Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  09.01.2024 10:33:20

Nezaměstnanost dle očekávání mírně vzrostla

Podíl nezaměstnaných se zvýšil z listopadových 3,5 % na 3,7 % v prosinci v souladu s tržní prognózou. Za tímto nárůstem stojí především sezónní vlivy, kdy během zimních měsíců se redukují některé sezónní práce.

Ve srovnání s listopadem se v prosinci zvýšil počet uchazečů o zaměstnaní o 16 tisíc a oproti prosinci minulého roku byl jejich počet vyšší o více než 7 tisíc. Aktuálně je celkový počet uchazečů necelých 280 tisíc. Naopak počet volných pracovních míst se snížil, a to o necelých 7 tisíc oproti předchozímu měsíci a ve srovnání s prosincem 2022 dokonce o téměř 17 tisíc. Poměr volných pracovních míst a uchazečů o zaměstnaní se tak vyrovnal, a právě v tuto chvíli připadá jedno pracovní místo na jednoho uchazeče o zaměstnání. Rozdíly ovšem panují napříč regiony, kdy v okrese Karviná na jedno pracovní místo je v evidenci téměř 10 zájemců o pracovní místo.

Podíváme-li se na jednotlivé regiony, tak meziměsíční zvýšení nezaměstnanosti bylo evidováno v 76 okresech. K největšímu nárůstu došlo v Prachaticích (o 26,5 %), následují okresy Jindřichův Hradec (o 23,3 %) a Chrudim (o18,8 %). Pokles byl zaznamenán pouze v jediném okresu, a to v Rychnově nad Kněžnou (o 0,8 %). Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v okrese Karviná (8,2 %), následují Bruntál (7,4 %) a Most (7,2 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (1,4 %) a Praha-západ (1,6 %). Pod 2% hranicí je rovněž Benešov (1,9 %).

Aktuální nárůst nezaměstnanosti neznamená začátek trendu, kdy by v České republice přibývalo lidí bez práce. Na začátku letošního roku sice může zejména díky sezónním vlivům nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale během roku očekáváme její opětovné postupné snižování. Trh práce je totiž stále vysoce přehřátý a firmy velmi obtížně hledají nové pracovníky, a proto nechtějí své stávající zaměstnance propouštět. Tento jev pozorujeme dlouhodobě, kdy i přes výrazné ekonomické problémy nezaměstnanost téměř nerostla. Průměrný podíl nezaměstnaných v roce 2023 dosáhl výše 3,6 % a byl tak pouze 0,2 p.b. vyšší než v roce 2022. V roce 2024 očekáváme mírný nárůst podílu nezaměstnaných na 3,8 %.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688