Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  05.04.2024 08:17:09

Bohumín - Letité bytové domy omládnou, rorýsi zůstanou bez újmy

Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Desítky let staré bytové domy v centru Bohumína letos dostanou face lifting. Omlazení jim zajistí kompletní zateplení, nová fasáda a střecha a také moderní vstupy. Stavební práce právě začaly. Projekt myslel také na ptačí obyvatele domů, chráněné rorýse. Radnice pohlídá, aby rekonstrukce neohrozila jejich zázemí.

Čtyřpodlažní bytové domy stojící v blízkosti novobohumínského hřbitova disponují celkem deseti vchody a žije v nich 76 domácností. Nejstarší objekt se stavěl ještě před druhou světovou válkou, další vznikly na konci padesátých let.

„Před třinácti lety jsme nájemníkům vyměnili stará okna za plastová s izolačními dvojskly a letos se pouštíme do celkového zateplení budov. Bytový komplex v Nerudově ulici jsme v minulých dnech předali stavbařům a během příštích pěti měsíců jej zrenovujeme,“ potvrdil místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Doplnil, že jde o největší investiční akci do bydlení v letošním roce. Rozsáhlé úpravy přijdou městský rozpočet na 25 milionů korun.

Projektování náročné rekonstrukce se muselo vypořádat i s úpravou balkónů a stříšek, které bude třeba přizpůsobit tloušťce izolace, a také s výsledky ornitologického průzkumu. „Ten prokázal, že se v objektech nachází hnízdiště chráněného rorýse obecného. Od toho se odvíjelo i plánovaní pracovního postupu, abychom v co největší míře omezili rušivé vlivy stavby na jejich reprodukční období a zachovali jim útočiště. Stavební firma po výstavbě lešení kontaktuje zástupce ornitologické společnosti, aby zkontrolovali, že rorýsi nepřijdou k újmě,“ vysvětlila vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Kateřina Pálková.

Stavební práce na novém plášti začaly také ve třech vchodech bytového domu z roku 1953 ve Štefánikově ulici. Jejich charakter je totožný jako u objektů v »Nerudovce«. Do vylepšení bydlení pro 18 domácností tam radnice investuje 8,3 milionu korun. I u této akce by měla rekonstrukce skončit v srpnu.

Město pokračuje i ve výměně výtahů ve třech cihlových domech v Poděbradově ulici za zhruba 4 miliony korun a v příštích dnech zahájí výměnu rozvodů vody a rekonstrukci některých koupelen v bývalých domech Residoma na křižovatce Štefánikovy ulice a třídy Dr. E. Beneše za přibližně 5 milionů korun.

První letošní akce na modernizaci bytového fondu skončila s příchodem jara. Během března se podařilo během rekordně krátké doby vyměnit okna, vstupní a také balkonové dveře v domě 689 v ulici Čs. armády. „Na kvalitu práce máme od nájemců pozitivní zpětnou vazbu, oceňují, že šlo všechno hladce a rychle,“ doplnila Pálková s tím, že obdobná procedura začne v průběhu dubna i ve vedlejším domě s číslem 690.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Jana Končítková


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688