Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2024 12:47:00

Dopady zemětřesení na Tchajwanu: TSMC zastavuje výrobu některých čipů

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. po největším zemětřesení za posledních 25 let zastavila výrobu některých čipů a evakuovala továrny, což vyvolalo obavy z narušení globálního dodavatelského řetězce v oblasti technologií.

Společnost TSMC, která je hlavním smluvním výrobcem čipů pro společnosti Apple Inc. a Nvidia Corp., přesunula zaměstnance z některých oblastí a uvedla, že vyhodnocuje dopady otřesů o síle 7,4 stupně na východním pobřeží. Menší místní konkurent United Microelectronics Corp. rovněž zastavil strojní zařízení v některých závodech a evakuoval některé provozy ve svých střediscích Hsinchu a Tainan, uvedl ve svém prohlášení.

Tchajwanské firmy od TSMC po ASE Technology Holding Co. vyrábějí a montují převážnou většinu polovodičů, které se používají v zařízeních od iPhonů po automobily, v továrnách, které jsou citlivé i na nejmenší otřesy. Jediné otřesy mohou zničit celé série precizně vyrobených polovodičů. Akcie TSMC klesly o 1,3 %, zatímco akcie UMC ztratily kolem 1 %.

Technologické firmy na ostrově stále vyhodnocují dopady zemětřesení, které srovnalo se zemí desítky budov na jeho východní straně a stálo život nejméně čtyři lidi. Společnost TSMC ve středu uvedla, že se zaměstnanci začínají vracet do evakuovaných objektů, ačkoli zdůraznila, že zkoumá dopady. Přesto hrozí, že jakékoliv zastavení výroby naruší proces, který - zejména u sofistikovaných polovodičů - může vyžadovat nepřetržité odloučení ve vakuu po dobu několika týdnů, napsali analytici Barclays.

zemětřes

Zdroj: Bloomberg

Tchaj-wan je náchylný k zemětřesením, protože se nachází v blízkosti sbíhání dvou tektonických desek. Přesto je také zdrojem odhadem 80 až 90 % špičkových čipů potřebných pro pokročilé aplikace, jako jsou chytré telefony a umělá inteligence.

Vedoucí představitelé průmyslu a vládní úředníci již dlouho upozorňují na nebezpečí, které představuje soustředění světové výroby vyspělých polovodičů na ostrově, který je kromě přírodních otřesů považován za potenciální vojenské ohnisko. To se projevilo zejména v éře Covidu, která prohloubila celosvětový nedostatek životně důležitých součástek.

Američtí představitelé, vědomi si ohrožení Tchaj-wanu ze strany vlády pevninské Číny, která ostrov považuje za odpadlickou provincii, tlačili americké a tchajwanské společnosti - včetně TSMC - k diverzifikaci geografického zaměření.

Projekty expanze TSMC, které nyní probíhají v Japonsku a USA, však budou potřebovat čas, než se naplno rozběhnou, a americké společnosti, jako je Micron Technology Inc., stále udržují na ostrově významné provozy.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688