Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  01.09.2003 12:04:43

Souhrn uplynulého týdne na trzích USA (1.9.2003)


 

 

Minulý týden ukončily všechny tři hlavní akciové indexy v kladných číslech. Avšak výraznější zisk si připsal pouze technologický Nasdaq, který získával přes 2,5% a prolomil tak hranici 1 800 bodů. Makroekonomická čísla vyšla opět  převážně pozitivně a potvrdila tak obnovení výrazného ekonomické růstuUSA. Objem obchodování byl jako celý měsíc velmi nízký.

Silný trend si zachoval sektor stavebnictví a to i přes rostoucí hypoteční sazby, které znamenají méně refinancování hypoték. Podle čísel zveřejněných v minulém týdnu opět vzrostly oproti minulému měsíci prodeje domů. Růst HDP v druhém čtvrtletí byl revidován z 2,4% na 3,1%, čímž překonal očekávání analytiků, kteří předvídali nárůst o 2,9%. Analytici poté reagovali zvýšením předpovědí celoročního růstu. Také spotřebitelská důvěra byla vyšší než se očekávalo. Index NAPM Chicago, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Chicaga vykázal v srpnu nárůst na 58,9. Mezi nejlepší sektory v minulém týdnu patřilo zlato a stejně jako v minulém týdnu polovodiče. Investoři reagovaly neutrálně na řeč šéfa FEDu Alana Greenspana ohledně současné měnové politiky. Trh práce se v poslední době stabilizoval, když počet lidí, kteří šli žádat o podporu v nezaměstnanosti zůstal pod hodnotou 400 tisíc již pátý týden po sobě.

Na devizovém trhu nedošlo k výrazným změnám. Dolar pokračoval v mírné apreciaci proti euru. Vůči české koruně vykázal dolar mírný pokles. Cena ropy po minulém hektickém týdnu a výrazném zdražení tento týden klesla, stejně jako cena zemního plynu. Cena zlata zaznamenala výrazný nárůst a překročila hranici 370 dolarů za trojskou unci. Výnos z desetiletých dluhopisů se pohyboval jako na houpačce a ukončil tento týden na mírně nížší hodnotě.

Poválečná obnova Iráku se americké vládě prodraží. Podle nových odhadů bude rekonstrukce Iráku stát nejméně 16 miliard dolarů, ale pravděpodobně ještě mnohem více. L. Paul Bremer, vrchní americký představitel v Iráku řekl, že náklady na rekonstrukci Iráku a revitalizaci jeho ekonomiky by mohla dosáhnout 100 miliard dolarů. Pro současný deficitní rozpočet americké vlády je to další rána.

Klíčový index německého podnikatelského klimatu, tzv. Ifo stoupl v srpnu již počtvrté v řadě a vyšplhal se na své nové roční maximum. Tento index zachycuje očekávání německých podnikatelů ohledně budoucího vývoje ekonomiky a obvykle velmi dobře předpovídá skutečný ekonomický vývoj. Proto je pozorně sledován. Index vzrostl z červencových 89,3 bodu na 90,8 bodu, což předčilo očekávání (89,6 – 90). Index jasně naznačuje, že nejen v USA a Japonsku, kde již čísla potvrzují výrazné oživení ekonomiky, tak i v Německu dojde k obratu a ekonomika se začne oživovat.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:21  Kostelec 2024: Evropské automobilky jsou pod tlakem. Přežijí? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   9:12  Wall Street 15.5. - trhy na nových historických maximech Research (J&T BANKA)
St 10:31  Americké trhy opět rostly, čeká se na inflaci Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

15.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (1.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (23.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (16.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (9.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste