Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.01.2024 11:11:08

Na pražské burze si v týdnu jen dvě emise dokázaly polepšit. ČEZ letos již nejztrátovější emisí


BCPP logoPražské burze výlet nad technickou hranici 1 450 bodů dlouho nevydržel. Po výrazné růstové šňůře trvající od poloviny prosince zkrátka již tentokrát došlo na jižní směrování, které zmírnila až páteční seance. Domácí trh se tentokrát také vyvíjel poměrně v kontextu nálady na západoevropských trzích. V porovnání nakonec oslabil s o něco menší intenzitou o 1,05 % na zhruba 1 442 bodů.

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly akcie zbrojovky COLT. Bez nových zpráv, resp. nejspíše tak stále v reakci na oznámené akvizice posílily třetí týden v řadě, nicméně poslední 3 seance již v návaznosti na vybírání zisků uzavíraly červeně. Obchodovaly se nejprve ale až za 614 , tedy se výrazně přibližovaly svým dosavadním historickým maximům z března 2022.

Po volatilním vývoji v týdnu přidaly již jen akcie ERSTE, které svou vahou mírnily ztráty pražské burzy. V pondělí v domovské Vídni vystoupaly na nová téměř 2letá maxima 39,30 EUR, ve středu se pak ale obchodovaly o více než euro níže. Druhá polovina týdne však přinesla opět převahu kupujících a zelená čísla. Jak v uplynulém týdnu banka nakupovala vlastní akcie se opět teprve dozvíme, v tom předcházejícím setrvala u nevýrazných transakcí. Denně totiž odkupovala jen okolo 1 300 akcií. Stále jí tak zbývá z 300 mil. EUR odkupu zrealizovat téměř 10 %. Druhý rakouský titul VIG se pohyboval obdobným způsobem. Při poklesu potvrdil, že hranice 26 EUR (cca 644 ) je výraznou podporou.

 

Zmínit možno rovnou zbylé finanční tituly. Akcie MONETA se vlastně držely u svých letošních maxim, když téměř každý den byla na cestě vzhůru stopka 95,50 . Jak jsme predikovali v minulém reportu, akcie KB oddychovaly výrazněji. Koupit se daly i za 728 , kde se naposledy obchodovaly v úvodu roku. Stejně jako akcie ERSTE se nicméně v druhé polovině týdne již vydaly v kontextu optimismu na trzích mírnit ztráty. Každopádně svou vahou společně s akciemi ČEZ nejvýrazněji zatlačily na pokles indexu PX.

Energetický titul měl za sebou již šest seancí ztrát, než se v pátek nadechl. V prodejním přetlaku své jistě sehrál již v minulém reportu zmiňovaný značný pokles cen elektřiny, který navíc jako by nebral konce. Také ceny emisních povolenek se totiž ocitly na zhruba 1,5letých minimech u 65 EUR/t a ceny dlouhodobých kontraktů elektřiny tak jen od počátku roku ztratily již přes 15 %. Například pro příští rok se cena ocitla i pod 83 EUR/MWh, pro rok 2026 pod 78 EUR/MWh. K ČEZ se na trhu objevily zprávy, že by firma údajně měla v nadcházejícím týdnu podat nabídku na koupi GasNet. Tedy plynové distribuční sítě, o kterou již dříve veřejně zmiňovala svůj zájem. Vládní představitelé se sešli s vedením ČEZ, když se údajně mělo jednat o dostavbě Dukovan. Ohledně tzv. lex ČEZ k žádnému posunu nedošlo. Akcie ČEZ každopádně z indexu PX nově začaly vést žebříček coby letos nejztrátovější emise.

Nejvíce v týdnu ztratily již mimo index PX stojící akcie PILULKA. Jejich skokový nádech z předchozího pátku vlastně hned v úvodu týdne výrazně vyprchal. O zisky z předchozího týdne přišly i akcie GEVORKYAN. O další zisky se pokoušely akcie GEN DIGITAL, za nepříliš kurzotvorných objemů zakončily týden červeně. Především však nestihly reagovat na páteční vývoj na Nasdaq, kde titul nakonec uzavřel na nových téměř 1,5letých maximech 23,48 USD. Tedy v aktuálním přepočtu cca 534 . V pondělí tak bude mít co dohánět…


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688