Z regionů  |  28.02.2024 11:23:00

Gupta u soudu v Ostravě. U Krajského soudu v Ostravě začalo jednání týkající se všeobecného moratoria, které chrání před věřiteli hutní společnost Liberty Ostrava. (video)

Gupta u soudu v Ostravě. U Krajského soudu v Ostravě začalo jednání týkající se všeobecného moratoria, které chrání před věřiteli hutní společnost Liberty Ostrava. Jednání je neveřejné, účastní se ho zástupci Liberty, jejího dodavatele Tameh Czech a jejich právníci. K soudu dorazil i majitel koncernu GFG Alliance, kterému Liberty Ostrava patří, Sanjeev Gupta. S novináři nemluvil, u soudu podnik zastupuje zhruba deset právníků. Jednání začalo chvíli po 10:00, podle redaktorky Pavly Daňkové může trvat až do pozdního odpoledne.

Guptův koncern ostravskou huť vlastní od roku 2019. Odboráři Guptu několikrát vyzvali, aby začal pracovat na spuštění provozu. Podle úterních informací Hospodářských novin byl Gupta v tomto měsíci už dvakrát v Česku, kde situaci řešil s právníky a managementem.

Liberty Ostrava má už delší dobu problém platit své závazky. Pokud by soud moratorium zrušil, věřitelé by na huť mohli začít podávat insolvenční návrhy. Moratorium platí od prosince tři měsíce, lhůta uplyne 20. března.

Mezi účastníky, kteří se dostali do sálu, je i předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina, jenž je členem dozorčí rady firmy. "Přicházím, abych se dozvěděl, jak se to bude vyvíjet a jak to bude pokračovat, a jsem rád, že (Gupta) přijel, i když to bylo pro mě překvapení, pan Gupta přímo, což znamená, že tomu dává jasnou prioritu, aby to dopadlo ve prospěch Ostravy," řekl Slanina novinářům před začátkem jednání.

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková tento týden uvedla, že podnik pracuje na aktualizovaném restrukturalizačním plánu. Firma podle ní bude chtít soud ujistit, že podmínky preventivní restrukturalizace stále plní a že zůstává solventní.

Tameh Czech skončil loni v prosinci v úpadku. Uvedl, že mu Liberty Ostrava, jeho jediný zákazník, za služby půl roku neplatila a dluží mu zhruba dvě miliardy korun. Poté Tameh huti přestal dodávat energie. Většina provozu Liberty tak stojí a většina pracovníků obou firem od 22. prosince nechodí do práce. Celkem mají okolo 6000 zaměstnanců.

Liberty a Tameh se stále nedohodly na cenách energií. Příští týden se má uskutečnit společné jednání jejich zástupců, které domluvili odboráři. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení od roku 2019, kdy skupina Liberty ostravskou huť koupila.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Soud jedná o Liberty Ostrava

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688