Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.04.2024 09:01:00

V centru pozornosti průmysl, na něj a inflaci vyčkává i koruna - Rozbřesk

Maloobchod v únoru zvolnil své tempo růstu a rostl v únoru o 1,6 % meziročně - lehce pod naším odhadem (2,0 %) i odhadem trhu (2,3 %). Směrem vzhůru však byly revidovány údaje za leden (na 3,2 % z 2,4 % meziročně). Celkový příběh o pokračujícím oživení spotřeby v Q1 2024 se tak nemění a únor se ukazuje být pouze určitou “korekcí” po velmi úspěšném lednu.

Únorová korekce se (po sezónním očištění) týkala zejména nákupů potravin a nákupů v nespecializovaných obchodech - reakce na prudký nárůst v lednu (meziročně však dynamika zůstává kladná a v případě potravin dokonce zrychluje). Hůře situace vypadá u prodejů kultury a rekreace ve specializovaných prodejnách (meziroční pokles o cca 10 %) - může se však jednat o sezónní výkyv nebo přesun prodejů do nespecializovaných prodejen nebo na internet (podobně mohou být zatíženy relativně slabé prodeje elektroniky ve specializovaných prodejnách). Lépe se naopak daří internetovým obchodům (+16 % meziročně).

Při pohledu do budoucna zůstáváme na spotřebu domácností naladěni optimisticky, a to zejména díky očekávanému růstu reálné mzdy a lehkému poklesu vysoké míry úspor. Relativně povzbudivé zprávy pro spotřebu domácností navíc vidíme při pohledu na spotřebitelské nálady - domácnosti zjevně již pozitivně reagují na výraznější pokles inflace a restart v dynamice reálné mzdy. Celkově tak letos i nadále očekáváme po dvou letech propadů růst reálné spotřeby domácností o 2,4 %.

Z pohledu HDP budeme zvědavi tento týden na výsledky únorového průmyslu, kde jsme s odhadem za tržním konsensem - předpokládáme meziroční číslo blízké nuly. To je stále v souladu s naší sázkou na lehký růst HDP na začátku roku 2024 (+0,4 % mezikvartálně), i když rizika jsou vychýlena spíše směrem k nižšímu číslu.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v blízkosti 25,30 EUR/CZK. Nijak se jí sice nelíbí vysoké americké výnosy, ale neschopnost eurodolaru posunout se dál směrem dolů po silných payrolls korunu ke konci týdne spíše uklidnil. Nijak výrazně ji také nezasáhl lehce slabší maloobchod.
Dnes čekáme spíše slabší výkon průmyslu a v dalším průběhu týdne pak opět lehký pokles inflace (z 2,0 % na 1,9 %) - tedy z domácí scény žádná výrazná vzpruha. Prim ovšem mohou dál hrát pohyby rizikových aktiv a výnosů na globálních trzích.

Eurodolar

Další super-silný report z amerického trhu práce, který byl ovšem opět ovlivněn masivním najímáním pracovníků ve veřejném sektoru, dolaru v pátek příliš nepomohl. Americká měna dokonce nedokázala profitovat ani z dalších jestřábích výroků představitelů Fedu.
Tento týden bude mít dva důležité mezníky - za prvé to bude ve středu americká inflace za březen, za druhé pak o den později zasedání ECB. Tato konstelace by měla nahrávat rozšiřování úrokového diferenciálu ve prospěch dolarových sazeb a tudíž teoreticky pomáhat dolaru.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688