mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.12.2023 15:31:00

Továrna na výrobu zeleného vodíku v lotyšském Ventspilsu

Továrna na výrobu zeleného vodíku v lotyšském Ventspilsu

23.11.2023 / 14:44 | Aktualizováno: 18.12.2023 / 15:31

V lotyšském přístavním městě Ventspils bude postavena továrna na zelený vodík. Uzavřením smlouvy mezi společností SIA "PurpleGreen Energy C" a Ventspils Freeport o udělení stavebního práva na pozemek o rozloze 10 hektarů začíná proces hloubkového výzkumu, jehož výsledky ukáží, jak by měl tento projekt v přírodě vypadat. Společnost "PurpleGreen Energy C" vede jednání s mezinárodními společnostmi o odbytištích a vývozu vyrobených produktů a také identifikuje potenciální příležitosti pro spolupráci se stávajícími společnostmi ve Ventspilsu. Potenciálně by závod také vyráběl produkty využívající zelený vodík jako surovinu.

Vedení Ventspils Freeport v současné době rozvíjí klastr obnovitelné energie ve Ventspils a výroba zeleného vodíku je v tomto komplexu aktivit jedním z velmi důležitých základních kamenů. Přístavní město Ventspils by měl mít všechny předpoklady k tomu, aby se stal budoucím centrem výroby a exportu energie. Předpokládá se, že projekt bude také důležitým krokem v rozvoji klastru obnovitelné energie v severní části regionu Kurzemsko (Kurzeme), který otevře příležitosti jak pro výzkum, tak pro rozvoj dalších podnikatelských projektů v budoucnu, kde bude využití energie budoucnosti hrát důležitou roli.

Ventspils Freeport se v roce 2022 připojila k Lotyšské vodíkové alianci a společně s více než 20 zástupci průmyslu, vědy a ministerstev podepsala memorandum o porozumění na podporu silného a jednotného rozvoje vodíkového ekosystému a souvisejících technologií v Lotyšsku.

Přístav Ventspils v loňském roce odbavil celkem 14,746 milionu tun nákladu, což je o 33,1 procenta více než v roce 2021. Přístav Ventspils je druhým největším přístavem v Lotyšsku, pokud jde o odbavený náklad.

Vznik nového průmyslového odvětví v Lotyšsku

Realizací uvedeného projektu vznikne v Lotyšsku nové průmyslové odvětví, kde se moderní technologie využívají k výrobě exportních produktů s vysokou přidanou hodnotou. Vzniknou nová pracovní místa, proběhnou rozsáhlé stavby, které stavebním firmám poskytnou další příjem. Zvýší se také tok vývozu nákladu, čímž se zvýší přidaná hodnota jak Freeportu Ventspils, tak Lotyšska jako celku.

Výroba "zeleného" vodíku a dále e-methanolu a zeleného amoniaku hraje klíčovou úlohu při výrobě budoucí zelené energie, což umožňuje opuštění fosilních zdrojů energie a snížení celkových emisí CO2. Přístav Ventspils vidí obrovské vyhlídky do budoucna jako infrastrukturní objekt, který se integruje do vodíkového ekosystému a přizpůsobuje se rozvoji budoucí vodíkové ekonomiky, včetně exportu vyrobeného vodíku přes přístav Ventspils.

V roce 2022 se úřad Freeport of Ventspils připojil k Lotyšské vodíkové asociaci a společně s více než 20 zástupci průmyslu, vzdělávacích a vědeckých institucí podepsal memorandum o porozumění s ministerstvem hospodářství s cílem podpořit silný a jednotný vodíkový ekosystém a rozvoj příslušných technologií v Lotyšsku.

Lotyšská vodíková asociace vznikla v roce 2005 s cílem napomoci rozvoji vodíkové ekonomiky v Lotyšsku, kdy se využívají pouze místní přírodní zdroje a vodík jako nosič energie k zajištění energetiky, dopravy a zpracovatelského průmyslu s co nejmenším negativním dopadem na přírodu a k podpoře ekologicky šetrného zdroje energie pro výrobu a spotřebu.

Informace o Lotyšské vodíkové asociaci, včetně přehledu jejích zahraničích partnerů, je možné nalézt na Partneři – Lotyšská vodíková asociace (h2lv.eu)

Možnost zapojení českých firem

PurpleGreen je společnost skupiny Aksedo Group, která spojila do týmu více než 20 zkušených profesionálů ve výrobě a prodeji solární, větrné a vodíkové energie. Jedná se o inovativní a zkušenou lotyšskou energetickou společnost, která v současné době rozvíjí projekty solární a větrné energie s celkovou kapacitou více než 1 GW. Společnost zahájila projekty na výrobu vodíku a jeho sloučenin a také projekty skladování energie s vysokým výkonem. Projekty PurpleGreen budou spotřebovávat nejen zelenou elektřinu vyrobenou v jejich projektech, ale také solární a větrnou elektřinu vyrobenou v jiných lotyšských projektech. Společnost úzce spolupracuje s vlastníky pozemků v různých regionech Lotyšska, stejně jako se zkušenými lotyšskými a mezinárodními inženýrskými a projekčními společnostmi, investory, energetickými společnostmi a státními a obecními institucemi odpovědnými za energetiku. Nabízí se tedy prostor i pro zapojení českých firem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St   6:00  Česká republika dnes slaví 20 let v Evropské unii Euroskop (euroskop.cz)
St   2:57  Strong to severe thunderstorms are expected Wednesday from the Central Plains into.. US National Weather Service (weather.gov)
Út 23:44  Heavy rainfall predicted over the next few days may worsen existing (or result in... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688