Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  01.02.2024 09:37:50

Ranní okénko - Fed zatím snižování sazeb nepřipouští. Dnes lednová inflace v Německu a ISM v USA

Dnešní den přinese dva údaje z tuzemské ekonomiky. Nejprve bude zveřejněn výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru, který by po nečekaném prosincovém poklesu měl opětovně vzrůst v souladu s lednovým výsledkem Německa. Ovšem od 50bodové hranice oddělující expanzi a kontrakci bude ještě velmi vzdálen, když očekáváme jeho hodnotu ve výši 43,4 bodů (trh 43,2). V dalších měsících by ovšem tempo zhoršování podmínek v tomto segmentu mělo postupně ustávat. Odpoledne Ministerstvo financí odhalí výsledek lednového hospodaření státu, kdy zajímavější, než celkové saldo bude vývoj a porovnání jednotlivých složek příjmů i výdajů vzhledem k účinnosti konsolidačního balíčku od začátku tohoto roku.

Evropa nabídne úvodní odhady lednové inflace v eurozóně, kde předzvěst nabídly již včerejší výsledky v Německu či ve Francii a na základě kterých se lze domnívat, že inflace v meziročním srovnání v souladu s mediánem trhu znovu poklesla (z 2,9 % na 2,7 %). Rovněž bude publikován výsledek nezaměstnanosti za prosinec, kdy se očekává, že míra nezaměstnanosti v eurozóně zůstane na historických minimech (6,4 %).

Ze Spojených států amerických dorazí lednový výsledek indexu ISM pro výrobu, který by měl naznačit, zda se začínají projevovat utažené měnové podmínky na tamní průmysl. Trh s tímto scénářem příliš nepočítá a predikuje podobnou hodnotu jako v prosinci.

Fed na svém včerejším zasedání ponechal sazby v úrovni 5,25-5,50 %. Takové rozhodnutí se všeobecně čekalo a trhy čekaly spíše na jakékoli signály možného začátku uvolňování měnové politiky již na březnovém zasedání. Následné vystoupení guvernéra Fedu Powella ale pro ně bylo zklamáním, protože jeho projev se vedl v jestřábím tónu. Zaznělo například, že i přes znatelný pokles inflace centrální bankéři chtějí více důkazů o jejím bezpečném směřování až k 2% cíli, a tak v tuto chvíli se první snížení úrokových sazeb na příštím (březnovém) zasedání nejeví jako pravděpodobné. Zároveň v bankovní radě zatím nepanuje shoda na tom, kdy by bylo nejvhodnější zahájit cyklus cutů. Fed si může dovolit udržovat sazby na vyšších úrovních, protože růst americké ekonomiky dále překvapuje, trh práce zůstává dále napjatý a nezaměstnanost se drží na nízkých hodnotách. Dále se Fed nezabýval otázkou úpravy tempa kvantitativního zpřísňování (QT) a debata začne nejspíše až v březnu. Další postup centrálních bankéřů bude založen na příchozích datech. Přesvědčení trhu se na základě včerejšího zasedání posunulo, když aktuálně přisuzují 60% pravděpodobnost snížení sazeb až na květnovém zasedání.

Nejzajímavější zprávou z Evropy byl prvotní odhad lednové inflace v Německu, kde se cenová hladina dle metodiky Eurostatu meziměsíčně snížila o 0,2 %. Meziroční inflace poklesla z 3,8 % na 3,1 % a překonala tak očekávání trhu (3,2 %). Inflační cíl se tak zdá již blízko, ale jeho dosažení se v nejbližších měsících neočekává. Nezaměstnanost u našeho západního souseda po prosincové korekci (z 5,9 % na 5,8 %) zůstala i v lednu na stejné úrovni.

Zasedání Fedu mělo vliv i na finančních trzích, kde dolar posiloval, cena zlata mírně poklesla a akcie padaly, když americký index S&P 500 odepsal až 1,6 %. Německý DAX ztratil 0,4 % a pražský PX získal takřka 0,2 %. Koruna balancuje na hranici 24,80 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688