Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  08.12.2023 20:00:00

MHD Benešov - od 10. prosince začnou platit nové jízdní řády, které vylepší stávající provoz

Jízdní řády benešovské MHD projdou od 10. prosince drobnými změnami, které reagují na podněty občanů nebo vycházejí z dat o vytíženosti spojů. Městská vás nově přepraví také do Dlouhého pole nebo Okrouhlice a autobusy jezdící mezi Terminálem a Konopištěm poznáte pod číslem 6. Nové jízdní řády najdete pod článkem.
 

 
 
Nejvíce změn čeká linku MHD 1. Na základě pečlivého prověření požadavku, který vznesl osadní výbor Dlouhého pole, dojde k prodloužení vybraných spojů ze zastávek U Náhonu přes Boušice až do Dlouhého pole, jeden večerní spoj pak pojede až do Okrouhlice. „Stávající regionální linky PID nejsou pro spojení s Dlouhým polem ideální, školáci se mohou vracet až prvním autobusem před 15. hodinou a večerní spojení zcela chybí. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli požadavku osadního výboru vyhovět a v exponovaných časech MHD rozšířit i do této oblasti. Věříme, že spolu s linkou PID tak poskytneme občanům v Boušicích a Dlouhém Poli alternativu k dojíždění do Benešova autem,“ přiblížil pozadí zavedení MHD do dalších místních částí místostarosta Roman Tichovský.

Další změna na první lince odpoví na četné prosby zaměstnanců obchodní zóny na severu města, odkud pojede poslední spoj o 10 minut později (tj. ve 22:29 ze zastávky Albert) a zvolí trasu přes Červená Vrška až do zastávky U Náhonu.

Drobné změny budou provedeny také na lince MHD 2, kterou využívá 55 % všech cestujících. Spoje směřující z Terminálu do zastávky MŠ Úsměv pojedou od 10. prosince vždy po krátké trase (s odjezdem ze stanoviště 2). Autobusy z mířící z Terminálu přes Křižíkovu ulici až do Mariánovic budou nově označeny jako linka 5 (s odjezdem ze stanoviště 1).

Ze zastávky MŠ Úsměv budou jezdit spoje na Terminál v intervalu 20 minut po celý pracovní den (počínaje 4.20 hod. a konče 19.10). Pro nestabilitu provozu bude z téže zastávky zrušen posilový školní spoj.

Linka MHD 4 bude trasově sjednocena a z provozních důvodů prodloužena vybranými spoji do Dlouhého Pole. Na trase U Náhonu – Albert bude po 13. hodině zřízen nový spoj.

Zavedena bude nová linka č. 6, na kterou budou z důvodu zvýšení přehlednosti pro cestující převedeny spoje z MHD 4 vedoucí na Konopiště.

A jak je MHD Benešov využívána? Počet cestujících od počátku září prudce roste. I když maxima není dosahováno každý den, tak je s určitostí možné říct, že k 14. listopadu využívá MHD více než 2000 cestujících za denně. To je o 1000 cestujících více než v červnu 2023.

„Když jsme se v roce 2019 rozhodli pro změnu MHD, jednalo se o velké rozhodnutí, které s sebou neslo nejen obrovské množství práce, ale také zajištění širší politické podpory včetně financování z městského rozpočtu. Po spuštění změn v září 2020 bylo ale jasné, že projekt je na dobré cestě a další úpravy nám spolu s průzkumy ukázaly, že MHD může být pro Benešáky funkční alternativou aut. Asi jen málokdo by na startovní čáře uvěřil tomu, že za 3 roky budeme mít na Spořilov autobus každých 20 minut a že za den převezeme přes 2000 cestujících,“ zamyslel se nad celým projektem starosta města Jaroslav Hlavnička.

V roce 2022 bylo dle přepravního průzkumu na MHD 889 cestujících, meziročně tak počet cestujících vzrostl o více než dvojnásobek. Nejvíce využívanou zastávkou je Terminál, na druhém místě je MŠ Úsměv, následují Nová Pražská, Dukelská, Mariánovice nebo Nemocnice Rudolfa a Stefanie. Skokanem letošního podzimu je zastávka Černoleská, jejíž využívání prudce vzrostlo po zavedení okružního charakteru MHD 2 jižním Benešovem jako způsob přiblížení na Terminál k dalším spojům do regionu. „Těší mě, že cestující mají o služby MHD Benešov zájem. MHD představuje funkční páteř udržitelné městské mobility a spolu se sdílenými koly poskytuje plnohodnotnou alternativu pro dopravu po městě bez využití aut. Do budoucna nás ale čeká další práce, zejména s ohledem na přechod na bezemisní MHD a provoz elektrobusů,“ okomentoval aktuální stav MHD místostarosta Jakub Hostek, který současně nastínil i směr, kterým se MHD bude v příštích letech vyvíjet.

Náklady na provoz MHD činily v letošním roce 18,6 mil. , městská doprava však cestujícím slouží ZDARMA a zůstane tomu tak i v roce 2024. Proč se město Benešov vydalo touto cestou, vysvětluje Jan Vachtl, referent pro MHD: Cestující jezdí s MHD bezplatně od listopadu 2019. Prvotním impulzem bylo přilákat větší počet pasažérů, s výrazným rozšířením provozu MHD a změnou celkové koncepce se ale jízdné zdarma stalo i klíčovým provozním faktorem, který městu paradoxně šetří náklady. S jízdným zdarma je totiž možné provozovat MHD s kratšími obraty na konečných zastávkách a není nutné na trase linky přidávat zbytečně minuty do úseků s vysokou frekvencí zastavování. Takto je zajištěn rychlý obrat cestujících a je tak možné aktuální provoz zajistit pouze pěti autobusy. V případě nutnosti výběru jízdného by nebylo možné stávající provoz zajistit bez minimálně dvou dalších autobusů a čtyř řidičů, což by paradoxně znamenalo významně vyšší náklady, než jaké příjmy by plynuly z jízdného. Pro město velikosti Benešova tak jednoznačně vyplývá, že výběr jízdného nemá ekonomicky smysl, jestliže se MHD má stát páteří udržitelné městské mobility a preferovaným dopravním prostředkem po městě.“

Nové jízdní řády najdete od 10. prosince 2023 na webu města. V tištěné podobě budou k dostání také v Turistickém a informačním centru na Masarykově náměstí. Konkrétní spoje doporučujeme vyhledávat přes aplikaci PID lítačka.

Připravili: Jan Vachtl, referent pro MHD, a Mgr. Tereza Lípová, koordinátorka pracovní skupiny pro udržitelnou městskou mobilitu

Mapa MHD Benešov (s platností od 10. 12. 2023):

mapa
 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 1.12.2023 / 8.12.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688