ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  04.04.2024 18:03:00

Komise vítá politickou dohodu o Nástroji pro reformy a růst pro západní Balkán ve výši 6 miliard EUR

Nástroj pro růst pro západní Balkán

Komise vítá politickou dohodu, které bylo dnes dosaženo mezi Evropským parlamentem a Radou ohledně Nástroje pro reformy a růst pro západní Balkán ve výši 6 miliard EUR, jenž podporuje plán reforem a růstu navržený Komisí v listopadu 2023. Představuje bezprecedentní nabídku, díky níž může západní Balkán ještě před přistoupením získat přístup k některým výhodám členství v EU. Nástroj poskytne zvýšenou finanční pomoc výměnou za sociálně-ekonomické a základní reformy definované v ambiciózních programech reforem, které partneři ze západního Balkánu připravují.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: Rozšíření je klíčovou geostrategickou prioritou. Chceme přiblížit západní Balkán naší Unii rychleji. Dohodnutý nástroj ve výši 6 miliard EUR je v tomto směru klíčovým krokem. Kombinací zvýšené finanční pomoci a reforem urychlí pokrok našich partnerů ze západního Balkánu na jejich cestě do EU ještě před přistoupením, podpoří jejich hospodářskou konvergenci a lépe je začlení do našeho jednotného trhu.“

Celková částka nástroje na období 20242027 činí 6 miliard EUR. Tato částka se skládá ze 2 miliard EUR ve formě grantů a 4 miliard EUR ve formě vysoce zvýhodněných půjček. Nejméně polovina celkového objemu prostředků bude přidělena prostřednictvím investičního rámce pro západní Balkán (WBIF) na podporu investic do infrastruktury a konektivity, včetně dopravy, energetiky a ekologické a digitální transformace. Zbývající část bude uvolněna jako přímá podpora vnitrostátních rozpočtů.

Finanční prostředky budou uvolňovány dvakrát ročně na základě žádostí partnerů ze západního Balkánu a poté, co Komise a případně ESVČ ověří splnění veškerých příslušných podmínek. Tyto podmínky zahrnují podmínky pro vyplacení finančních prostředků, jež odpovídají kvalitativním a kvantitativním krokům, které měří pokrok a výsledky při provádění reforem dohodnutých v programech reforem, jakož i obecné podmínky týkající se makrofinanční stability, řádného řízení veřejných financí, transparentnosti a dohledu nad rozpočtem.

V případě, že některé podmínky nejsou splněny, může Komise v závislosti na podmínce částečně nebo zcela pozastavit platby. Po tomto pozastavení a v případě, že partneři ze západního Balkánu nesplní související podmínky během odkladné lhůty v délce jednoho roku (nebo dvou let během prvního roku provádění), bude pozastavená částka stažena a může být v následujících letech přerozdělena mezi jiné příjemce.

Na financování podpory v podobě půjčky získá Evropská unie do konce roku 2027 na finančním trhu 4 miliardy EUR. Nevratná podpora ve výši 2 miliard EUR bude financována z dodatečných zdrojů z revize víceletého finančního rámce (VFR) v polovině období.

Další kroky

Dosaženou politickou dohodu musí nyní formálně schválit Evropský parlament a Rada. Nařízení o Nástroji pro reformy a růst pro západní Balkán vstupuje v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku.

Souvislosti

Nástroj pro reformy a růst pro západní Balkán je finančním nástrojem na podporu plánu růstu pro západní Balkán, který byl přijat v listopadu 2023. Plán růstu je novým nástrojem, který má urychlit přípravy zemí západního Balkánu na členství v EU tím, že ještě před přistoupením přinese některé z výhod členství v EU s přímým dopadem na občany a podniky. To by zase mělo výrazně urychlit proces rozšíření a růst ekonomik zemí západního Balkánu. Nástroj doplňuje pomoc EU, která již byla poskytnuta prostřednictvím nástroje předvstupní pomoci (NPP).

Další informace

Návrh nařízení, kterým se zřizuje Nástroj pro reformy a růst pro západní Balkán, předložený Komisí

Sdělení Komise o novém plánu růstu pro západní Balkán

Nový plán růstu pro západní Balkán (internetové stránky)

Informativní přehled o plánu růstu

Quote

Rozšíření je klíčovou geostrategickou prioritou. Chceme přiblížit západní Balkán naší Unii rychleji. Dohodnutý nástroj ve výši 6 miliard EUR je v tomto směru klíčovým krokem. Kombinací zvýšené finanční pomoci a reforem urychlí pokrok našich partnerů ze západního Balkánu na jejich cestě do EU ještě před přistoupením, podpoří jejich hospodářskou konvergenci a lépe je začlení do našeho jednotného trhu.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-04-05

Podpora sociálně-ekonomické konvergence partnerů ze západního Balkánu je nejlepším způsobem, jak rychle přiblížit naše partnerské země EU. Tento nový nástroj ve výši 6 miliard EUR posílí naši finanční pomoc, neboť dále usnadňujeme integraci regionu do jednotného trhu zvyšováním jeho konkurenceschopnosti. Díky plnému fungování tohoto nástroje dosáhneme na západním Balkánu do konce tohoto víceletého finančního rámce 90% intenzity podpory na obyvatele, což je výsledek odpovídající průměru dosahovanému v rámci politiky soudržnosti v EU. Volbou cesty do EU tedy nabízíme občanům a podnikům regionu výhody v reálném čase před jeho plnou integrací.
Olivér Várhelyi, komisař pro sousedství a rozšíření 2024-04-05

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688