ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.04.2024 22:49:25

Směrnice o energetické náročnosti budov přijatá s cílem snížit účty za energii a snížit emise

Přijetí směrnice o energetické náročnosti budov

Komise vítá dnešní konečné přijetí posílené směrnice o energetické náročnosti budov, což je další milník Zelené dohody pro Evropu. Tyto právní předpisy stanoví rámec pro členské státy pro snížení emisí a spotřeby energie v budovách v celé EU, od domovů a pracovišť až po školy, nemocnice a další veřejné budovy. To pomůže zlepšit zdraví a kvalitu života lidí. Revidovaná směrnice stanoví ambiciózní cíle pro snížení celkové spotřeby energie budov v celé EU s přihlédnutím k vnitrostátním specifikům. Členským státům ponechává na tom, na které budovy se mají zaměřit a jaká opatření je třeba přijmout. Zvýší poptávku po čistých technologiích v Evropě a vytvoří pracovní místa, investice a růst.

Každý členský stát přijme vlastní vnitrostátní trajektorii ke snížení průměrné spotřeby primární energie obytných budov o 16 % do roku 2030 a o 20–22 % do roku 2035. U nebytových budov budou muset do roku 2030 renovovat 16 % energeticky nejnáročnějších budov a 26 % energeticky nejnáročnějších budov do roku 2033. Členské státy budou mít možnost vyjmout z těchto povinností určité kategorie obytných budov i budov s nebytovými prostory, včetně historických budov nebo rekreačních domů. Občané budou podporováni v jejich úsilí o zlepšení svých domovů. Směrnice vyžaduje zřízení jednotných kontaktních míst pro poradenství v oblasti renovace budov a ustanovení o veřejném a soukromém financování zajistí, aby renovace byla cenově dostupnější a proveditelnější.

Směrnice posílí energetickou nezávislost Evropy v souladu s plánem REPowerEU tím, že sníží naše využívání dovážených fosilních paliv. Revidovaná směrnice učiní znulových emisí“ normy pro nové budovy. Všechny nové obytné i nebytové budovy musí mít nulové emise z fosilních paliv na místě, a to od 1. ledna 2028 u budov ve veřejném vlastnictví a od 1. ledna 2030 u všech ostatních nových budov, s možností zvláštních výjimek. Posílená směrnice obsahuje nová ustanovení s cílem postupně ukončit využívání fosilních paliv z vytápění budov a podpořit zavádění solárních zařízení s přihlédnutím k vnitrostátním podmínkám. Členské státy budou rovněž muset zajistit, aby nové budovy byly „připraveny na solární energii“. Od 1. ledna 2025 již nebudou povolovány dotace na instalaci samostatných kotlů na fosilní paliva. Podpoří rovněž zavádění udržitelné mobility díky ustanovením o kabeláži, dobíjecích stanicích pro elektrická vozidla a parkovacích místech projízdní kola.

Lepší plánování renovací a technická a finanční podpora budou mít zásadní význam pro spuštění renovační vlny v celé EU, což předpokládá revidovaná směrnice. V zájmu boje proti energetické chudobě a snížení účtů za energii budou muset finanční opatření motivovat a doprovázet renovace a zaměřovat se zejména na zranitelné zákazníky a energeticky nejnáročnější budovy, v nichž žije vyšší podíl domácností trpících energetickou chudobou.

Další kroky

Revidovaná směrnice bude vyhlášena v Úředním věstníku Unie a vstoupí v platnost v nadcházejících týdnech. Členské státy ji pak budou muset provést ve svých vnitrostátních právních předpisech.

Pozadí

Budovy jsou odpovědné za přibližně 40 % spotřeby energie v EU, více než polovinu spotřeby plynu v EU (zejména vytápěním, chlazením a teplou vodou) a 35 % emisí skleníkových plynů souvisejících se spotřebou energie. V současné době je přibližně 35 % budov EU starších 50 let a téměř 75 % fondu budov je energeticky neefektivní. Průměrná roční míra energetických renovací přitom činí jen asi 1 %.

V roce 2020 předložila Komise svou strategii „renovační vlna“, která má do roku 2030 alespoň zdvojnásobit míru renovací a zajistit, aby renovace vedly k vyšší energetické účinnosti a většímu počtu obnovitelných zdrojů energie v budovách. Návrh Komise na revizi směrnice o energetické náročnosti budov v prosinci 2021 byl v rámci plánu REPowerEU v květnu 2022 dále doplněn o další prvky týkající se zavádění zařízení na solární energii na budovách. Spolunormotvůrci dosáhli politické dohody v prosinci 2023.

Směrnice je klíčovým stavebním kamenem úsilí EU o odklon od fosilních paliv a o zdvojnásobení míry zvyšování energetické účinnosti a trojnásobení kapacity energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030, jak bylo dohodnuto s globálními partnery na konferenci COP28. Dnešní přijetí vychází z dokončení a vstupu v platnost právních předpisů „Fit for 55“ a přispěje ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 %.

Pro více informací

Otázky a odpovědi – Snížení energetické náročnosti budov v celé Unii

Quote

Máme-li v přechodu na zelenou ekonomiku uspět, musíme zajistit, aby tato transformace měnila životy lidí k lepšímu. Chceme pomoci lidem učinit jejich domovy energeticky účinnějšími, pohodlnějšími a zdravějšími. Tato revidovaná směrnice je pro občany výhodná: snížení energetické náročnosti budov povede jak k nižším účtům za energii, tak k nižším emisím skleníkových plynů.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-04-11

Zlepšení energetické náročnosti budov má zásadní význam pro dosažení našeho cíle klimatické neutrality, jakož i pro posílení energetické nezávislosti Evropy. Renovace jsou investicí do lepší budoucnosti. Věřím, že tato posílená směrnice umožní členským státům podnítit vlnu renovací v celé EU a zároveň respektovat rozmanitost fondu budov v EU.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-04-11

V klimaticky neutrální Evropě musíme být schopni vytápět a ochlazovat naše domácnosti a budovy s minimálními emisemi. K tomu máme technologie, musíme však vytvořit silnější ekonomické opodstatnění pro renovace. Nová směrnice o energetické náročnosti budov pomůže mobilizovat další finanční prostředky a posílit hodnotové řetězce ve stavebnictví. Společně můžeme pomoci při renovaci majitelům domů i podnikům, aby ušetřili peníze a připravili se na budoucnost s nulovými emisemi.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2024-04-11


Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688