Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Euro  |  12.03.2024 06:03:12

Přijmout euro či nikoliv? Letos možná Česká republika znovu splní nutné podmínky

Letos 1. května tomu bude již 20 let, co Česká republika vstoupila do Evropské unie (EU). O to více se opět může začít debatovat o přijetí jednotné evropské měny. Společně s námi bylo v roce 2004 přijato dalších devět zemí. Z toho již sedm jich v mezičase euro přijalo. Jako první v roce 2007 Slovinsko, zatím poslední byla v roce 2015 Litva. Celkově poslední zemí, kde se začalo platit eurem se stalo loni Chorvatsko. Země přitom do EU vstoupila mnohem později v roce 2013. Ze současných 27 zemí unie je jich zkrátka členy eurozóny 20.

 

Česko se k zavedení eura zavázalo ve smlouvě o přistoupení k EU. Žádný termín pro daný krok však stanoven není. Každopádně pro vstup do eurozóny je nutné splnit takzvaná maastrichtská kritéria. Inflace musí být nanejvýš o 1,5procentního bodu nad průměrnou inflaci tří zemí eurozóny s nejnižším růstem cen. Dlouhodobá úroková míra nesmí být o více než dva procentní body nad průměrem tří zemí eurozóny s nejnižší inflací. Kritérium veřejných financí stanovuje maximální míru deficitu veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a maximální míru zadlužení na 60 procent HDP. Posledním kritériem je pak ještě kurzová stabilita, která vyžaduje dvouleté členství v ERM II. To přichází v úvahu před samotným vstupem do eurozóny, kdy je měna vlastně fixována do fluktuačního pásma.

Samotná výše zmiňovaná ekonomická kritéria Česká republika za 20 let v unii splnila šestkrát, naposledy v roce 2018. V návaznosti na analýzy ministerstva financí a ČNB, které pravidelně zpracovávají hodnocení připravenosti ekonomiky na zavedení eura, by ke splnění podmínek mohlo dojít i letos. V kontextu lze rovnou připomenout v pondělí reportovaný pokles lednové meziroční inflace na 2 %. Loni pak veřejný dluh klesl na 44,7 % HDP.

Vstupem do eurozóny by samozřejmě o své pravomoci značně přišla ČNB. Dlouhodobě si však lze jistě položit otázku, zda by to nebylo dokonce přínosem. Připomeňme například intervence ČNB, kterých jsem byl od počátku kritikem a u kterých jsem do budoucna predikoval negativní důsledky. Natisknutí 2 bilionů korun centrální bankou například přineslo v čase výraznější inflaci, než by bývala byla. Zkrátka pokud by k danému kroku tehdy nedošlo, nemuseli jsme sklízet až tolik shnilého ovoce.

Zpět ale k otázce příp. přijetí eura. Co si o tom myslí šéfové některých domácích firem? Přinášíme názory pěti z nich, kteří odpověděli na následující otázky:

1) Jste pro nebo proti přijetí eura v ČR?

2) Kde by vám konkrétně ve vaší firmě toto nejvíce pomohlo či naopak?

Milada Skutilová, generální ředitelka Kärcher Česká republika

1) Jako generální ředitelka české pobočky nadnárodní společnosti, která působí po celém světě, jsem jednoznačně pro přijetí evropské měny v ČR. A jsem toho názoru, že ještě důležitější, než ekonomický vliv je politický rozměr tohoto rozhodnutí. To by totiž znamenalo ještě pevnější ukotvení České republiky v evropských strukturách. Tento krok považuji, v dnešní rozkolísané době, rozhodně za dobrý.

2) Naše společnost Kärcher Česká republika nakupuje zboží v eurech, takže by nám odpadly často náročné činnosti spojené se zajišťováním kurzového rizika. Nicméně již dnes značná část našich prodejů českým firmám je realizována v eurech, a to i bez přijetí eura v ČR.

Martin Kůs, zakladatel a spolumajitel české módní značky Vuch

1) Z pohledu naší společnosti, která se věnuje vývoji, výrobě a prodeji oblečení a módních doplňků ve 30 evropských zemích, jsme určitě pro přijetí eura. Bylo by samozřejmě výrazně snazší fungovat v celém systému nákupu vstupů, výroby, dopravě, distribuci a prodejích obchodním partnerům v této měně. Uspořila by se nutná účetní administrativa a předcházeli bychom také měnovým ztrátám. Jelikož naše výrobky prodáváme napříč Evropou, byla by i lehčí správa v oblasti cenotvorby.

2) Aktuálně držíme měny na 30 účtech a v různých bankách, což je administrativně a celkově dost nekomfortní. Myslím, že i pro naše mezinárodní partnery by to byla výrazná úleva.

V neposlední řadě je pro firmu výhodné půjčovat si peníze v eurech, jelikož jsou daleko „levnější“. I zde by opět odpadla administrativa navíc. Přijetí eura sice není pro naši firmu hlavní prioritou, ale rozhodně by tento krok zjednodušil náš provoz a zlepšil efektivitu a profitabilitu firmy.

Ruslan Skopal spolumajitel největšího e-shopu s pánským spodním prádlem Trenýrkárna.cz a zároveň vlastních značek Styx a Nedeto

1) Pro přijetí eura jsem, a to hned z několika důvodů, které vnímám jako trvalé výhody nejen pro firmy, ale také pro jednotlivce. Za tu nejdůležitější výhodu považuji odstranění kurzového rizika, které by zavedením jednotné měny zmizelo. Další přínos vidím zejména v poklesu úrokových sazeb, a s tím souvisejícím zvýhodnění úvěrů, které zaznamenaly státy, v nichž už bylo euro zavedeno. Také bych rád zmínil i bankovní platební procesy, se kterými se nyní musejí potýkat firmy obchodující v zahraniční měně, a po zavedení eura by se nejen zjednodušil platební styk, ale také účetnictví těchto firem.

2) Tuto problematiku vnímáme již mnoho let, avšak nyní intenzivněji od okamžiku, kdy došlo před třemi lety k navýšení sazeb u úvěrů, které jsou poskytovány firmám v českých korunách.

Tomáš Vrzala finanční ředitel Agromex a.s., předního dovozce a distributora zemědělské techniky

1) Historie opakovaně prokázala požadavek provázanosti monetární a fiskální politiky. Například okamžité sjednocení měnové unie Východního a Západního Německa začátkem devadesátých let bylo realizováno za cenu obrovských fiskálních transferů do méně rozvinutých regionů. Tedy poměrně drahá záležitost. Samostatnost nám tedy umožnuje svobodnější monetární politiku. Vzhledem k významným strukturálním deficitům veřejných rozpočtů si ale přijetí EUR v příštích pěti letech osobně nedokážu úplně představit. 

2) Společnost Agromex je generálním importérem zemědělské techniky značky Fendt do ČR. Z toho důvodu nejvýznamnější část svých závazků hradí v eurech a naopak inkasuje pohledávky v českých korunách. Je tedy vystavena významným měnovým rizikům. Přechod na euro by naší společnosti jednoznačně přinesl větší jistoty při stanovování prodejních cen našich strojů. 

Ilona Bittnerová, zakladatelka e-shopu Maluna.cz, a také výrobce a dovozce menstruačních kalhotek a dalších hygienických pomůcek

1) Jsem pro přijetí eura jak z praktických, tak symbolických důvodů. Znamenalo by to krok blíže k Evropské unii a zlepšení podmínek pro podnikání. Odstraněním kurzového rizika by se podnikatelé zbavili nejistoty spojené s fluktuacemi směnných kurzů a usnadnilo by to plánování a řízení financí. Dále by zavedení jednotné měny vedlo ke zvýhodnění platebních transakcí a snížení nákladů na konverzi měn. Zjednodušení obchodních operací by také usnadnilo fakturaci a účetnictví. Celkově by to tedy vedlo k ušetření času a peněz.

2) Pomohlo by vše výše uvedené, ale nejvíce to, že bychom se zbavili neustálého přepočítávání nákupních cen dle měnícího se kurzu a mohli mít jednotné ceny pro e-shop v ČR a na Slovensku.

Podívejte se také - ČNBNěkolik poznámek ke čtvrtstoletí eurozóny (Euro a my)

20.03. 11:56  samá lež (Alastor)
19.03. 02:45  Ani omylem! (Richard Hofman)
19.03. 02:37  samá lež (Richard Hofman)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688