ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.01.2024 18:59:00

Komise vítá dohodu o silných cílech EU v oblasti snižování emisí CO2 z nových nákladních vozidel a městských autobusů

Dohoda o silných cílech EU v oblasti snižování emisí CO2

Evropská komise vítá dnešní dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou o předběžné politické dohodě, která zpřísňujeemisní normy CO 2 pro nová těžká vozidla vstupující na trh EU od roku 2030. Nařízení stanoví nové ambiciózní cíle v oblasti snižování emisí CO2 pro roky 2030, 2035 a 2040. Nové normy zajistí, aby tento segment odvětví silniční dopravy přispíval k přechodu na mobilitu s nulovými emisemi a k cílům EU v oblasti klimatu do roku 2030 a klimatické neutralitě do roku 2050.

Ambiciózní cíle a širší oblast působnosti

Dnešní dohoda stanoví cíle snížení emisí CO2 pro těžká vozidla ve výši 45 % pro období 20302034, 65 % pro roky 20352039 a 90 % pro rok 2040 ve srovnání s úrovněmi z roku 2019. Oblast působnosti nařízení se rozšiřuje a tyto normy se nyní budou vztahovat téměř na všechna nákladní vozidla (včetně účelových vozidel, jako jsou nákladní vozidla na odpad, schránky nebo míchačky betonu od roku 2035), městské autobusy, dálkové autobusy a přívěsy. Cíle v oblasti snižování specifických emisí jsou rovněž stanoveny pro přívěsy (7,5 %) a návěsy (10 %) počínaje rokem 2030.

Aby se urychlil přechod na veřejnou dopravu s nulovými emisemi v celé Evropě, musí nové městské autobusy snížit emise od roku 2030 o 90 %. Všechny nové městské autobusy budou muset mít do roku 2035 nulové emise.

V rámci předběžné dohody Komise do roku 2027 přezkoumá účinnost a dopad nařízení. Tento přezkum se bude zabývat rozšířením oblasti působnosti na malá nákladní vozidla, metodikou pro registraci těžkých vozidel s výhradně neutrálními palivy CO2 v souladu s právními předpisy EU a cíli klimatické neutrality, úlohou uhlíkového korekčního faktoru při přechodu na těžká vozidla s nulovými emisemi a metodikou pro stanoveníemisí CO2 během celého životního cyklu nových těžkých vozidel.

Dnešní dohoda vysílá další jasný signál výrobcům, provozovatelům dopravy a uživatelům, aby nasměrovali investice do inovativních technologií s nulovými emisemi a podpořili zavádění infrastruktury dobíjecích a plnicích stanic. 

Další kroky

Nyní musí dohodu formálně schválit Evropský parlament a Rada. Jakmile bude tento proces dokončen, nový právní předpis bude zveřejněn v Úředním věstníku Unie a vstoupí v platnost.

Pozadí

V únoru 2023 předložila Komise návrh nařízení, kterým se od roku 2030 stanoví normy CO2 pro těžká vozidla s cílem pomoci dosáhnout cíle EU v oblasti klimatické neutrality do roku 2050 a snížit poptávku po dovážených fosilních palivech. Těžká vozidla jsou odpovědná za více než 25 % emisí skleníkových plynů ze silniční dopravy v EU a představují více než 6 % celkových emisí skleníkových plynů v EU.

Pro více informací

Návrh Komise

Emise CO2 z těžkých nákladních vozidel

Zelená dohoda pro Evropu

Quote

Emise ze silniční dopravy rostou a musíme změnit příliv. Dnes dosažená dohoda sníží znečištění nákladních vozidel a autobusů, sníží emise a zlepší kvalitu ovzduší v celé EU. Když na našich silnicích umísťujeme více vozidel s nulovými emisemi, je to přínosné pro nás všechny. Díky výrobě většího počtu vozidel s nulovými emisemi bude mít evropský průmysl silnější pozici, pokud jde o konkurenceschopnost, a má nyní dlouhodobou jistotu ohledně platných pravidel. Občané budou mít k dýchání čistší vzduch, zejména v našich městech.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2024-01-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688