ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  16.01.2024 08:31:00

Komise otevře účast Aliance pro kritická léčiva

Účast v Alianci pro kritická léčiva

Úřad Evropské komise pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) dnes zveřejnil otevřenou výzvu k vyjádření zájmu o členství v Alianci pro kritická léčiva. Zřízení aliance je jedním z klíčových opatření k prevenci a řešení nedostatku kritických léčivých přípravků, které Komise oznámila v říjnu 2023.

Aliance propojí všechny příslušné zúčastněné strany a bude usilovat o posílení spolupráce mezi Komisí, vládami členských států, průmyslem a občanskou společností. Určí výzvy, priority pro opatření a možná politická řešení problému nedostatku kritických léčivých přípravků v EU. Aliance je konzultační mechanismus, který bude rovněž fungovat jako síť pro urychlení provádění opatření EU v této oblasti.

Nový průmyslový rozměr Evropské zdravotní unie

Aliance pro kritická léčiva se stane průmyslovou složkou silné evropské zdravotní unie. Vypracuje doporučení a poskytne Komisi, členským státům a dalším činitelům EU s rozhodovací pravomocí poradenství ohledně toho, jak řešit dlouhodobý nedostatek léčivých přípravků. Na základě unijního seznamu kritických léčivých přípravků zveřejněného Evropskou agenturou pro léčivé přípravky v prosinci 2023 se zaměří na léčivé přípravky s nejvyšším rizikem nedostatku a s největším dopadem na systémy zdravotní péče a pacienty.

Aliance pomůže uvolnit výrobní, smluvní nebo finanční řešenís cílem umožnit lepší strategickou autonomii kritických léčivých přípravků v zájmu evropských občanů. Bude vycházet ze zkušeností z jiných aliancí EU, které se zabývají hlavními průmyslovými výzvami (jako jsou aliance pro baterie a kritické suroviny), a bude se moci spolehnout na různorodý soubor politických opatření, jako jsou:

  • Zkoumání toho, jak diverzifikovat globální dodavatelské řetězce prostřednictvím strategických mezinárodních partnerství;
  • Koordinovaným způsobem posílit schopnost Evropy vyrábět a inovovat v oblasti výroby kritických léčivých přípravků a jejich složek;
  • Vypracování společného strategického přístupu k vytváření zásob léčivých přípravků v EU;
  • Pomoc při získávání pákového efektu a sladění finančních prostředků EU a členských států za účelem provádění řešení nedostatku léčivých přípravků.

Přístupný všem 

Aliance pro kritická léčiva je otevřena všem společnostem a organizacím, členským státům, místním a regionálním orgánům a jejich agenturám, sociálním partnerům, občanské společnosti, zdravotnickým pracovníkům, pacientům, spotřebitelům, jakož i dalším skupinám zúčastněných stran, orgánům a agenturám EU.

Zájemci by měli vyplnit formulář zájmu, který je k dispozici na internetových stránkách aliance.

Další kroky 

Aliance bude trvat pět let. Očekává se, že zahájí svou práci na nadcházejícím jaře a zveřejní svá první doporučení ohledně opatření, která je třeba přijmout ke zlepšení dodávek kritických léčivých přípravků do podzimu. 

Pozadí

Dne 24. října 2023 přijala Komise sdělení, v němž představila opatření k lepší prevenci a zmírnění nedostatku kritických léčivých přípravků v EU v této zimě i v dalších letech. Nedávný kritický nedostatek, včetně některých antibiotik, ukazuje, že k tomu, aby byly evropské dodavatelské řetězce léčivých přípravků odolnější v dlouhodobém horizontu, je třeba pokračovat v koordinovaných opatřeních.

Sdělení klade zvláštní důraz na nejkritičtější léčivé přípravky, u nichž musí být vždy zajištěna bezpečnost dodávek v EU.

Sdělení vychází z práce v rámci evropské zdravotní unie, zejména z posíleného mandátu Evropské agentury pro léčivé přípravky a z nedávno zveřejněné farmaceutické reformy. Navazuje na důraznou výzvu členských států na červnovém zasedání Evropské rady v roce 2023, která byla potvrzena v Granadě v říjnu 2023, a na výzvu Evropského parlamentu.

Pro více informací

Internetové stránky aliance

Internetové stránky úřadu HERA

Sdělení o řešení nedostatku léčivých přípravků v EU

Seznam kritických léčivých přípravků Evropské agentury pro léčivé přípravky

Quote

Dnešní zahájení práce na alianci pro kritické léčivé přípravky je další kapitolou naší evropské zdravotní unie. Představuje začátek společného úsilí o posílení a modernizaci výroby kritických léčivých přípravků v EU a diverzifikaci mezinárodních dodavatelských řetězců. Jako nový průmyslový pilíř naší silné evropské zdravotní unie pomůže aliance změnit způsob, jakým vyrábíme a pořizujeme léčivé přípravky, a v konečném důsledku posílíme naši bezpečnost dodávek. Prostřednictvím této iniciativy zajistíme, aby vlády, průmysl, zdravotničtí pracovníci a občanská společnost více než kdykoli předtím spolupracovali na hledání řešení, která pacientům zajistí lepší ochranu a přístup k léčivým přípravkům, které potřebují.
Stella Kyriakidesová, komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin 2024-01-15

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688