Okénko BIG EXPERT  |  08.01.2024 16:06:34

Český statistický úřad dnes zveřejnil listopadová data z průmyslu a stavebnictví

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně klesla o 2,7 %. To více než kompenzuje nízký říjnový růst. Obecně lze říct, že se průmyslu v roce 2023 nedařilo. Za měsíce leden až listopad zde máme pokles o 0,4 %. To se už asi prosincovou statistikou nezmění a rok 2023 se do historie prostě zapíše jako rok poklesu.

Při pohledu na strukturu produkce je vidět, že největší růst zaznamenalo odvětví výroba základních farmaceutických výrobků. Tady se evidentně projevuje stávající situace v českých lékárnách, kde neustále něco dlouhodobě chybí. Bohužel toto průmyslové odvětví u nás není významné.

Významná je u nás výroba aut. Ta v listopadu vzrostla jen o 2,1 %. To je málo, aby to vykompenzovalo propad jiných odvětví.

Největší propad o 20 % zažilo odvětví Tisk a rozmnožování nahraných nosičů. To je ovšem nevýznamné odvětví. Významné odvětví je Výroba strojů. Ta poklesla o 13,5 %. To je hodně. To je koule na noze českého průmyslu. Toto odvětví totiž bývalo stabilně růstové a nyní už několik měsíců v řadě klesá.

V pozadí stojí hlavně pokračující problémy Německa. Náš největší ekonomický partner má nyní slabou ekonomiku, což vede některé novináře k tomu, aby ho označovali za nemocného muže Evropy. Ostatně to píšou v zahraničí i o nás, což je logické. My jsme s Německem propojeni pupeční šnůrou. Dokud se nebude dařit Německu, nebude se dařit ani nám.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v listopadu 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 0,2 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 0,8 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 %. Tento předstihový indikátor ukazuje na to, že nějaký zásadní zvrat trendů nemůžeme v příštích měsících čekat.

První kvartál nejspíš zůstane dál slabý. Ve druhém by se ale již mohly začít projevovat rostoucí reálné mzdy a vyšší poptávka. Velký růst to ale stále nebude.

V mezinárodním porovnání není náš vývoj špatný. Celá EU je na tom hůř. Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 5,5 %, český průmysl přitom tou dobou rostl o 1,9 %. Jen pro zajímavost slovenský průmysl tou dobou podle Eurostatu klesal o 1,7 %.

Stavební produkce v listopadu byla meziročně nižší o 6,5 %.

Stavební úřady vydaly meziročně o 11,7 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 0,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 40,7 % bytů méně, dokončeno bylo o 19,2 % bytů méně.

To jsou šílená čísla. Trh nemovitostí zamrzl. Lidé nedosáhnou na hypotéku, nebo je odrazuje vysoký úrok, když správně očekávají pokles úrokových sazeb během roku 2024 a 2025. Podobně je na tom nabídka. Té se zdají současné ceny nízké. Zamrznutí je tedy dáno tím, že není ani poptávka, ani nabídka.

To se zrcadlí v tom, že za prvních jedenáct měsíců roku klesl počet zahájených bytů o 15,4 % a počet dokončených o 4,5 %. Tady očekávám během roku 2024 zlepšení. Jednak na hypotéku díky odstranění některých regulací dosáhne více lidí a jednak proto, že hypoteční sazby ještě trochu poklesnou. To by mělo posílit poptávku lidí, kteří vážně chtějí nemovitost koupit. Na to zareaguje nabídka. Trochu vzroste cena nemovitostí a majitelé už budou ochotní prodávat. Bude to ale jen postupné. Tento proces „odmražování“ bude probíhat po celý rok.

Zajímavé je i mezinárodní srovnání. V celé Evropě vidíme mizerné výsledky. Stavební produkce podle údajů Eurostatu v říjnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 0,4 %. Všude je problém ve slabé poptávce dané vysokými úrokovými sazbami a očekáváním jejich poklesu.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

Mobil: + 420 776 888 228; E-mail: vladimir.pikora@comfortfinancegroup.com

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista

Vystudoval VŠE, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, a.s. Následně spoluzaložil analytický dům Next Finance, aby později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma Comfort Finance Group. Je autorem řady knih s ekonomickou tématikou a více než tisíce článků do médií. Řadu let pravidelně přispívá komentáři na webu časopisu Reflex.


Dluhopisomat

Dluhopisomat je tržiště prověřených českých dluhopisů. Propojujeme investory s českými firmami, kterým pomáháme růst.

Více na www.dluhopisomat.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688