu Andrej Babiš zavolá. To jsme viděli po schůzce u prezidenta ohledně penzí. Takže to není strašení.

Může vám ale podobná rétorika po čtyřech letech znovu vyjít? Nebude voličům chybět třeba reforma zdravotnictví nebo školství?

Určitě nebudu kritizovat kolegy ve vládě. Mám říkat, co má dělat ODS.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688