Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  05.02.2024 10:04:00

Unijní lídři se shodli na revizi rozpočtu EU, s další pomocí Ukrajině nakonec souhlasil i Orbán

Vedoucí představitelé EU dali zelenou střednědobé revizi víceletého finančního rámce na období 2021-2027. Na mimořádném zasedání Evropské rady, které se uskutečnilo 1. února v Bruselu, se v rámci této revize unijní sedmadvacítka rovněž dohodla na balíčku 50 miliard EUR na finanční a rekonstrukční podporu Ukrajiny.

V návaznosti na prosincové zasedání jednaly unijní hlavy států a předsedové vlád o střednědobé revizi víceletého finančního rámce EU. Revize rozpočtu v celkové výši 64,6 miliard EUR zahrnuje podporu Ukrajiny, migraci a její vnější rozměr, Platformu strategických technologií pro Evropu (STEP), zvláštní nástroje nebo rezervy pro mimořádnou pomoc. „Museli jsme udělat několik obtížných rozhodnutí. Nakonec jsme ale s přijetím úpravy rozpočtu potvrdili své odhodlání bojovat s ilegální migrací, podporovat naše partnery na západním Balkáně i rozvíjet evropskou obranu a konkurenceschopnost,“ uvedla po jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Celkový objem revize se skládá z 33 miliard EUR půjček, 10,6 miliard EUR úspor, tedy přesunů v rámci stávajícího víceletého finančního rámce, a pouze 21 miliard EUR navíc oproti původnímu návrhu Komise, který počítal s až 65,8 miliardami EUR nových financí. Současný návrh je tedy úspornější a představuje lépe zacílenou revizi. Přestože nebylo do poslední chvíle jasné, zda se k podpoře financování Nástroje pro Ukrajinu v celkové výši 50 miliard EUR podaří přesvědčit i Maďarsko, nakonec došlo ke shodě všech členských států poměrně překvapivě již v samotném začátku jednání.

Ukrajina čelí i nadále ruské agresi, bez naší pomoci by mohla těžko fungovat, a kdyby se nedokázala bránit, mělo by to nedozírné následky pro naši bezpečnost,“ uvedl premiér Petr Fiala, který kvitoval, že se členské státy dokáží shodnout i ve velmi obtížných otázkách. Podle vedoucích představitelů Evropské rady a Komise vyslala EU jasný signál o své jednotě, a to nejen vlastním občanům a partnerům v zahraničí, ale i Rusku.

Nástroj pro Ukrajinu byl zřízen s cílem pomoci při obnově, rekonstrukci a modernizaci země na cestě k přistoupení k EU. Evropská rada pak bude na základě zprávy Komise každoročně vyhodnocovat průběh financování. „Po dvou letech pak můžeme vyzvat Evropskou komisi, aby provedla přezkum fungování nástroje,“ doplnil Fiala.

Podporu Česka na cestě ke schválení nástroje pro Ukrajinu ocenil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, který na sociální síti X reagoval na Fialův příspěvek o bleskové dohodě unijní sedmadvacítky. Milý Petře, máš naprostou pravdu. EU prokázala, že její jednota převažuje nad jakýmikoliv vnitřními debatami nebo vnějšími výzvami,“ uvedl Zelenský. „Dnešní Evropa razí cestu, což je skvělá zpráva pro Ukrajinu, Českou republiku i celou EU. Děkuji Ti za to, že jsi to umožnil,“ doplnil.

Evropští lídři se rovněž ve čtvrtek dohodli na posílení rozpočtu o 2 miliardy EUR za účelem financování nákladů spojených s migrací, včetně podpory zemí jako Česká republika, které hostí vysoký počet ukrajinských válečných uprchlíků, a jejím vnějším rozměrem. Dalších 7,6 miliard EUR poputuje na podporu priorit pro sousedství EU a zbytku světa. Tyto finanční prostředky by měly pomoci mimo jiné i při podpoře západního Balkánu či Afriky.

V zájmu zajištění strategické suverenity EU a zvýšení konkurenceschopnosti se vedoucí představitelé dohodli na vytvoření nové Platformy pro strategické technologie pro Evropu (STEP). V rámci platformy půjde dalších 1,5 miliardy EUR do Evropského obranného fondu. O 2 miliardy EUR bude navýšen i rozpočet pro Nástroj flexibility, který bude pokrývat opatření, která nelze financovat z jiných rozpočtových zdrojů. K řešení mimořádných situací, jako jsou přírodní katastrofy nebo humanitární krize, bude k dispozici 1,5 miliardy EUR v rámci Rezervy solidarity a mimořádné pomoci.

Lídři se v závěru Evropské rady rovněž shodli na urgentní potřebě dalších dodávek munice pro Ukrajinu a podpořili i práci Rady na další vojenské podpoře Ukrajiny skrze Evropský mírový nástroj. Dále diskutovali i o podmínkách evropských zemědělců a situaci na Blízkém východě.

Zdroj: Rada EU, vlada.gov.cz
Foto: Rada EU

Unijní lídři se shodli na revizi rozpočtu EU, s další pomocí Ukrajině nakonec souhlasil i OrbánTvoříme evropu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688