ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.12.2023 12:36:00

Dohoda o reformě trhu s elektřinou pomůže EU vybudovat energetický systém založený na obnovitelných zdrojích energie a snížit účty za energii, lépe ochrání spotřebitele před prudkým nárůstem cen - Komise vítá dohodu o reformě trhu s elektřinou

Komise vítá dohodu o reformě trhu s elektřinou

Komise vítá předběžnou dohodu o reformě uspořádání trhu s elektřinou v EU, které dnes dosáhly Evropský parlament a Rada. Tato dohoda pomůže EU vybudovat energetický systém založený na obnovitelných zdrojích energie a snížit účty za energii, lépe ochrání spotřebitele před prudkým nárůstem cen a umožní jim využívat výhod transformace. Zajistí udržitelné a nezávislé dodávky energie do EU v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a plánem REPowerEU. Tato reforma, kterou navrhla Komise v rámci průmyslového plánu Zelené dohody, rovněž zajistí, aby byl evropský průmysl čistší a konkurenceschopnější díky lepšímu přístupu k cenově dostupné, nefosilní energii z obnovitelných zdrojů.

Reforma, na níž se dnes spolunormotvůrci EU předběžně dohodli, zahrnuje revize několika právních předpisů EU, zejména nařízení o elektřině, směrnice o elektřině a nařízení REMIT. Dohodnutá reforma, která vychází ze zkušeností získaných z energetické krize vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu, přinese spotřebitelům i dodavatelům větší cenovou stabilitu díky širšímu využívání dlouhodobých smluv na výrobu čisté energie a do systému vnese více nefosilních flexibilních řešení, jako je odezva na straně poptávky a skladování.

Lepší ochrana spotřebitelů a posílení jejich postavení

Dohoda spotřebitelům nabídne širší výběr smluv a jasnější informace před jejich podpisem, aby měli možnost zvolit si bezpečné a dlouhodobé ceny, a vyhnuli se tak nadměrnému riziku a volatilitě. Zároveň si z nabídky budou moci vybrat i smlouvy s dynamickým určováním cen, přičemž kolísání cen budou moci využít k cílenému používání levnější elektřiny (např. k nabíjení elektromobilů nebo k využívání tepelných čerpadel k vytápění domů).

Dohoda snižuje riziko selhání dodavatele a posiluje ochranu spotřebitele. Dodavatelé budou muset řídit svá cenová rizika alespoň do výše objemů v rámci smluv na dobu určitou, aby byli méně vystaveni prudkému nárůstu cen a volatilitě trhu, a členské státy budou muset zřídit dodavatele poslední instance, aby žádný spotřebitel nezůstal bez elektřiny. Zranitelní spotřebitelé a osoby trpící energetickou chudobou budou chráněni před odpojením a členské státy budou moci v případě krize rozšířitregulované maloobchodní ceny na domácnosti a malé a střední podniky. Kromě toho bude Komise moci navrhnout Radě, aby v případě prudkého zvýšení maloobchodních cen vyhlásila krizi cen elektřiny, což členským státům umožní přijmout další opatření na ochranu zákazníků a zajistit přístup k cenově dostupné energii.

Předběžně dohodnutá reforma umožňuje spotřebitelům, včetně podniků a veřejných orgánů, hrát aktivní úlohu v energetickém systému. Jako prozumenti, kteří se účastní sdílení energie, budou rovněž moci investovat do větrných nebo fotovoltaických elektráren a prodávat přebytečnou solární energii ze střech nejen svému dodavateli, ale i sousedům. Nájemníci budou například moci sdílet přebytečnou solární energii ze střech se sousedem a dohoda otevírá členským státům cestu k tomu, aby spotřebitelům usnadnily zavádění energie z obnovitelných zdrojů prostřednictvím miniaturních solárních systémů.

V neposlední řadě, aby spotřebitelé v EU měli prospěch z konkurenčních trhů s transparentní cenotvorbou, budou mít Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) a vnitrostátní regulační orgány lepší schopnost sledovat integritu a transparentnost trhu s energií. Agentura ACER bude zejména moci vyšetřovat případy možného zneužívání trhu přeshraniční povahy a případy, kdy se jednání týká alespoň dvou členských států. Při provádění svých šetření bude agentura ACER moci provádět kontroly na místě, vydávat žádosti o informace a pořizovat prohlášení. Kromě toho musí podle revidovaného nařízení REMIT účastníci trhu ze třetích zemí jmenovat zástupce v členském státě, v němž účastníci trhu působí na velkoobchodním trhu s energií.

Konkurenceschopný evropský průmysl s předvídatelnými náklady na energii

Reforma, která byla dnes předběžně dohodnuta, usnadní zavádění stabilnějších dlouhodobých smluv, jako jsou smlouvy o nákupu elektřiny, jejichž prostřednictvím si společnosti vytvářejí vlastní přímé dodávky energie, a mohou tak těžit ze stabilnějších cen výroby energie z obnovitelných a nízkouhlíkových zdrojů. Členské státy budou povinny pro tyto smlouvy o nákup elektřiny zajistit dostupnost tržních záruk. To pomůže zvýšit konkurenceschopnost průmyslu EU tím, že bude méně vystaven kolísavým cenám souvisejícím s fosilními palivy. Reforma kromě toho podpoří likviditu trhů, pokud jde o dlouhodobé smlouvy, které obsahují uzamčené budoucí ceny, tzv. forwardové smlouvy. Díky tomu se proti nadměrně kolísavým cenám bude moci během delších období chránit větší počet dodavatelů a spotřebitelů.

K zajištění stabilních příjmů výrobců elektřiny a ochrany průmyslu před kolísáním cen bude podle prozatímní dohody veškerá veřejná podpora investic do nových výrobních kapacit inframarginální a nezbytné výroby elektřiny z obnovitelných a nízkouhlíkových zdrojů muset mít podobu dvousměrných rozdílových smluv nebo rovnocenných režimů se stejnými účinky. Členské státy se vyzývají, aby přebytečné příjmy směřovaly ke spotřebitelům, a to buď přímo, nebo financováním nákladů na cenovou podporu nebo investic do snížení nákladů na elektřinu.

Energetický systém, který obstojí v budoucnosti

Nové uspořádání trhu s elektřinou usnadní integraci obnovitelných zdrojů energie do systému a zvýší předvídatelnost výroby elektřiny prostřednictvím nových povinností týkajících se transparentnosti pro provozovatele soustav, pokud jde o přetížení sítě, a obchodních lhůt blíže reálnému času.

Obecněji řečeno tato dohoda podporuje dosažení ambiciózního cíle dosáhnout do roku 2030 na úrovni EU 45% podílu energie z obnovitelných zdrojů, jak bylo dohodnuto v rámci revidované směrnice o obnovitelných zdrojích energie (2413/2023), a to i prostřednictvím nových aukcí energie z obnovitelných zdrojů na úrovni EU spojených s evropským mechanismem pro financování energie z obnovitelných zdrojů.

Kromě toho v zájmu zvýšení flexibility energetické soustavy budou nyní muset členské státy posoudit své potřeby, stanovit cíle pro zvýšení flexibility nefosilních zdrojů a budou mít možnost zavádět novérežimy podpory, zejména pro odezvu na straně poptávky a skladování. Reforma rovněž umožňuje provozovatelům soustav zajistit snížení poptávky v době špičky.

Dohoda zohledňuje problémy některých členských států a regionů při přechodu na čistou energii a stanoví cílené a časově omezené odchylky od některých pravidel nařízení s cílem usnadnit jejich cestu k dekarbonizovanému energetickému systému.

Další postup

Dnešní předběžná dohoda musí být nyní formálně přijata Evropským parlamentem a Radou EU. Jakmile bude tento proces dokončen, bude nový právní předpis zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie a vstoupí v platnost.

Souvislosti

Vysoké a kolísavé ceny, jako byly ceny, které v důsledku ruské energetické války proti EU panovaly v roce 2022, představují pro evropské spotřebitele energie nadměrnou zátěž. Navzdory tomu, že obnovitelné zdroje energie pokrývají již více než třetinu poptávky po elektřině v EU, se prudký nárůst cen plynu odrazil ve zvýšených účtech za elektřinu mnoha spotřebitelů.

Během energetické krize EU rychle zareagovala zavedením široké škály opatření ke zmírnění dopadu vysokých a kolísajících velkoobchodních cen energie na domácnosti a podniky. Kromě toho Komise v březnu 2023 reagovala na výzvu vedoucích představitelů EU, aby navrhla reformu trhu s elektřinou s cílem zajistit evropskou energetickou suverenitu a dosáhnout klimatické neutrality, předložením těchto návrhů v rámci průmyslového plánu Zelené dohody.

Další informace

Průmyslový plán Zelené dohody

Quote

Reforma trhu s elektřinou usnadní tolik potřebnou integraci obnovitelných zdrojů energie do našeho energetického systému. Umožní našim průmyslovým odvětvím využívat výhod stabilnějších a předvídatelnějších cen energie, což má zásadní význam pro zachování konkurenceschopnosti na celosvětové úrovni. Pomůže našim občanům, zejména těm nejzranitelnějším, vyrovnat se s cenami energie. Stručně řečeno, dnešní dohoda je dobrá pro naše občany, pro náš průmysl i pro naši planetu.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-12-12

Tato dohoda je pro naše spotřebitele skvělou zprávou. Vzhledem k tomu, že obnovitelné zdroje energie hrají stále větší úlohu v energetickém mixu v EU, je načase, aby naši občané a podniky začali pociťovat výhody přechodu na čistou energii na svých účtech za elektřinu. Uspořádání trhu s elektřinou, které obstojí i v budoucnu, je klíčovým aktivem pro stimulaci investic do čisté a flexibilní výroby elektrické energie. Tím podpoříme naše úsilí o dosažení klimaticky neutrálního energetického systému a zároveň zajistíme zachování prosperity.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2023-12-12

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688