Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.12.2023 09:10:00

Pozitivní překvapení v tuzemském průmyslu. Koruna drží dobyté pozice - Rozbřesk

Tuzemská průmyslová produkce v říjnu meziročně reálně vzrostla o 1,9 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,8 %. To je v souladu s naším očekáváním lehkého oživení české ekonomiky ve čtvrtém kvartále tohoto roku.

Lepší výsledek říjnového průmyslu je sice do značné míry dílem sektoru automotive, kde v říjnu skončily odstávky (dané výpadky součástek ze Slovinska) a znovu se rozjela výroba. Oproti září však vzrostla po sezónním očištění průmyslová produkce napříč naprostou většinou důležitých sektorů, včetně strojírenství, produkce plastů i kovů. Jediným setrvale klesajícím odvětvím tak zůstává výroba počítačů a elektroniky.

Celkově tak říjnový průmysl zatím potvrzuje naše sázky na lehké oživení hospodářství v posledním čtvrtletí tohoto roku. Předpokládáme stejně jako centrální banka mezikvartální růst o 0,1 % (náš nowcast po včerejších číslech ukazuje na stagnaci).

Na druhou stranu je třeba vidět, že přes lehké zlepšení říjnové produkce zůstává její celková úroveň v řadě klíčových oborů (například strojírenství) relativně nízká, stejně tak jako hodnota nových objednávek napříč většinou odvětví s výjimkou segmentu automotive. V říjnu nové zakázky dále klesaly – meziročně o 4 %, což bylo taženo především zahraničními zakázkami. Z našich hlavních exportních trhů se nedaří zvláště Německu, kde říjnový průmysl překvapil negativně a zaznamenal meziměsíční pokles o 0,4 %.

A konečně pozitivně nevyznívají ani předstihové ukazatele a podnikatelské nálady (PMI). Předpokládáme proto, že start do roku 2024 bude z pohledu průmyslu relativně slabý a vývozy i investice budou české hospodářství spíše brzdit.

Z pohledu ČNB je včerejší číslo neutrální. Dále proto předpokládáme první opatrný pokles sazeb v prosinci (-25 bps), což nevyloučil ve svém vystoupení před Poslaneckou sněmovnou ani guvernér Aleš Michl. Hlasování však bude relativně těsné a ve hře zůstává posunutí začátku cyklus snižování sazeb do roku 2024.

TRHY

Koruna

Koruna drží na konci týdne dobyté pozice a zatím chybí impuls, který by jí vytrhl z lehké letargie okolo úrovně 24,30 EUR/CZK. Včerejší výsledek tuzemského průmyslu sice překvapil pozitivně, zklamání z německých čísel však negovalo jakékoli ambice koruny dále posílit (viz úvodník). Dnes je domácí makro kalendář – s výjimkou listopadové míry nezaměstnanosti – prázdný, a proto mohou korunu primárně ovlivnit impulsy ze zahraničí, především výsledek payrolls ve Spojených státech.

Eurodolar

Eurodolarový trh vyčkává na listopadové statistiky z amerického trhu práce, které budou zveřejněny dnes odpoledne. Očekáváme, že přírůstek nových pracovních míst skončí za očekáváním, podobně jak dopadl ADP report zveřejněný ve středu. Dalším sledovaným ukazatelem může být růst mezd a především míra nezaměstnanosti (a to zejména pokud by povylezla na 4,0 %). Reakci eurodolaru na data z trhu práce lze však těžko odhadnout, neboť americká měna v tuto chvíli na slabší makro data příliš nereaguje.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.12.2023Koruna drží dobyté pozice ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.12.2023Bitcoin se zakopal na dobytých pozicích a vyčkává Martin Stránský (WBTCB)
30.11.2023Koruna upevňuje dobyté pozice ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
06.11.2023Koruna si zatím drží zisky dobyté po zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688