mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2023 13:04:00

Prezident Petr Pavel navštívil Itálii

Prezident Petr Pavel navštívil Itálii

01.12.2023 / 11:01 | Aktualizováno: 01.12.2023 / 13:04

Prezident Petr Pavel vykonal v doprovodu početné podnikatelské delegace ve dnech 28.-29.11. 2023 oficiální návštěvu Itálie. Jednalo se o první návštěvu hlavy České republiky od roku 2010. Jednání v Římě a Milánu zahrnovala přijetí u prezidenta Itálie S. Mattarelly, premiérky G. Meloni a prezidenta regionu Lombardie A. Fontany. Prezident Pavel pronesl mj.také projev na NATO Defence College, setkal se s honorárními konzuly ČR v Itálii a s krajany a pronesl závěrečnou řeč na česko-italském podnikatelském fóru v Milánu. Navštívil také průmyslové zařízení v Cameri, kde se montují stíhací letouny F-35 a výrobce motocyklů Motto Guzzi. Zpestřením programu byl přejezd prezidenta a jeho delegace z Říma do Milána vysokorychlostním vlakem.

Programově bohatá oficiální návštěva prezidenta ČR Petra Pavla s chotí Evou a s delegací českých podnikatelů se uskutečnila ve dnech 28.-29.11. 2023. Druhý den oficiální návštěvy se odehrával v Milánu, v ekonomickém srdci Lombardie. Z tohoto důvodu se konalo i velmi dobře obsazené česko-italské byznys fórum. Fórum bylo obsazeno významnými firmami a institucemi z oblasti obranného, leteckého a kosmického průmyslu, dopravy, energetiky, výzkumu a inovací. Úcast na italské straně předčila očekáváni, bylo zaregistrováno přes 90 účastníků. Do Milána přicestoval Prezident Pavel vysokorychlostním vlakem a rovnou z nádraží odjel na byznys fórum.

Prezident Pavel v Milánu

Prezident Pavel v Milánu

Prezident Pavel oslovil závěr fóra se svým závěrečným projevem, kde mj. zdůraznil nové perspektivy, které se otevírají pro spolupráci v leteckém a kosmickém růmyslu. V průběhu fóra přiblížil možnosti a klady ekonomické spolupráce s ČR náměstek ministra průmyslu a obchodu E. Kožešník. Úspěchy svých aktivit v Itálii prezentovaly i dvě české firmy, Škoda Transportation a Woltair. Fórum organizoval Svaz průmyslu se svým italským protějškem, asociací Assolombarda.

Prezident Pavel v Milánu

Prezident Pavel v Milánu

Prezident Pavel se následně sešel k jednání s prezidentem regionu Lombardie A. Fontanou. Během intenzivní diskuse si politici vyměnili názory na ekonomický vývoj v Evropě, přičemž se shodli na potřebě se uvnitř EU dívat na současné ekonomické problémy méně ideologicky a bez strnulé rutiny. Významná část diskuse se dotkla i globální e evropské bezpečnostní situace. Italští hostitelé se zajímali o hodnocení prezidenta Pavla ohledně vývoje a budoucnosti situace na Ukrajině a na otázky spojené s velmocenským rozmachem Číny. Diskutovaly se také otázky spojené s rozvojem obranné a průmyslové spolupráce v EU jako základní podmínky toho, aby EU se mohla jako rovnocenný partner USA zapojovat do úsilí o zachování současného mezinárodního řádu.

Prezident Pavel v Milánu

Prezident Pavel v Milánu

V závěrečné části programu zavítal prezident Pavel k výrobci špičkových motocyklů Motto Guzzi, kde mohl obdivovat historické i současné výrobky této značky. Svou vášeň pro motocykly demonstroval pan prezident krátkou jízdou v areálu výrobce. Poslední zastávkou v programu byla návštěva zařízení italské armády pro montáž a výrobu některých dílů stíhacího letounu F-35, který by se měl stát součástí výzbroje vzdušných sil Armády ČR.

Samostatný program choti prezidenta paní Evy Pavlové zahrnoval procházku a oběd v centru Milána s krátkou návštěvou historické dominanty milánského Dómu. Dvoudenní oficiální návštěva prezidenta republiky se těšila velkému zájmu a pozornosti italských hostitelů a zásadním způsobem přispěla k další intenzivní politické, obranně-průmyslové, obchodní, ekonomické a kulturní spolupráci.

Galerie


Prezident v Milánu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688