Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
Z domova  |  22.11.2023 16:11:00, aktualizováno 16:16:36

Počasí: Předběžná předpověď na čtvrteční noc a pátek. Větrno a možnost výskytu bouřek

Poznámka: Jedná se o první předběžnou předpověď na možné bouřky, které zasáhnou naše území během noci na pátek a případně i během pátečního dne.

Situace: 
V noci ze čtvrtka na pátek bude přes naše území přecházet studená fronta. Za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu až severu. Ještě před příchodem fronty bude jihozápadní až západní vítr během dne zesilovat a dosáhne nárazů až kolem 70 km/h.

Podmínky v noci na pátek: Mezi modely panuje poměrně velká shoda na přechodu výraznějšího pásma srážek, které se bude táhnout prakticky přes celou střední Evropu. Oblast fronty bude spojena s velmi výraznou dynamickou podporou v podobě střihu větru (0-6 km) kolem 40-50 m/s, nízkohladinovým střihem do 25 m/s a pásem výrazné helicity 0-3 km do 700 m2/s2, průměrně kolem 450-500 m2/s2.

Z analýz sondážních měření při podobných situacích vyplývá, že většina případů, která byla spojená s oblastí velmi výrazné až extrémní dynamické podpory (viz odstavec výše), došlo k výskytu bouřek, a to i v případě, kdy modely s předpovědí bleskových výbojů nepočítaly. Při této situaci se na rozložení bleskové aktivity shodují německé modely ICON D2 a ICON EU, které kladou pásmo bouřek táhnoucí se přes značnou část Německa, severního Polska a později v noci a během pátečního rána i na území ČR. Nepůjde o klasické bouřky, jak je známe z léta, takže neočekávejme detektor blesků posetý blesky, ale roztroušené bouřky a detekované výboje v rámci protáhlé linie, která bude rychle postupovat od severu na naše území.

Největší pravděpodobnost výskytu bouřek je v přímořských oblastech u Baltského a Severního moře, poté klasicky v pásu Saska a dále na východ od něj do Polska. Co se týče našeho území, budu situaci během zítřka zpřesňovat. Zatím se zdá, že největší šance na bleskové výboje a bouřky bude v částech Libereckého kraje, v Ústeckém kraji (Krušné hory), dále Středočeském kraji a směrem na východ území až do severních částí Moravy a Slezska. Bouřková aktivita dále na jih našeho území (během pátečního rána a dopoledne) je otazná a bude více řešena v upřesňující předpovědi.

V rámci bouřek, přeháněk a během přechodu samotné fronty bude největším nebezpečím hlavně silný nárazovitý vítr, který vzhledem k velmi ostrému frontálnímu rozhraní a dynamické podpoře může být zejména v horských oblastech i velmi silný (kolem 100 km/h). Stále platí již mnohokrát zmiňované pravidlo "lineárnosti". Tedy pokud se jeví radarový odraz "rovný", připomínající čáru či nudli nebo vypadá jako linie zvýšené odrazivosti (oranžové až červené barvy) vnořené do zeleně zbarvených odrazů, pak je pravděpodobnost nebezpečných projevů a zejména větru výrazně zvýšená. V případě, že jsou takové odrazy spojené s bleskovou aktivitou, riziko stoupá ještě více.

Páteční bouřky
Po přechodu fronty k nám budou postupovat roztroušené přeháňky a bouřky během celého pátku. V rámci těchto přeháněk opět nelze vyloučit bleskovou aktivitu a někdy i výskyt bouřek spojených se sněžením (vyšší polohy). Větší pravděpodobnost bouřek se sněhem bude v Německu. Některé přeháňky či bouřky mohou být spojené i s výskytem výraznějších krupek. Páteční situace bude upřesněna v další předpovědi.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688