Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
22.03.2024 22:34:35, aktualizováno 22:34:39

Počasí: Sobota přinese ochlazení a bude foukat silnější vítr. Objeví se i bouřky, zejména na Moravě

Situace:

Během sobotního dne přes naše území přejde studená fronta. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu. Dopoledne ještě oblačno, postupně zataženo s deštěm a přeháňkami, ojediněle bouřkami. Srážky přibližně od 600 m i sněhové. Teploty až 19 °C na Moravě, na západě Čech kolem 10-11 °C. Foukat bude zpočátku mírný jihozápadní vítr, který se bude měnit na severozápadní s nárazy až 60-70 km/h. Na horách ojediněle i více (90-100 km/h). K večeru bude vítr postupně slábnout.

Průběh obecně:

Dopoledne a kolem poledne v Čechách přechod pásma deště a zatažená obloha. Některé modely počítaly s výskytem prvních bouřek už dopoledne, a to v pásu Praha a směrem do severovýchodních Čech a Polska. Tato varianta je ale momentálně už většinou modelů zavrhována, ale pro jistotu jsem ji zmínil. Pásmo deště se bude přesouvat dále na Moravu. Po 14. hodině již hrozí, zejména od oblasti Českomoravské vrchoviny a dále na východ, možnost výskytu bouřek nebo silnějších přeháněk. Ty se budou nejspíše tvořit na čelní straně pásma srážek, které bude do těchto oblastí postupovat z Čech.

Sektor za frontou:

V sektoru za frontou se budou nad velkou částí Německa tvořit jednotlivé přeháňky a bouřky. Ty se mohou během odpoledne přiblížit k západní hranici a postoupit do Čech. Několik spolehlivých modelů počítá s postupem jakési konvektivní linie přes západní Čechy dále směrem k Praze. Problém je načasování, jelikož toto pásmo pravděpodobně přijde už v pozdějším čase a bude slábnout.

Zejména Morava

Na Moravě se může vytvořit pás výraznějších přeháněk nebo bouřek zejména v částech Zlínského kraje a na pomezí jihovýchodní Moravy a Slovenska. Další zvýšená pravděpodobnost bouřek je v oblasti Jeseníků. Jak bylo řečeno, bude zesilovat i vítr, který začne sílit už kolem 11. hodiny na Šumavě a dále bude zesilovat i ve velké části Čech, později i na Moravě. Očekávejme ojediněle i nárazy kolem 60-70 km/h. V případných bouřkách nebo silných přeháňkách (na klasickém radaru ČHMÚ oranžová barva či silnější) očekávejme silnější nárazy také.

Podmínky / nízké supercely:

Většina modelů nabízí energetickou podporu v řádu stovek j/kg. V maximech kolem 350 j/jg (Morava). V rámci Čech do 150 j/kg. Bude ale zesilovat střih větru. DLS (0-6 km), a to až na 27-28 m/s, v maximech až 32 m/s. Nad částí Moravy musíme v první polovině odpoledne počítat se zvýšenou helicitou 0-3 km, a to až do hodnot 150-200 m2/s2. To v kombinaci se silným střihem větru a jistou energetickou podporou dává možnost vzniku nízkých supercel. Tato šance je opět nejvyšší zejména v oblasti jihovýchodní Moravy. Vzhledem k silné podpoře ze strany střihu větru je nutné počítat s tím, že i přeháňky přicházející z Německa, a tedy vše, co se na radaru bude jevit jako "větší" (výraznější odrazivost) může vykazovat rotaci, a to i v případě, že se bude jednat o přeháňky bez bleskové aktivity. Tato poznámka se týká spíše Německa, jelikož do Čech se tyto přeháňky nejspíš dostanou později, a to ve chvíli, kdy už nebudou mít tolik prostoru se plně projevit. Přesto ale modely (např. ICON D2) počítají na západě Čech s přechodem konvektivní linie přeháněk kolem 18. hodiny, která bude postupovat směrem k Praze.

Mapa oblasti s bouřkami:

Vzhledem ke "dvěma vlnám", tedy frontě samotné a přeháňkám nacházejícím se v sektoru za ní, jsem se pokusil zakreslit oblasti s nejvyšší šancí na výskyt bleskové aktivity. Ta leží, jak bylo již psáno, na Moravě a zejména v její jihovýchodní části. Dále jsou to pak okrajové severozápadní a západní části Čech. Vzhledem k výraznější dynamické podpoře nelze ojedinělý bleskový výboj vyloučit nikde v oblasti vyznačené oranžově 15%, ale šance je nejvyšší ve žlutě vyznačených oblastech.

Pro pozorovatele počasí:

Na pozoru by se měli mít hlavně lidé z jihovýchodní Moravy a slovenského pohraničí. Dále pak lidé žijící v západních partiích Čech. Vzhledem k sílící dynamické podpoře lze očekávat, že i přeháňky mohou být doprovázené zajímavými strukturami, a to i v těch, které nebudou bleskově aktivní!

Zajímavost:

Pokud se někdo ze čtenářů nachází v severní Itálii, zde může být sobotní situace celkem zajímavá. Ve zmiňované oblasti je šance na bouřky a supercely výrazně vyšší než u nás, takže pokud tam jste, sledujte :)



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty