ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.11.2023 10:50:00

Komise vítá politickou dohodu o silnější kontrole vývozu odpadů

Politická dohoda o silnější kontrole vývozu odpadů

Komise vítá politickou dohodu, které bylo dosaženo minulý noc mezi Evropským parlamentem a Radou o přepravě odpadů, která zajistí, aby EU převzala větší odpovědnost za své odpady a nevyvážela své environmentální výzvy do třetích zemí. Pravidla rovněž usnadní využívání odpadu jako zdroje. Dohoda je příspěvkem k cíli Zelené dohody pro Evropu, kterým je snížení znečištění a pokrok v oběhovém hospodářství.

Vývoz plastového odpadu z EU do zemí, které nejsou členy OECD, bude zakázán. Pouze pokud jsou splněny přísné environmentální podmínky, mohou jednotlivé země tyto odpady obdržet pět let po vstupu nových pravidel v platnost. S ohledem na globální problémy rostoucího množství plastového odpadu a výzvy pro jeho udržitelné nakládání se zákonodárci EU snaží prostřednictvím tohoto opatření předcházet zhoršování životního prostředí a znečištění životního prostředí ve třetích zemích způsobenému plastovým odpadem vzniklým v EU.

Další odpad vhodný k recyklaci bude z EU vyvážen do zemí, které nejsou členy OECD, pouze tehdy, pokud zajistí, že s ním budou moci nakládat udržitelným způsobem. Zároveň bude snazší přepravovat odpad k recyklaci v rámci EU díky moderním digitalizovaným postupům. Bude rovněž posíleno prosazování a spolupráce v boji proti obchodování s odpady. Nový zákon doplní novou směrnici o trestněprávní ochraně životního prostředí, o níž bylo včera rovněž dosaženo politické dohody.

Zajištění udržitelného nakládání s vývozem odpadů z EU

Přijatá opatření týkající se vývozu odpadů stanoví normu pro předcházení problémům v oblasti životního prostředí a veřejného zdraví ve třetích zemích způsobeným neudržitelným nakládáním s odpady, které vznikly jinde. Toto nové nařízení umožní vývoz odpadů do zemí, které nejsou členy OECD, pouze tehdy, pokud tyto země informují Komisi o tom, že jsou ochotny dovážet odpad a jsou schopny s ním nakládat udržitelným způsobem. Pokud jde o plastový odpad, nebude povolen žádný vývoz do zemí, které nejsou členy OECD, 2,5 roku po vstupu nového zákona v platnost, pokud země nebude moci splnit přísné podmínky – v tomto případě by byl dovoz povolen, ale pouze pět let po vstupu nových pravidel v platnost.

Komise bude rovněž sledovat vývoz odpadů do zemí OECD a přijme opatření, pokud tento vývoz způsobí problémy v oblasti životního prostředí v zemi určení. Kromě toho budou muset všechny společnosti v EU, které vyvážejí odpad mimo EU, zajistit, aby zařízení přijímající odpad byla podrobena nezávislému auditu, který prokáže, že s tímto odpadem nakládají způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Uvolnění potenciálu trhu EU s odpady na podporu oběhového hospodářství

Oběh odpadů za účelem recyklace a opětovného použití mezi členskými státy má klíčový význam pro přechod EU na oběhové hospodářství a bezpečnost dodávek surovin.

EU zmodernizuje stávající postupy pro přepravu odpadů, aby byly digitálnější. Zrychlená řízení pro některá způsobilá zařízení určená členskými státy se rovněž zjednoduší a zefektivní. Tím se usnadní opětovný vstup odpadů do oběhového hospodářství v celé EU, aniž by se snížila nezbytná úroveň kontroly této přepravy.

Boj proti obchodování s odpady

V zájmu posílení reakce EU proti obchodování s odpady bude existovat užší spolupráce mezi členskými státy EU a budou uvaleny více odrazujících sankcí proti pachatelům trestné činnosti zapojeným do nezákonného obchodu s odpady. Komise bude moci jednat přímo na místě s cílem podpořit vyšetřování nadnárodní trestné činnosti související s nedovoleným obchodováním s odpady ze strany členských států, a to s přímým zapojením Úřadu EU pro boj proti podvodům (OLAF) v těchto otázkách.

Obchodování s odpady je jednou z nejzávažnějších trestných činů proti životnímu prostředí, které poškozují životní prostředí, ale také legální podniky. Kromě toho existuje jasná souvislost mezi nedovoleným obchodováním s odpady a organizovanou trestnou činností. Má se za to, že až jedna třetina veškeré přepravy odpadů je nezákonná a každoročně vytváří značný nezákonný zisk.

Další kroky

Evropský parlament a Rada budou nyní muset nařízení formálně přijmout v souladu s dosaženou politickou dohodou. Jakmile bude nařízení formálně přijato, vstoupí v platnostdvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku.

Komise se již připravuje na rychlé provedení, například včasným zprovozněním digitálních postupů a prostřednictvím mnohostranných a regionálních fór, jakož i dvoustranně, s cílem poskytnout podporu partnerským zemím, které usilují o sladění s novými požadavky na vývoz. Očekává se rovněž, že to podpoří lepší postupy nakládání s odpady a zavádění oběhovějších modelů v ekonomikách partnerských zemí EU.

Pozadí

Nové nařízení je klíčovým závazkem Zelené dohody pro Evropu, nového akčního plánu pro oběhové hospodářství a akčního plánu pro nulové znečištění a nové strategie EU pro boj proti organizované trestné činnosti na období 20212025.

Odpad může být cenným zdrojem, ale musí být využíván s náležitou péčí. Není-li odpad přepravovaný přes hranice v cílových zemích řádně kontrolován a není-li s ním udržitelně nakládáno, může škodit lidskému zdraví a životnímu prostředí. Na druhé straně může mít takový odpad pozitivní ekonomickou hodnotu a může být rovněž přínosem pro životní prostředí. Tak je tomu v případě, kdy se recykluje a používá jako druhotný materiál, a nahrazuje tak původní materiály a zdokonaluje oběhové hospodářství.

Mezinárodní obchod s odpady roste a EU v něm hraje významnou úlohu. Nařízení o přepravě odpadů, které je v současné době v platnosti, pochází z roku 2006. Od jeho přijetí výrazně vzrostl vývoz odpadů z EU do třetích zemí, zejména do těch, které nejsou členy OECD. Absence podrobných ustanovení, která by zajistila udržitelné nakládání s odpady v cílových zemích, vedla k nedostatečnému prosazování předpisů a problémům v oblasti životního prostředí a veřejného zdraví v těchto zemích.

Pro více informací

Návrh nového nařízení o přepravě odpadů

Internetové stránky Evropské komise o přepravě odpadů

Quote

Dohoda, jíž dnes oba orgány dosáhly, svědčí o našem společném odhodlání převzít odpovědnost za problémy spojené s odpady, spíše než vyvážet naše problémy do zahraničí. Jakmile nová pravidla vstoupí v platnost, zajistí, aby byl odpad přepravován k použití jako zdroj, čímž se zvýší bezpečnost dodávek surovin pro průmysl. Podniky a vnitrostátní orgány budou mít prospěch z účinnějších a digitalizovaných postupů. Rovněž posílíme reakci EU na obchodování s odpady a bojujeme proti jedné z nejškodlivějších trestných činů proti životnímu prostředí.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2023-11-16

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688