Nový Jičín (novyjicin.cz)
Z regionů  |  13.12.2023 10:59:00

Nový Jičín - Navýšení poplatku za komunální odpad v roce 2024 o 240 korun. V roce 2024 tak občan města zaplatí 840 korun za kalendářní rok

Zastupitelé na svém prosincovém zasedání schválili úpravu ceny poplatku za svoz komunálního odpadu. Občané města zaplatí v příštím roce o 240 korun více než tomu bylo doposud. V roce 2024 tak občan města zaplatí 840 korun za kalendářní rok. Zvýšení poplatku za komunální odpad reflektuje rostoucí náklady spojené s ukládáním odpadu na skládku a celkové náklady města na odpadové hospodářství. Nová sazba poplatku za komunální odpad vstoupí v platnost k 1. lednu 2024.

„Za posledních 10 let došlo pouze k minimálnímu navýšení tohoto poplatku, což nereflektuje nárůst nákladů města v oblasti odpadového hospodářství. V roce 2003 občané města platili 264 korun, od roku 2013 až do roku 2019 byla výše poplatku 552 korun, a v roce 2020 byl poplatek navýšen o 48 korun, tedy na 600 korun,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková. „V roce 2022 výdaje města za odpady činily bezmála 29 milionů korun, zatímco příjmy z odpadového hospodářství jen 17 milionů. Město tak uhradilo ze svého rozpočtu přes 11 milionů korun, na každého obyvatele tak zaplatilo nad rámec poplatku 493 korun,“ doplnila Bártková.

Novela zákona o odpadech

V lednu 2021 vstoupil v platnost nový zákon o odpadech, který postupně, až do roku 2029, zdražuje v České republice poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky a výrazně tak ovlivňuje vývoj cen skládkování směsného odpadu. Hlavním cílem novely odpadového zákona je, aby skládkování či jiné formy odstranění odpadu byly až posledním, nejméně preferovaným způsobem nakládání s odpadem. Počítá s tím, že od roku 2030 by města měla umět vytřídit 60 procent z vyprodukovaného komunálního odpadu. Navíc by mělo dojít k úplnému zákazu skládkování dále využitelného odpadu, tedy odpadu, který je možné energeticky využít, biologicky rozložit a recyklovat.

Předcházení vzniku odpadu

S cílem snižovat množství směsného komunálního odpadu, a tedy předcházet jeho vzniku město zavedlo několik opatření.

Kromě komplexního systému odpadového hospodářství, který umožňuje třídit veškeré druhy komunálního odpadu, město v srpnu 2022 otevřelo Reuse centrum na separačním dvoře na ulici Propojovací, kde mohou občané přinášet předměty, které již sami nepotřebují, ale které je možné opětovně použít, jako například vybavení domácnosti, nářadí, a podobné.

Město podporuje občany v domácím kompostování biologicky rozložitelných dopadů poskytováním kompostérů. Občané se rovněž mohou zapojit do aktivit nebo využívat služeb napomáhajících předcházení vzniku odpadu, například využít bazary, věci darovat nebo získat na charitativních akcích, nebo nakupovat v bezobalových prodejnách.

„I když se nám postupně daří snižovat množství vyprodukovaného směsného odpadu – v roce 2022 to například bylo 200 kg na osobu a rok oproti 210 kg v roce 2021 – náklady na odpadové hospodářství stále rostou, a proto jsme se rozhodli k tomuto nepopulárnímu kroku přistoupit. Jen poplatek za skládkování daný vyhláškou byl v roce 2020 500 za tunu, v příštím roce to již bude po vyčerpání skládkovací slevy 1250 , což je 2 a půl krát více. Reálné náklady na 1 poplatníka jsou přibližně 1300 , takže i přes navýšení bude město stále velkou část doplácet,“ popsal místostarosta Ondřej Syrovátka. „V posledních letech jsme zavedli společný sběr plastů a kovů, zřídili Reuse centrum a zahájili sběr gastroodpadů, v příštím roce se chystáme vyzkoušet door-to-door systém, neboli sběr tříděných odpadů přímo od rodinných domů. Pokud se nám bude ve spolupráci s Novojičíňáky dařit množství odpadu i nadále snižovat, poplatek by v této výši mohl opět několik let vydržet,“ doplnil Syrovátka.

Platba poplatku

Poplatek je splatný do 30. června 2024. Platbu lze provést bezhotovostním převodem na účet města, číslo účtu: 19-326801/0100 nebo v pokladně Městského úřadu Nový Jičín, Divadelní 1, v hotovosti nebo platební kartou. Při bezhotovostní platbě je nutné uvést správný, již dříve přiřazený variabilní symbol, na jehož základě bude platba řádně identifikována. Variabilní symbol lze zjistit na www.novyjicin.cz/mistnipoplatky/.

Poplatníkem poplatku je fyzická osoba přihlášená v Novém Jičíně včetně cizinců, dále pak vlastníci nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášená žádná fyzická osoba a která je umístěna na území města. Od úhrady za komunální odpad jsou osvobozeni poplatníci, kteří pobývají déle než půl roku v zahraničí nebo kteří jsou umístěni v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení a nezletilí umístěni v dětských domovech, děti do jednoho roku věku a poplatníci, kteří jsou omezeni na osobní svobodě.

Na stránkách města www.novyjicin.cz je zveřejněna také příslušná obecně závazná vyhláška.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Út 17:41  Jarní design market v GASK s rekordní návštěvností Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Út 17:02  V Roudnici nad Labem se se starosty řešila VRT Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Út 10:33  Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688