mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.06.2022 16:04:00

Dovolená u moře: MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku a Bulharsku

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku a Bulharsku

16.06.2022 / 15:51 | Aktualizováno: 16.06.2022 / 16:04

 

Zřízení letních konzulárních jednatelství, společné hlídky českých a místních policistů či online příručka pro cestovatele. To jsou hlavní opatření, která na letošní léto připravila Ministerstva zahraničních věcí a pro místní rozvoj. Na tiskové konferenci v Černínském paláci je ve čtvrtek 16. června 2022 představili šéfové těchto resortů Jan Lipavský a Ivan Bartoš.

„Navzdory Putinovu útoku na Ukrajinu jsem rád, že se turismus vrací do podoby, jakou jsme znali před pandemií Covid-19. Pandemie se bohužel nesmazatelně zapsala do cestovních návyků českých občanů a Ministerstvo zahraničních věcí i cestovní kanceláře dnes a denně řeší problémy s propadlými cestovními doklady či pokusy o vycestování našich občanů do Chorvatska na kartičku pojištěnce,“ zhodnotil šéf české diplomacie pomalý návrat turistického ruchu k normálu.

Zájezd je potřeba vždy zakoupit od pojištěné cestovní kanceláře. Jen tak má klient záruku, že v případě úpadku cestovní kanceláře mu budou vráceny všechny uhrazené platby a bude zajištěna i repatriace. Proto je nutné vědět, kdo je skutečným pořadatelem zájezdu. Ten smí pořádat jen cestovní kanceláře. Cestovní agentury mohou prodej zájezdu pro cestovní kancelář pouze zprostředkovat. Pokud člověk jede samostatně, nesmí zapomenout, že jeho ochrana je nižší. V různých státech platí jiná pravidla a obzvláště v zemích mimo EU může být spotřebitelská ochrana na mnohem nižší úrovni,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že jeho resort připravil online příručku pro cestovatele.

Právě pro případy komplikací českých občanů při cestování do zahraničí zřizuje MZV i letos během letní sezóny tzv. konzulární jednatelství. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi českých občanů - španělské Barceloně, v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split.

Jejich úkolem je pomoci například v případě ztráty cestovního dokladu nebo při jednání s místními orgány. V Chorvatsku a Bulharsku budou dále působit společné hlídky českých a místních policistů, které budou našim občanům pomáhat s překonáním jazykové bariéry při řešení možných problémů.

„Připomínám, že při cestování s dětmi pod 18 let musí mít každé dítě svůj vlastní cestovní doklad, popřípadě písemný souhlas rodičů, pokud dítě cestuje samo a daný stát to vyžaduje,“ upozornil náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.
Ministerstvo zahraničních věcí zároveň důrazně doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistrovali do systému DROZD, díky kterému budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech v místě pobytu. MZV ČR zároveň posílilo cestovní informační linku (222 264 222), kam se mohou čeští turisté obracet se svými dotazy, a pravidelně aktualizuje webové stránky MZV.

 

Prezentace k zahájení letní turistické sezóny(PDF, 3 MB)

 

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku a Bulharsku

MZV odstartovalo letní turistickou sezónu, posílí ambasády v Chorvatsku a Bulharsku

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688