Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  25.08.2021 15:21:18

Havarijní pojištění a ojetý vůz. Sjednat, či nikoli?

Povinné ručení, jak už samotný název napovídá, musí mít každé vozidlo, kterému byla přidělena registrační značka anebo technický průkaz, případně je používáno na veřejných komunikacích. Oproti tomu havarijní pojištění je věcí volby. Jak je to v případě starších vozů? Má smysl uzavírat havarijní pojištění také u ojetých automobilů?

Ojetý vůz si před koupí důkladně prověřte

Každé auto, a to dokonce i to nové, je spotřební zboží. To znamená, že ihned po koupi ztrácí nový vůz svou původní hodnotu. A s každým dalším najetým kilometrem jde cena dolů až o desítky tisíc korun. I to je důvod, proč mnoho lidí volí auto ojeté. Ani argument, že koupí ojetého vozu pořizujete zajíce v pytli, již není na místě. Před špatnou koupí a znehodnocením úspor může zájemce o ojetý vůz ochránit služba, díky které lze snadno ověřit historii vozidla, čímž se koupě ojetého vozu stává bezpečnou záležitostí.

Havarijní pojištění u ojetého vozu

Velké množství řidičů žije stále v mylném domnění, že havarijní pojištění se vyplatí pouze pro nově zakoupené automobily. A tak zatímco se majitel nového vozu nezdráhá zaplatit desetitisíce ročně za havarijní pojištění, u starších aut jsou Češi opatrnější a dost často kalkulují, zdali se vůbec takovéto pojištění vyplatí.

 

Pokud o svůj vůz přijdete a nebudete ho mít pojištěn, přijdete také o svou investici, kterou jste na jeho nákup vynaložili. A to může být i v případě ojetého vozu nemalá suma peněz. Máte-li sjednáno pojištění, dojde k pojistnému plnění. U ojetých vozů pojišťovny vycházejí z tzv. časové či obecné ceny. Časová cena je vnímána s ohledem na stáří a opotřebení, obecná se stanovuje dle aktuálních cen stejných modelů v bazarech.

Rozhodující je pro mnohé cena pojištění

Pro mnoho řidičů je při výběru pojistky zásadní cena. Ta je samozřejmě důležitým kritériem, avšak není jediným. Protože i zde platí, že nejlevnější neznamená vždy nejlepší. Dle ČAP závisí cena havarijního pojištění primárně na třech základních faktorech:

  • výše pojistné částky,

  • hodnota spoluúčasti,

  • typ a stáří vozu.

Výslednou cenu však může ovlivnit také vybavení auta, jeho zabezpečení či způsob užívání.

Upravte rizika a snižte si cenu pojištění

Velkou výhodou je, že s cenou havarijního pojištění lze pohnout také směrem dolů. Řidič si totiž může do své pojistky navolit pouze taková rizika, která považuje za pravděpodobná a smysluplná.

Pokud často jezdíte přes zalesněná území, potřebujete pokrýt riziko srážky se zvěří. Pokud parkujete ve městě, může být vhodné pojištění proti vandalismu. Pokud parkujete v zabezpečené garáži, může být riziko krádeže minimální.

Jak pojistit ojetý vůz?

Vybrat vhodné pojištění pro starší vůz může být mnohdy složitou záležitostí. Naštěstí se české pojišťovny rychle přizpůsobily potřebám trhu a zařazují do své produktové nabídky i speciální pojistky pro majitele starších vozů. A tak není problém získat dostupné havarijní pojištění také pro starší vůz. Pro usnadnění výběru vhodné pojistky lze využít některý z internetových srovnávačů, díky kterému lze získat ucelenou představu o tom, co které pojišťovny nabízí.  

Řešením může být také připojištění k povinnému ručení, které může představovat levnější variantu pojištění vašeho vozu než klasické havarijní pojištění. Připojistit se lze proti odcizení vozu, živelné pohromě, srážce se zvěří či např. vandalismu.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Nemovitost má svou cenu. Jak na korektní pronájem Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688