Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2024 08:03:06

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let (2.4.2024)

Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 procenta a skončil na úrovni 5254 bodu. Ve všech třech měsících čtvrtletí zaznamenal zisky a za celé první čtvrtletí nejlepší výkonnost od 1. kvartálu roku 2019. Přitom překonal několik historických milníků: 8. února poprvé v historii hranici 5000 bodů, následně 23. února a 20. března úrovně 5100 a 5200 bodů. V současné době se index S&P 500 nachází na historickém maximu.

Základy pro impozantní 1. čtvrtletí indexu S&P 500 byly položeny koncem roku 2023 poté, co Federální rezervní systém (Fed) na svém měnově politickém zasedání vydal dlouho očekávaný holubičí obrat, který vedl k tomu, že trhy začaly počítat s očekávaným snížením úrokových sazeb v roce 2024. Mezitím loňský masivní růst akcií technologických gigantů na pozadí šílenství kolem umělé inteligence jen zesílil a byl jedním z hlavních motorů rally na Wall Street. Investoři nyní vyhlížejí zbytek roku, aby zjistili, zda akcie mohou pokračovat ve své býčí jízdě. Vzhledem k tomu, že snížení úrokových sazeb se očekává již v červnu, mohla by současná rally případně ještě dále pokračovat.

Pokud se podíváme na čtvrtletní výkonnost sektorů indexu S&P 500, všechny skončily v zelených číslech s výjimkou sektoru nemovitostí. Nejlepší výkonnost vykázaly komunikační služby, které si v 1. čtvrtletí 2024 polepšily o více než 15 % a to díky společnostem Google, Meta a Netflix, které tvoří více než 60 % tohoto sektoru. Trojici nejziskovějších sektorů doplnily energetika a informační technologie, přičemž oba vzrostly o více než 12 %.

Hned po Velikonocích nám začne výsledková sezóna za uplynulý kvartál a analytici očekávají, že zisky porostou již druhé čtvrtletí po sobě. Zatímco tržby mají růst pouze nepatrně - o 0,4 % - tak zisky by se na meziroční bázi měly posunout o 1,7 %, což pomůže podpořit rekordní hodnoty indexu S&P 500. V současné době se však tento index zdá být relativně drahý, neboť se obchoduje za 23,5násobek zisků, což je výrazně nad historickým mediánem 17,9x. Tento zvýšený poměr ocenění většinou znamená nižší výnosy v budoucnu. Na sektorové bázi však můžeme najít i výjimky, například sektor veřejných služeb (utilities), který je momentálně nejlevnější vůči svým historickým hodnotám, a navíc má v Q1 výsledcích zažít nejlepší zlepšení čisté marže.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688