mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.04.2024 08:16:00

Vývoj boje s obchodováním s lidmi v Kambodži: vláda prezentovala zprávu za rok 2023

Vývoj boje s obchodováním s lidmi v Kambodži: vláda prezentovala zprávu za rok 2023

11.04.2024 / 08:13 | Aktualizováno: 11.04.2024 / 08:16

Dne 27. 3. 2024 zorganizovalo kambodžské Ministerstvo vnitra oficiální prezentaci zprávy o stavu obchodování s lidmi v Kambodži v roce 2023. Vloni oslavil desáté výročí založení Národního výboru pro boj proti obchodování s lidmi, to vyzdvihuje trvalé úsilí vlády v boji proti tomuto všudypřítomnému zločinu.

Navzdory značnému úsilí se kriminální živly v průběhu času přizpůsobily, což si vyžádalo inovativnější přístup i z kambodžské strany. V době, kdy země připravuje představení svého pětiletého strategického plánu na období 20242028, je klíčová spolupráce mezi ministerstvy stejně jako schválení komplexních opatření k řešení rychle se měnících se problémů spojených s obchodováním s lidmi. Na začátku dubna prezentovaná závěrečná zpráva pro rok 2023, na níž spolupracovalo 22 ministerstev, zdůrazňuje naléhavost celé situace. Rostoucí migrační trendy zintenzivňují problémy vykořisťování a kyberkriminality, což vyžaduje proaktivní zásah.

Klíčovým aspektem strategie je posílení právního rámce, přičemž ministerstvo spravedlnosti připravuje návrhy usnesení o poskytování právní pomoci obětem kyberkriminality. Současně ministerstva dokončují různé resortní dokumenty, včetně návrhů zákonů a memorand o porozumění. Mezi nimi stojí za zmínku národní politika v oblasti zdraví migrantů, kterou společně vypracovalo Ministerstvo zdravotnictví a jeho thajský protějšek a jejímž cílem je nabízet bezplatné zdravotní prohlídky osobám, které se staly obětmi obchodování s lidmi. Ministerstvo pro rozvoj venkova pilotně zavádí pobídky, které mají zemědělce v příhraničních regionech motivovat k tomu, aby se věnovali místnímu podnikání namísto hledání příležitostí v zahraničí. Ministerstvo cestovního ruchu zintenzivňuje osvětové kampaně mezi podnikateli, zasazuje se o přijetí kodexu chování a zvýšení počtu kontrol v pohostinství.

Na mezinárodním poli se Kambodža aktivně zapojuje do dvoustranných a mnohostranných jednání, na národní úrovni řeší celostátní a regionálních dohody s cílem posílit své hranice proti obchodování s lidmi. To zahrnuje školení příslušných pracovníků a zřízení digitálních databází. Kromě toho probíhají iniciativy zaměřené na usnadnění zaměstnávání pro vracející se migranty. Zásadní význam má i nadále informovanost veřejnosti, na kterou jsou zaměřeny rozsáhlé osvětové kampaně prostřednictvím televize, rozhlasu a sociálních médií. Většina kambodžských migrujících pracovníků hledá pracovní příležitosti v destinacích, jako je Thajsko, Korea, Japonsko a Saúdská Arábie (dle reportu cca 1,4 mil. lidí), probíhá také úsilí o omezení nelegální imigrace ze sousedních zemí, jako je Laos a Myanmar. Další prioritou zůstává kontrola dětské práce, zejména v oděvních a cihlářských továrnách, kde bylo v roce 2023 nahlášeno 2094 případů na 451 místech. V roce 2023 se 307 osob čelilo trestnímu stíhání za obchodování s lidmi, přičemž tresty se pohybují od 2 do 15 let odnětí svobody spolu s vysokými pokutami ve výši až 7,750 USD; kromě toho byly dvě osoby stíhány za nezákonný styk s nezletilými mladšími 15 let.

Náměstek ministra vnitra zdůraznil význam každoročního reportování a spolupráce s velvyslanectvími, nevládními organizacemi a rozvojovými partnery. V roce 2023 úřady zadržely 142 osob podezřelých z nucené práce. Přibližně 20 % nahlášených případů si vyžádalo zásah, ve zbytku případů se často jednalo o spory nebo o osoby, které se chtěly vrátit do své domovské země bez známek zadržení proti své vůli. K řešení tohoto problému vláda využívá komunikační strategii, šíří informace prostřednictvím medií, horké linky a poskytuje podporu obětem. Zdůrazňuje, že je nezbytné rozlišovat mezi obchodováním s lidmi, podvody a hazardními hrami, aby bylo možné vhodně reagovat. Posílení vertikální koordinace národního výboru a zavedení rámce pro monitorování a hodnocení jsou zásadní pro účinnou intervenci a preventivní opatření.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688