Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  11.04.2024 10:39:00

Město Varnsdorf vyhlásilo architektonicko-výtvarnou soutěž na nový vodní prvek na náměstí E. Beneše

Náměstí by mělo projít dlouho plánovanou celkovou rekonstrukcí. Základním cílem je vytvořit důstojné centrum města a navrátit náměstí více jeho přirozenou roli, jako místa pro setkávání, trhy, společenské a kulturní akce.

Parkovací stání budou nově, spolu se stromy, po obvodu plochy a střed náměstí tak zůstane čistě pobytovým prostorem pro různé aktivity či posezení. Právě proto by zde měl být nově i vodní prvek, který by se měl stát dominantou. Měl by zvýšit atraktivitu prostoru, živost a nabídnout osvěžení v horkých letních dnech.

S ohledem na význam, kdy se jedná o samotné centrum města a úpravu na další desítky let, se město rozhodlo hledat podobu nového vodního prvku nejtransparentnějším možným způsobem, a to poprvé v novodobé historii oficiální veřejnou architektonicko-výtvarnou soutěží, která byla nedávno vyhlášena. Soutěžní podmínky a zadání připravil městský architekt Jan Hrouda dle zavedených standardů České komory architektů. Soutěž je proto dle pravidel anonymní a otevřená, a tak se může přihlásit kdokoliv, především sochaři, umělci či architekti.

Odevzdané návrhy posoudí na konci června nezaujatě porota soutěže, která je složená z většiny nezávislých odborníků - Ing. arch. MgA. Davida Mateáska (městský architekt Kolína), Ing. arch. Vladimíra Baldy (architekt a pedagog FA TUL), MgA. Richarda Loskota (umělec), Ing. Martiny Forejtové (krajinářská architektka) a Ing. arch. Markéty Bromové (architektka) a doplněná dále o zástupce města Jana Šimka (starosta města), Jiřího Suchardu (1. místostarosta města), PhDr. Martina Musílka (ředitel Městského divadla Varnsdorf), Ing. Jaroslavu Křivohlavou (krajinářská architektka a zastupitelka města) a Ing. Jaroslava Beránka (vedoucí Odboru správy majetky a investic). Vítězný návrh by měl být následně podrobně doprojektován a začleněn do celkového plánu rekonstrukce náměstí.

Nejen vítězné a oceněné, ale i všechny ostatní návrhy odevzdané v soutěži budou veřejnosti představeny nejspíš na podzim v rámci plánované výstavy a prezentace průběhu soutěže, o jejímž vývoji budeme dále informovat.

„Věříme, že zvolený postup přinese kvalitní a krásné řešení nového vodního prvku, který nám všem zpříjemní pobyt v centru, stane se dominantou náměstí a budeme na něj moct být třeba i hrdí,“ dodal městský architekt Jan Hrouda.

Fotogalerie

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688