ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.03.2024 12:00:00

Komise vyčlenila 500 milionů eur na zvýšení výroby munice z celkové částky 2 miliard eur na posílení obranného průmyslu EU

Komise přiděluje ASAP ve výši 500 milionů eur

Komise dnes vyčlenila 500 milionů eur, s nimiž počítá akt na podporu výroby munice (ASAP). To evropskému obrannému průmyslu umožní do konce roku 2025 zvýšit svou kapacitu pro výrobu munice na 2 miliony kusů ročně.

Komise rovněž zahájila pracovní program pro nástroj pro posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím kolaborativního zadávání veřejných zakázek (EDIRPA) a čtvrtý roční pracovní program Evropského obranného fondu (EDF).

Společně mají tyto programy rozpočet ve výši téměř 2 miliard EUR. Dnešní kroky k posílení evropské technologické a průmyslové základny obrany jsou učiněny v návaznosti na přijetí vůbec první evropské strategie obranného průmyslu (EDIS) a souvisejícího návrhu Evropského programu obranného průmyslu (EDIP).

500 milionů eur na zvýšení kapacity výroby munice na 2 miliony ročně

Očekává se, že Evropa s podporou ASAP dosáhne do konce roku 2025 roční kapacity pro výrobu munice ve výši 2 milionů.

Komise dokončila hodnocení podle nařízení ASAP v rekordním čase a vybrala 31 projektů na pomoc evropskému průmyslu při zvyšování výroby a připravenosti munice.

Vybrané projekty zahrnují pět oblastí: výbušniny, prášek, krunýře, raketové střely a osvědčení o zkoušení a obnově. Projekty budou financovány částkou 513 milionů EUR z rozpočtů EU a Norska. Tyto finanční prostředky mobilizují další investice průmyslu prostřednictvím spolufinancování, což povede k celkovým investicím do dodavatelského řetězce ve výši přibližně 1,4 miliardy EUR.

ASAP se zaměřuje na prach a výbušniny, které představují překážky pro výrobu muničních skořápek, a přidělí jim přibližně tři čtvrtiny programu. Program podpoří projekty zvyšující roční výrobní kapacitu o více než 10 000 tun prášku a o více než 4 300 tun výbušnin. Za tímto účelem bude Unie investovat 248 milionů EUR do kapacity výroby prášku a 124 milionů EUR do kapacity pro výrobu výbušnin.

Díky již přijatým opatřením dosáhla evropská roční výrobní kapacita 155 mm skořápek již v lednu 20 241 milion ročně.

ASAP financující přijímající společnosti a jejich dodavatelské řetězce jsou rozloženy do celé Evropské unie. Podpora je poskytována na posílení stávajících výrobních kapacit, jakož i na budování kapacit nových. Dokončené projekty posílí schopnost reakce a schopnosti obranného průmyslu Unie a zajistí rychlejší dodávky munice a raketových střel v Evropě.

Očekává se, že grantové dohody s vybranými žadateli budou podepsány v květnu 2024.

310 milionů eur na motivaci členských států k tomu, aby společně pořizovaly obranné schopnosti

Přijetím pracovního programu pro posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím kolaborativního zadávání veřejných zakázek (EDIRPA) a zahájením příslušných výzev k předkládání návrhů Komise poprvé motivuje členské státy, aby společně nakupovaly obranné produkty, které slouží nejnaléhavějším a nejkritičtějším potřebám, zejména těm, které jsou zesíleny ruskou agresí vůči Ukrajině. Agregace poptávky zajistí předvídatelnost, a tím motivuje náš průmysl ke zvýšení výrobní kapacity, a zlepší interoperabilitu vnitrostátních ozbrojených sil.

S celkovým rozpočtem 310 milionů EUR bude pracovní program EDIRPA podporovat kolaborativní zadávání veřejných zakázek ve třech oblastech: 1) střelivo (např. ruční palné zbraně, dělostřelecké střelivo, minomety, rakety), 2) protivzdušné a raketové obrany a 3) platformy a nahrazení starších systémů (např. tanků, obrněných vozidel, podpůrných systémů, vojáků, dronů). Tyto priority financování byly stanoveny společně s členskými státy s cílem řešit naléhavé potřeby v oblasti obrany a doplňovat zásoby v oblasti obrany.

Lhůta pro předkládání návrhů je 25. července 2024.

1,1 miliardy eur na podporu projektů EU v oblasti výzkumu a vývoje v oblasti obrany

Aby se zajistilo, že Evropa zůstane na špičce v oblasti obranných technologií a inovací, přijala Komise čtvrtý roční pracovní program Evropského obranného fondu (EDF) a zveřejnila příslušné výzvy k předkládání návrhů, v nichž vyčlenila dalších 1,1 miliardy EUR, včetně 225 milionů EUR na podporu inovací a začínajících podniků v oblasti obrany prostřednictvím specializovaných opatření v rámci programu EU pro inovace v oblasti obrany (EUDIS). Priority financování jsou společně dohodnuty s členskými státy a zohledňují obranné technologie a potřeby v oblasti schopností, jakož i nově se objevující hrozby zesílené změněným bezpečnostním prostředím.

Pracovní program Evropského obranného fondu na rok 2024, který zahrnuje 32 témat výzev, bude financovat projekty v klíčových oblastech obrany, včetně boje proti nadzvukovým střelám, vývoje řady bezpilotních prostředků ve vzduchu i na zemi a zajištění bezpečné kosmické komunikace. Připravuje půdu pro obranné systémy nové generace, jako jsou vrtulníky a nákladní letadla střední velikosti.

Kromě toho pracovní program nabízí podpůrná opatření na podporu inovací a inkluzivnosti v oblasti obrany prostřednictvím programu EU pro inovace v oblasti obrany (EUDIS) s financováním obchodního akcelerátoru EUDIS a příležitostí k navazování kontaktů s investory.

Lhůta pro předkládání návrhů je 5. listopadu 2024.

Pozadí

Akt na podporu výroby munice (ASAP) je přímou reakcí na Radu, aby byla Ukrajině urychleně dodána munice, a pokud o to bude požádána, raketové střely a pomoci členským státům při doplňování jejich zásob zavedením cílených opatření. Cílem zákona je zajistit, aby EU mohla zvýšit svou kapacitu pro výrobu munice. Finanční podpora bude poskytována ve formě grantů na různé druhy opatření přispívajících k úsilí evropského obranného průmyslu o zvýšení jeho výrobních kapacit a řešení překážek. ASAP provádí třetí fázi (průmyslová část) tzv. třístupňového přístupu plánu týkajícího se střeliva, na němž se dohodla Rada v březnu 2023.

Nástroj pro posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím kolaborativního zadávání veřejných zakázek (EDIRPA) reaguje na žádost členských států o řešení nejnaléhavějších a nejkritičtějších potřeb v oblasti obranných produktů vyplývajících z agrese Ruska vůči Ukrajině. Nástroj motivuje členské státy, aby v duchu solidarity běžně pořizovaly obranné schopnosti svých ozbrojených sil, a usnadňuje všem členským státům přístup k obranným produktům, které jsou naléhavě zapotřebí.

Evropský obranný fond je nástrojem Komise na podporu výzkumu a vývoje v oblasti obrany a spolupráce. Aniž by nahrazovala úsilí členských států, podporuje spolupráci mezi společnostmi všech velikostí a výzkumnými aktéry v celé EU a Norsku (jako přidružené zemi). Fond podporuje konkurenceschopné a kooperativní obranné projekty v průběhu celého cyklu výzkumu a vývoje se zaměřením na projekty vedoucí k nejmodernějším a interoperabilním obranným technologiím a vybavení. Podněcuje rovněž inovace a stimuluje přeshraniční účast malých a středních podniků. Pracovní program a priority financování jsou definovány na základě priorit v oblasti obranných schopností dohodnutých členskými státy v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP), a zejména v souvislosti s plánem rozvoje schopností (CDP). Přijetím tohoto ročního pracovního programu na rok 2024 se Komise zavázala investovat více než 4 miliardy EUR do kooperativního výzkumu a vývoje v oblasti obrany od vstupu nařízení o Evropském obranném fondu v platnost v květnu 2021.

Tato opatření, doplněná nedávno oznámeným návrhem Komise na Evropský program obranného průmyslu (EDIP), zajišťují strukturální a dlouhodobý přístup k dosažení připravenosti obranného průmyslu. Zajišťují kontinuitu podpory evropské technologické a průmyslové základny obrany s cílem umožnit její rychlé přizpůsobení novému bezpečnostnímu prostředí.

Pro více informací

Otázky a odpovědi týkající se ASAP a EDIRPA

Internetové stránkyASAP

Informační přehled ASAP s projekty vybranými k financování

Internetové stránky EDIRPA

Pracovní program EDIRPA

Informativní přehled EDIRPA

Pracovní program ERF na rok 2024 – informativní přehled

Pracovní program ERF na rok 2024

Informativní přehled o systému EUDIS

Quote

Nyní jsou do výzkumu a vývoje v oblasti obrany, výroby munice a kolaborativního zadávání veřejných zakázek investovány 2 miliardy EUR. Jedná se o důležité kroky k větším, lepším, společným a evropským investicím. Ukazují potenciál nedávno navrženého Evropského programu obranného průmyslu a přispívají k našemu úsilí o podporu Ukrajiny. A EU plní svůj slib, že posílí evropskou technologickou a průmyslovou základnu obrany.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-14

Akt na podporu výroby munice (ASAP) je v provozu! Investujeme 500 milionů eur do 31 projektů průmyslové obrany s cílem zvýšit výrobu munice. Je to poprvé, co využíváme rozpočet EU na podporu výrobních kapacit obranného průmyslu. Bezprecedentní. Signál, který vysíláme, je jasný: Evropa je připravena vyrábět více, rychleji a společně jako Evropané.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-14

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688