trinecko.cz (Třinec)
Z regionů  |  14.12.2023 08:34:00

Špičkové technické vybavení a kvalitní pedagogové – to je obor Zubní lékařství na Ostravské univerzitě

Historicky prvních 20 studentů nastoupilo na nový akreditovaný obor Zubní lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Většina z nich je z regionu Moravskoslezského kraje. Studenty čekají moderně vybavené učebny, desítky zkušených pedagogů a špičkové technické zázemí pro praktickou část výuky ve Fakultní nemocnici Ostrava.
Stomatologie
 

 
 

Fakulta budoucí stomatology vybírala z více než 420 zájemců, kteří dorazili k přijímacím zkouškám. Nenaplnily se „černé scénáře“, které předpokládaly, že většina přijatých bude s bydlištěm mimo Moravskoslezský kraj. Patnáct přijatých studentů je totiž přímo z našeho regionu.

Jak zmínil děkan Lékařské fakulty Rastislav Maďar, na přípravách nově vzniklého studijního programu fakulta pracovala s oblastními stomatologickými komorami. „Překvapilo nás velmi pozitivně, jak byly aktivní. Zubní lékaři si totiž dobře uvědomují, že chybí nástupci. Do výběrových řízení se nám přihlásily více než čtyři desítky stomatologů, kteří chtějí vychovávat novou generaci a předávat jim své zkušenosti. Důležité je to, že se někteří budou věnovat i vědě. Museli jsme totiž získat několik docentů a specialistů s titulem Ph.D., což nebylo jednoduché. Cítím ze všech pozitivní energii a doufám, že se nás bude štěstí držet i nadále,“ uvedl Rastislav Maďar a doplnil, že jednou z nejaktivnějších v rámci nutnosti podpory a udržitelnosti zubního lékařství byla třinecká primátorka Věra Palkovská. „Věřím, že se nám společně podaří zajistit, aby stomatologická péče v Třinci byla zachována i do budoucna a byla kvalitnější než nyní.“

„Zajištění dostupné a kvalitní péče je běh na dlouhou trať. Nepochybuji o tom, že když v našem regionu budou mladí lidé studovat zubní lékařství, jejich přísun bude větší, než kdyby studovali mimo Moravskoslezského kraje. Chceme jim do budoucna nabídnout stipendijní programy a motivovat je zázemím a podporou tak, aby měli o Třinecko zájem. Vyžaduje to však přípravu a pokračování spolupráce s lékařskou fakultou,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská.

Podle děkana lékařské fakulty bude potřeba využít dobu studia a intenzivně se studenty pracovat. „Města a obce mají prostor na to, aby přišly se stipendijními programy a dalšími motivačními faktory. V průběhu pětiletého studia budou mít možnost pracovat se stovkou mladých lidí. Když se jim to podaří, je velká pravděpodobnost, že většina region nebude chtít opustit“ zmínil Rastislav Maďar.

Stipendijní programy budou podle něj nastaveny tak, že se student písemně zaváže konkrétnímu městu, že po ukončení studia bude vykonávat na určitý počet let práci stomatologa pro místní občany. Výhodou stomatologie je to, že absolvent může okamžitě po promoci zahájit činnost samostatně, bez dozoru. Je to tedy mnohem rychlejší proces než u lékařů.

A co by konkrétně mladého Rastislava Maďara, přesvědčilo k tomu, aby jako absolvent oboru stomatologie zůstal v Třinci? „Kromě zajímavého stipendijního programu, podpory a pomoci ze strany města, by mohlo rozhodnout i to, jestli bude v daném městě k dispozici vše pro kvalitní, atraktivní a spokojený život mojí rodiny, čili partnerky a dětí,“ dodal.

„Jsem rád, že se zúročila tříletá intenzivní práce příprav na zajištění stomatologického směru. Dlouhodobá spolupráce naší nemocnice a Lékařské fakulty Ostravské univerzity je klíčovým předpokladem k tomu, že studenti budou mít standardní zázemí pro výuku ve fakultní nemocnici, které je běžné i na jiných lékařských fakultách, kde se již stomatologie vyučuje. Studenti druhého ročníku budou mít od letního semestru k dispozici kompletně vybavené zázemí ordinací pro praktickou část výuky,“ zmínil Jiří Havrlant, ředitel Fakultní nemocnice Ostrava a dodal: „Dokončované Oddělení zubního lékařství bude mít pět ordinací s osmi lékařskými křesly. Ve třech ordinacích budou křesla dvě pro výuku mediků. Připravujeme i novou stomatologickou laboratoř, která bude sloužit jak pro pacienty, tak pro studenty, kteří zde budou absolvovat praktickou část výuky.“

Klíčové pro akreditaci bylo získání kvalitních pedagogů. „Přihlásilo se nám několik desítek zubařů, kteří chtějí pomoci. Všichni mají více než 10letou praxi, takže naše studenty rozhodně nebudou učit nezkušení zubní lékaři,“ uvedl Martin Starosta, proděkan pro zubní lékařství Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

 
Zodpovídá: Ing. Stanislav Cieslar
Vytvořeno / změněno: 13.12.2023 / 13.12.2023 | Zveřejnit od-do: 14.12.2023-31.12.2026
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688