mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.04.2024 14:48:00

Delegace Pardubického kraje navštívila Estonsko

Delegace Pardubického kraje navštívila Estonsko

12.04.2024 / 14:41 | Aktualizováno: 12.04.2024 / 14:48

Ve dnech 7. až 10. dubna navštívila osmičlenná delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým Estonsko. Hlavním cílem návštěvy delegace bylo lépe porozumět principům a metodám digitalizace v systémech veřejné správy používaných v Estonsku, a to jak na státní, tak na místní úrovni.

První den návštěvy delegace nejprve navštívila informační centrum e-Estonia, kde se seznámila se základními mechanismy digitalizace estonské společnosti. Delegace se také setkala se Sdružením estonských měst a obcí, kde se seznámila s rozvojem a iniciativami místní samosprávy v oblasti ICT v Estonsku. Hlavní pozornost byla věnována představení nové webové platformy vytvořené pro místní samosprávy, která má zlepšit informační služby obcí a uživatelský komfort.

Delegace se také seznámila se zkušenostmi s digitalizací dvou obcí. První z nich bylo hlavní město Tallinn, kde se setkali s Martinem Männilem, digitálním ředitelem tallinnského strategického centra. Vzhledem k tomu, že služby elektronické veřejné správy v Tallinnu byly v žebříčku digitálních služeb OSN pro rok 2022 vyhodnoceny jako třetí nejlepší na světě, poskytl přehled digitálních služeb v Tallinnu a vysvětlil proces designového myšlení při plánování elektronických služeb. Další poznatky získal od společnosti Spin TEK, nejstarší estonské IT společnosti, která sehrála významnou roli při vývoji systémů pro estonský veřejný sektor. Delegace se seznámila s různými systémy, včetně webových řešení pro správu hřbitovů a registraci domácích zvířat. Součástí návštěvy delegace bylo také setkání v Akademii e-Governance, kde se delegace seznámila s estonským systémem digitální identity a úspěšným přístupem země k digitálnímu vládnutí.

Delegace v EGA.

Delegace v EGA.

Delegace navštívila také obec Rapla ve středním Estonsku, kde se seznámila s digitálními řešeními menších obcí. Setkání, na kterém delegaci doprovázel i český velvyslanec David Král, se zúčastnilo několik představitelů obcí, mimo jiné starosta Gert Villard. Náměstek starosty Toomas Nael představil oblast ekonomiky a plánování a místostarosta Rain Terras oblast rozvoje, podnikání, inovací a vztahů s veřejností. Kromě toho byl podán přehled o práci v oblasti vzdělávání a kultury a o rozpočtové politice obce. Zmíněná témata vyvolala mezi delegací a vedením Raply zevrubnou diskusi. Kromě toho si delegace prohlédla nově otevřenou hudební školu Rapla.

Návštěva obce Rapla.

Návštěva obce Rapla.

Na závěr návštěvy se delegace setkala s českým velvyslancem v Estonsku Davidem Králem, aby si vyměnili názory na to, co během návštěvy viděli a slyšeli. Celkově se cesta pardubické delegace ukázala jako úspěšná, neboť setkání byla komplexní a poskytla přehled o osvědčených postupech Estonska.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688