Inzerce (Inzerce)
Investice  |  08.04.2024 14:45:17REKLAMA

Akciové portfolio Tomáše Vranky: Čas přidat Bitcoin?

Bitcoin PR článek xtb

Akciové trhy již několik měsíců pokračují v růstu a mnohé indexy v nedávné době dokonce zvýšily svá předchozí maxima. Ve světě totiž stále panuje obecně pozitivní nálada a z ekonomik nepřicházejí skoro žádné špatné zprávy. Jak tato situace ovlivňuje naše vzorové portfolio?

V rámci akcií z investičního portfolia pokračují problémy společnosti Apple. Z Číny přicházejí další čísla, která ukazují, že pokles prodeje iPhonů je opravdu velký, což je samozřejmě problém, protože Čína je pro společnost jedním z nejdůležitějších trhů. Problémy má i Boeing, jehož letadla měla v posledních měsících několik nehod, naštěstí ne smrtelných, které zřejmě souvisejí s výrobním procesem. Tyto incidenty nakonec vedly k tomu, že generální ředitel společnosti oznámil, že do konce letošního roku odstoupí ze své funkce. Pozitivnější je však skutečnost, že se situace zlepšuje pro společnost Meta. V USA se totiž stále častěji hovoří o možném úplném zákazu TikToku. Ačkoli je celá záležitost poměrně složitá, vypadá to, že TikTok jako jeden z největších konkurentů Instagramu v USA by nakonec mohl být zakázán.

Co bylo do portfolia nově přidáno?

Celý projekt Akciové portfolio byl původně vytvořen jako průvodce nákupem akcií. Později byly přidány vybrané ETF a po několika letech se Tomáš v tomto měsíci rozhodl přidat i další třídu aktiv. Tou jsou kryptoměny, respektive Bitcoin, který byl zakoupen ve formě ETF. Pro upřesnění: fondy najdete pod zkratkou ETF, ale jedná se o ETN/ETP, které mají oproti klasickému ETF trochu jinou strukturu. Evropská legislativa neumožňuje ETF s jednou aktivitou a fondy se mírně liší i v dalších parametrech. XTB v současné době nabízí dva fondy, které velmi věrně kopírují cenu bitcoinu, protože ho fyzicky nakupují. Jedná se o BTCE.DE a VBTC.DE. Oba fondy se obchodují v Evropě, a pokud investor nechce z nějakého důvodu nakupovat Bitcoin přímo, může to být jedna z nejlepších možností, jak získat expozici na tomto trhu.

Proč ale nakupovat Bitcoin nyní? Vzhledem k zavedení ETF je Bitcoin dostupnější než kdy dříve a stále více investorů se přiklání k názoru, že v malém množství může být dobrým doplňkem dlouhodobého investičního portfolia. Navíc za příznivých makroekonomických podmínek se dá očekávat pokračující růstový trend i u kryptoměn.

Co se týče způsobu nákupu samotného, Tomáš se rozhodl do portfolia přidat oba fondy ve stejném poměru z důvodu diverzifikace s tím, že v průběhu několika následujících měsíců budou tyto pozice průběžně po malých krocích navyšovány a cena se tak zprůměruje. Jelikož Bitcoin je stále velmi volatilní, mladé a nepředvídatelné aktivum, bude do portfolia přidáván postupně a jen v malé míře.

Podrobnější informace k výše uvedeným tématům naleznete ve videu z tohoto měsíce Akciové portfolio Tomáše Vranky, které je k dispozici na následujícím odkazu: https://cz.xtb.com/akciove-portfolio-tomase-vranky

Pokud byste se chtěli dozvědět více o tématu kryptoměn, XTB v nedávné době vysílalo dvě živá kryptoměnová vysílání (dostupná ZDE a ZDE ). Ke stažení zdarma je nyní taktéž dostupný nový ebook Top 5 kryptoměn u XTB

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688