Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.08.2023 08:48:11

Počasí: V noci na neděli v centrální části ČR bouřky

Česko už ovlivňuje zvlněná studená fronta. Od západu postupují místy srážky a zatím lehce se ochlazuje. Na jihovýchodě fronta zatím patrná není. Zatímco v pátek bouřková situace vybouchla a objevilo se jen pár slabých bouřek v Čechách a později večer na Moravě, tak sobotní večer a noc na neděli budou jiné. Nyní panuje shoda modelů, že vznikne frontální vlna, na které bude výrazný systém bouřek

Ve večerních hodinách by měl přejít z Německa na Šumavu a ze Šumavy bude postupovat dál na severovýchod. Postoupí přes Jihočeský kraj, možná východní částí Plzeňského kraje a bude pokračovat na střední Čechy, Vysočinu, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj. To by měla být jeho hlavní trasa. Je možné, že se vychýlí i "doprava" na východ na kraje Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský

Z toho plyne, že to bude velký bouřkový systém reprezentovaný shlukem bouřek a možná i nebezpečným bow echem nebo derechem. Hlavním nebezpečím budou nárazy větru, které na čele systému mohou dosahovat 100 km/h. Kromě větru se může objevit slabší krupobití a přívalové srážky. V centrální části bouřkového systému může spadnout kolem 50 mm vody.

Tento typ bouřkového systému obvykle přináší velké nárazy větru na svém čele a vysokou bleskovou aktivitu. V letošním roce se však setkáváme s faktem, že realita je slabší vůči předpokladům, protože se nakonec nevyskytují tak vhodné podmínky. Proto uvidíme, jaká bude skutečnost.

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty