Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
Z regionů  |  17.11.2023 14:32:44, aktualizováno 20.11.2023 09:57:24

Počasí: Na Moravě se objevila zajímavá supercela. Nebyla doprovázená bleskovou aktivitou

Supercela bez bleskové aktivity v Holešově (Patrik T. Sekčák)

Již během středečního dne se nad naším územím objevovaly četné přeháňky, ve Slezsku se vyskytlo dokonce i několik bouřek. Největší překvapení si pro nás ale přichystal čtvrtek. V okolí Holešova se objevila bleskově neaktivní buňka / přeháňka, která vykazovala jasné známky supercelární povahy.  

Jak jistě mnoho čtenářů ví, moje předpovědi, které se zde čas od času objevují, znáte i z mojí facebookové stránky. Zde jsem vydal drobné upozornění pro Moravu, zejména Zlín a okolí. Netrvalo to dlouho a situace se potvrdila. V oblasti Kroměříže vznikal shluk menších přeháněk, které rychle postupovaly směrem k severovýchodu. Jedna z nich se stala dominantní a i prostým pohledem na radar bylo vidět jakési "stáčení odrazivosti".

Jen pohledem na mohutná mračna bylo možné vidět, že celá "věc" vykazuje rotaci. (Patrik T.Sekčák) 

Ze zkušeností s podobnými situacemi jsem pohledem na radarový vývoj a atmosférické podmínky (ze sondážního měření v Prostějově) usoudil, že se mohou bleskově neaktivní a rotující přeháňky objevit. Začal jsem situaci monitorovat a už při pohledu na webkameru z Holešova bylo patrné, že se něco děje.

(Zpracované sondážní měření z Prostějova) 

Netrvalo to dlouho a začaly přicházet první snímky z Holešova a Hulína. Zde pozorovatel pan Vladimír Šuhej pozoroval velmi výraznou rotaci, kterou bylo možné sledovat pouhýma očima. Přeháňka v oblasti nabírala na síle a to hlavní si přichystala pro Holešov. Na záběrech od lidí je vidět rotující sníženina, neboli wall cloud (Oblak vznikající tam, kde se střetává rotující vzestupný proud a dochází k interakci s okolním vzduchem. Rychlou kondenzací se pak na základně vytvoří výrazná sníženina, která zviditelní onu rotaci.) Zejména na fotkách pana Sekčáka je možné vidět velmi dobře patrný tzv. clear slot, tedy oblast bez srážek, která je mimo jiné výrazným znakem supercel. Žádné tornádo ani škody nebyly zaznamenány.

Takto vypadala přeháňka v Hulíně (Vladimír Šuhej)  

Tento případ byl jen další ukázkou toho, že tyto bleskově neaktivní buňky stojí za to sledovat. Celé supercelární spektrum může kolísat od takto malých buněk až po gigantická monstra, která známe z léta. Současně se jedná o několikátý případ v oblasti nížin kolem Kroměříže a Zlína. Je známý fakt, že členitost tamního terénu a lokální podmínky těmto případům nahrává. Podobnými otázkami jsme se tu již zabývali v minulosti. Pro ty z vás, kteří máte zájem vědět více, vás odkáži na můj článek zabývající se počtem tornád v ČR. Případně na článek, ve kterém jsme se věnovali tornádu, jenž se objevilo u Nymburka a bylo spojené s podobnou rotující buňkou bez bleskové aktivity.

Záběr na opravdu majestátní strukturu rotující přeháňky (supercely), bez bleskové aktivity. Autor: Patrik T. Sekčák 

Otázka je, jak se situace bude vyvíjet dál ve spojení s globálním oteplováním a změnami klimatu. To vše jsou věci, kterými se zabývám a v budoucnu budou postupně jasnější a jasnější.

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688