mpo.cz (MPO)
Práce  |  08.12.2023 09:44:00

Letošní série osvětových seminářů k aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců v ČR úspěšně zakončena v Olomouci

 
Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Krajskou pobočkou ÚP v Olomouci a Státní úřadem inspekce práce pro Olomoucký kraj dne 7. prosince 2023 úspěšně završilo sérii seminářů zaměřených na aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců v ČR. Cílem seminářů bylo poskytnout užitečné a aktuální informace k problematice zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků ze třetích zemí.

Odbor mezinárodního a evropského práva Ministerstva průmyslu a obchodu každoročně organizuje osvětové semináře zaměřené na problematiku zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků ze třetích zemí v ČR. Během letošního roku bylo zrealizováno celkem 9 seminářů v různých místech ČR, přičemž zahajovací seminář se konal koncem dubna v Praze. Poslední letošní seminář se uskutečnil v budově Krajské pobočky ÚP ČR v Olomouci dne 7. prosince 2023. Úvodní slovo pronesl ředitel krajské pobočky Ing. Jiří Šabata, který rovněž přivítal všechny přítomné účastníky.

Za Ministerstvo průmyslu a obchodu vystoupil zástupce vrchního ředitele sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Lukáš Prokeš. Ve svém příspěvku se zaměřil zejména na fungování vládních programů ekonomické migrace. Účastníkům dále představil návrh opatření na posílení ekonomické migrace, který předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Opatření spočívají v navýšení kvót pro ekonomickou migraci a znovuobnovení ekonomické migrace z Ukrajiny. Realizace opatření je nicméně závislá na další legislativě, která je v současné době ve schvalovacím procesu.

Zástupkyně Ministerstva vnitra informovala účastníky o aktuální situaci v oblasti dlouhodobé pracovní migrace a praktických otázkách spojených se zaměstnáváním cizinců. Představila nedávně změny zákona o pobytu cizinců a zároveň nastínila legislativní výhled do budoucna. Pozornost byla rovněž věnovaná náležitostem k podání žádostí o pobytová oprávnění (zejména zaměstnaneckým kartám), jakožto i správnímu řízení o vydání pobytového oprávnění.

Prezentace Vízového odboru Ministerstva zahraničních věcí se zaměřila na fungování zastupitelských úřadů v zahraničí a problematiku přijímaní vízových žádostí v rámci ekonomické migrace. Účastníkům byly poskytnuty informace o aktuální situaci na zastupitelských úřadech na Ukrajině a zároveň bylo vysvětleno, jak bude fungovat podávání žádostí v případě, že dojde k znovuotevření programů ekonomické migrace na Ukrajině. Zajímavé byly rovněž informace ohledně lhůt v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec a k zaměstnávání pracovníků z Filipín, kteří v rámci migračního procesu musí projít i přes filipínský vládní úřad - Department of Migrant Workers.

Odpolední blok zahájila ředitelka oboru integrace na trh práce z Ministerstva práce a sociálních věcí. Účastníkům semináře poskytla aktuální informace ohledně situace na českém trhu práce i v kontextu pokračujícího konfliktu na Ukrajině. Soustředila se na pracovněprávní záležitosti. Přiblížila změny v sociální oblasti v rámci souboru zákonů Lex Ukrajina a další legislativní změny s dopadem do zahraniční zaměstnanosti. Poukázala také na rozdíly v přístupu cizinců na trh práce v ČR a vysvětlila postup při zařazení volného pracovního místa do centrální evidence míst určených pro cizince.

Na její vystoupení navázala specialistka monitoringu, volných pracovních míst a zahraniční zaměstnanosti Úřadu práce. Doplnila informace o údaje týkající se Olomouckého kraje.

Na závěr vystoupil zástupce Státního úřadu inspekce práce s příspěvkem zaměřeném na problematické aspekty zaměstnávání cizinců z pohledu kontrolní činnosti. Poukázal na některé negativní jevy, se kterými se setkáváme při zaměstnávání cizinců (nelegální zaměstnávání, zastřené zprostředkování zaměstnání atd.).

Již v rámci prezentací byly ze strany účastníků vznášeny dotazy, ve kterých rezonoval jejich zájem o přednášené příspěvky a podtrhovaly aktuálnost probírané problematiky.

Pro velký zájem o semináře na téma zaměstnávání cizinců v ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje pořádat semináře i v příštím roce. Bližší a aktuální informace najdete na našem webu k ekonomické migraci https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Út 10:58  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:55  Ranní okénko - Jakým tempem roste průměrná mzda v ČR? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688