mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.12.2023 13:01:00

MZV hodnotí uplynulou letní turistickou sezonu. ejoblíbenější destinací se stalo opět Chorvatsko a do systému DROZD se i díky mediální kampani registrovalo historicky nejvíc uživatelů

MZV hodnotí uplynulou letní turistickou sezonu

07.12.2023 / 11:56 | Aktualizováno: 07.12.2023 / 13:01

Letošní letní turistická sezóna byla oproti těm předchozím náročná vzhledem k přírodním katastrofám, které se často promítly i do dovolených českých občanů. Nejoblíbenější destinací se stalo opět Chorvatsko a do systému DROZD se i díky mediální kampani registrovalo historicky nejvíc uživatelů.

„Rozsáhlá konzulární asistence, kterou kolegové na zastupitelských úřadech českým občanům poskytují je vysoce nadstandardní i ve srovnání s ostatními členskými státy EU. Příkladem je evakuace českých turistů kvůli lesním požárům v Řecku, kdy jsme na ostrov vyslali krizový intervenční tým složený jak z našich pracovníků, tak příslušníků Hasičského záchranného sboru,“ uvedl ministr Lipavský. Tento tým působil na Rhodu částečně na letišti, kde nepřetržitě pomáhal českým občanům při evakuaci, a částečně v terénu, kde zjišťoval aktuální situaci a stav ubytovacích zařízení.

Přírodní katastrofy měly dopad na české občany nejen v Řecku, ale několik požárů zasáhlo i chorvatské pobřeží, kde MZV evakuovalo přibližně třicet českých turistů. Velkou výzvou bylo i světové skautské jamboree v Jižní Koreji. Z okresu Pusan bylo kvůli tropické bouři a lokálním záplavám za konzulární asistence úřadu v Soulu evakuováno přes 400 českých skautů, většina z nich mezi 14 a 18 lety.

Během těchto náročných situací je zásadní komunikace s českými občany a fakt, že se mají kam obrátit s žádostí o pomoc, či radu. „Jsem rád, že i během letošní letní sezóny nadále fungovalo call centrum, které vyřídilo téměř 8 tisíc hovorů českých občanů. Máme záměr tuto službu dále rozvíjet," uvedl vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Osvědčila se také Dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí (DROZD). Od ledna do října letošního roku bylo prostřednictvím tohoto systému rozesláno kolem 59 tisíc sms a kolem 23 tisíc e-mailů. Téměř dvojnásobnému nárůstu registrovaných uživatelů (od ledna do října letošního roku kolem 180 tisíců registrací) také pomohla červnová mediální kampaň (viz MZV hodnotí červnovou kampaň: V systému Drozd se registrují desítky tisíc lidí navíc | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky). "Čeští cestovatelé stále častěji využívají systém DROZD a MZV intenzivně pracuje na jeho zlepšování tak, aby byl pro občany co nejefektivnější a zároveň uživatelsky přívětivý,“ řekl ministr Lipavský.

Co se týče návštěvnosti dovolenkových destinací, i letos se na první příčce umístilo Chorvatsko, které v létě navštívilo cca 800 tisíc českých turistů. Druhé bylo Řecko s 640 tisíci návštěvníky a 470 tisíc Čechů pak cestovalo do Itálie. Mezi „skokany“ letošní sezóny se zařadilo Portugalsko, Madeira, Azorské ostrovy a Albánie.

Letošní statistiky konzulárních úkonů během turistické sezóny v porovnání s loňskem rostly, a to v podstatě plošně s výjimkou počtu vystavených náhradních cestovních dokladů (viz graf níže).

I pro letošní léto byla dočasně zřízena konzulární jednatelství v chorvatské Rijece a Splitu, bulharském Burgasu a posílen byl honorární konzulát ve španělské Barceloně. Tento krok byl stěžejní pro zvládnutí konzulárního náporu v turisticky exponovaných lokalitách. Kolegům v Bulharsku a Chorvatsku navíc pomáhali i vyslaní čeští policisté, jejichž rychlý kontakt s místními policejními orgány je velmi cenný pro české turisty, kteří se ocitnou v nesnázích.

Níže najdete základní statistiky uplynulé turistické sezóny, více informací najdete v příloze.

Porovnání turistických sezón v letech 2011 - 2023

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:26  Wiosna powróciła na dobre. Za nami bardzo ciepły i słoneczny dzień Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Út   3:30  Strong to severe thunderstorms will be possible across the Central Plains and... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688