Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Akcie ve světě  |  16.11.2023 14:18:12

LENOVO GROUP: výsledky za druhé čtvrtletí 2023/24

Společnost Lenovo Group Limited (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) spolu se svými dceřinými společnostmi (dále jen "Skupina") dnes oznámila výsledky za druhé čtvrtletí, během kterého Skupina vykázala tržby ve výši 14,4 miliardy dolarů a čistý zisk 273 milionů dolarů (podle jiných než hongkongských standardů finančního výkaznictví (HKFRS) [1] ). Marže hrubého zisku se meziročně zvýšila na 17,5 %, což je pro druhé čtvrtletí rekordní hodnota. Diverzifikované hnací síly růstu skupiny nadále dosahovaly dobrých výsledků, přičemž tržby z podnikání mimo oblast osobních počítačů tvořily 40 % tržeb skupiny, což představuje meziroční nárůst o tři procentní body.

Skupina zaznamenává jasné známky zotavení skrze technologické odvětví a jako klíčové faktory, které přispěly k mezičtvrtletnímu zlepšení výsledků, uvádí důslednou exekuci své strategie, provozní důslednost a neustálé investice do inovací. Do budoucna bude společnost Lenovo dále využívat příležitosti, které vytváří umělá inteligence, v níž má jedinečnou pozici uspět vzhledem ke svému hybridnímu modelu umělé inteligence, portfoliu technologií pro pocket-to-cloud, silnému ekosystému a partnerství a rostoucímu portfoliu technologií a schopností umělé inteligence. Pokračující investice do inovací, a zejména do AI, dále posílí schopnost společnosti Lenovo zachytit exponenciální růst plynoucí z AI a zajistit udržitelný růst a ziskovost podniku. Skupina je přesvědčena o své schopnosti velmi brzy obnovit meziroční růst.

Nejdůležitější finanční údaje:

 

2. ČTVRTLETÍ FINANČNÍHO ROKU 23/24

dolarů v milionech

2. ČTVRTLETÍ FISKÁLNÍHO ROKU 22/23

dolarů v milionech

Změna

 

 

Příjmy skupiny

14,410

17,090

(16%)

 

Příjmy před zdaněním

358

710

(50%)

 

Čistý zisk (zisk připadající držitelům vlastního kapitálu)

249

541

(54%)

 

Čistý zisk (zisk připadající držitelům vlastního kapitálu - ne-HKFRS) [1]

273

591

(54%)

 

 

Základní zisk na akcii (v amerických centech)

2.09

4.54

(2.45)

 

Představenstvo společnosti Lenovo vyhlásilo prozatímní dividendu ve výši 8,0 hongkongských centů na akcii.

Citace předsedy představenstva a generálního ředitele - Yuanqing Yang:

"V minulém čtvrtletí jsme navzdory makroekonomickým problémům zaznamenali jasné známky oživení v celém technologickém sektoru. Díky naší silné exekuci, provozní důslednosti a neustálým investicím do inovací jsme dosáhli zlepšení výkonnosti ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletních, což naznačuje povzbudivou trajektorii zotavení. Díky nepřetržité exekuci naší strategie inteligentní transformace a dalšímu posilování našeho ekosystému a partnerství v oblasti AI, budeme nadále podporovat naše komplexní schopnosti v oblasti AI od kapesních systémů až po cloud, abychom každé firmě a každému jednotlivci umožnili využívat hybridní aplikace AI, což v konečném důsledku povede k udržitelnému růstu našeho podnikání."

Urychlení vedení v oblasti umělé inteligence

Umělá inteligence není pro společnost Lenovo novinkou a již dlouho se zaměřuje na svou strategii digitální a inteligentní transformace. Na své každoroční říjnové akci Tech World věnované inovacím společnost Lenovo představila svou vizi "AI pro všechny", přičemž se zaměřila zejména na svůj model hybridní AI, kde vedle sebe existují základní modely veřejné, soukromé a osobní umělé inteligence, díky čemuž bude AI dostupná pro všechny, a to při respektování bezpečnosti a soukromí. Vize společnosti Lenovo zahrnovala bohaté portfolio chytrých zařízení včetně počítačů, chytrých telefonů a tabletů s podporou AI, stejně jako infrastrukturu, řešení a služby připravené a optimalizované pro AI. Společnost Lenovo má jedinečnou pozici k tomu, aby zachytila exponenciální růst umělé inteligence, a to díky svému pocker-to-cloud portfoliu, silnému ekosystému a partnerství (včetně rozšíření partnerství společnosti s NVIDIA ) a rostoucímu portfoliu technologií a schopností AI.

K předsedovi představenstva a generálnímu řediteli společnosti Lenovo Yuanqing Yangovi se na pódiu konference Tech World připojili vedoucí představitelé globálních partnerů společnosti Lenovo, včetně zakladatele, prezidenta a generálního ředitele společnosti NVIDIA Jensena Huanga, předsedkyně představenstva a generální ředitelky společnosti AMD Dr. Lisy Su a prezidenta a generálního ředitele Formule 1® Stefana Domenicaliho. Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Microsoft, Satya Nadella, generální ředitel a prezident společnosti Qualcomm, Cristiano Amon, a generální ředitel společnosti Intel, Pat Gelsinger, se připojili ke konferenci Tech World prostřednictvím videohovoru.

Jak bylo oznámeno v minulém čtvrtletí, společnost Lenovo věnuje další 1 miliardu dolarů na investice do inovací založených na umělé inteligenci, které nejenže zajistí realizaci vize "AI pro všechny", ale také udržitelný růst celého podniku.

Skupina Solutions and Services (SSG): Rekordní tržby a provozní zisk, kumulace řešení a služeb v oblasti umělé inteligence

Výsledky za 2. čtvrtletí 23/24:

· Skupina SSG ve druhém čtvrtletí překonala rekordy v příjmech i zisku, kdy dosáhla příjmů ve výši 1,9 miliardy dolarů a provozní marže 20 %.

· Podpůrné služby a software byly hlavním motorem zisku skupiny SSG.

· Ve druhém čtvrtletí došlo k dalšímu nárůstu spravovaných služeb v oblasti projektů a řešení, které nyní tvoří 56 % příjmů společnosti SSG, což je o tři procentní body více než v předchozím roce.

Příležitosti a udržitelný růst:

· Skupina SSG má silnou dynamiku pro své „hero“ nabídky, včetně Digital Workplaces Solutions (DWS), hybridního cloudu a řešení a služby v oblasti udržitelnosti.

· Skupina SSG zaměřila svou hlavní nabídku na podporu specifických vertikálních průmyslových odvětví pomocí inteligentních řešení a služeb a získala průlomové zakázky pro zákazníky na mnoha trzích.

· Nová praxe profesionálních služeb hybridní umělé inteligence společnosti Lenovo také umožňuje podnikům využívat hybridní infrastrukturu a umělou inteligenci k transformaci jejich podnikání.

Infrastructure Solutions Group (ISG): Vypořádání se s překážkami na trhu, budování hybridní infrastruktury AI

Výsledky za 2. čtvrtletí 23/24:

· Tržby skupiny ISG se meziročně snížily na 2 miliardy dolarů, což je nevyhnutelný dopad širších makroekonomických překážek v odvětví, hospodářského zpomalení a migrace platforem.

· Skupina ISG dosáhla vysokého výkonu v oblasti úložišť, softwaru a služeb a podpořila růst v oblasti High Performance Computing (HPC) a Edge.

· Společnost Lenovo dosáhla rekordních tržeb v oblasti úložišť a stala se tak třetím největším poskytovatelem úložišť na světě.

Příležitosti a udržitelný růst:

· S dalším rozvojem hybridní umělé inteligence dojde v budoucnu k růstu a diverzifikaci globálního trhu s ICT infrastrukturou, na který má společnost Lenovo vzhledem ke svému bohatému portfoliu infrastrukturních produktů a řešení dobré předpoklady reagovat.

· ISG bude i nadále posilovat konkurenceschopnost svého portfolia a provozní dokonalost a je přesvědčena, že co nejdříve obnoví růst a ziskovost.

Intelligent Devices Group (IDG): IDG: Upevnění vedoucí pozice na trhu, využití příležitostí pro zařízení s umělou inteligencí

Výsledky za 2. čtvrtletí 23/24:

· Skupina IDG si ve druhém čtvrtletí udržela celosvětové prvenství v počtu dodávek i aktivací počítačů, a to i přes problémy na trhu.

· Tržby se meziročně snížily na 11,5 miliardy USD, ale zisková odolnost se udržela na špičkové úrovni v oboru – provozní marže činila 7,4 %.

· V oblasti chytrých telefonů bylo dosaženo dvouciferného nárůstu dodávek prémiových produktů, ačkoli celkově se trh nezměnil. Podnik zvýšil celkovou konkurenceschopnost svých produktů a optimalizoval své portfolio s vyšším podílem prémiových produktů, přičemž rekordně vysoký podíl prémiových produktů byl způsoben prodejem modelu razr.

Příležitosti a udržitelný růst:

· Do budoucna bude IDG plně využívat generativní umělou inteligenci k urychlení uvedení nové generace zařízení s umělou inteligencí, včetně uvedení počítače s AI v příštím roce.

· Společnost Lenovo bude dále investovat do technologických inovací pro růst a dlouhodobou konkurenceschopnost.

Nejdůležitější body ESG

Společnost Lenovo byla v uplynulém čtvrtletí oceněna za několik úspěchů v oblasti ESG, včetně:

· Zařazení do indexu Hang Seng Corporate Sustainability Index 2023, kde dosáhla nejlepších výsledků v odvětví IT v oblasti životního prostředí a sociálních aspektů.

· Skupina také získala status "šampiona " v rámci žebříčku Canalys Global Sustainability Ecosystems Leadership.

· Skupina byla jmenována šampionem EPEAT v oblasti ochrany klimatu , přičemž více než 400 produktů bylo zaregistrováno v rámci prvního seznamu produktů označených EPEAT Climate+. EPEAT je hlavní celosvětová ekologická značka pro elektroniku a technologické produkty.

· V září se společnost Lenovo připojila k iniciativě UN Global Compact Forward Faster , jejímž cílem je urychlit činnost soukromého sektoru ve prospěch 17 cílů udržitelného rozvoje OSN s cílem naplnit agendu 2030.

[1] ukazatel, který není součástí standardů HKFRS, byl upraven vyloučením čistých změn reálné hodnoty finančních aktiv oceňovaných reálnou hodnotou proti účtům nákladů a výnosů, odpisů nehmotných aktiv z fúzí a akvizic, nákladů souvisejících s fúzemi a akvizicemi a případných odpovídajících dopadů na daň z příjmů.


Společnost Lenovo je globální technologická velmoc s obratem 62 miliard USD, která se umístila na 217. místě v žebříčku Fortune Global 500, zaměstnává 77 000 lidí po celém světě a každý den obsluhuje miliony zákazníků na 180 trzích. Společnost Lenovo, která se zaměřuje na odvážnou vizi poskytovat chytřejší technologie pro všechny, navázala na svůj úspěch největší světové společnosti vyrábějící osobní počítače další expanzí do růstových oblastí, které podporují rozvoj technologií "nového IT" (klient, edge, cloud, síť a inteligence), včetně serverů, úložišť, mobilních zařízení, softwaru, řešení a služeb. Tato transformace spolu s inovacemi společnosti Lenovo, které mění svět, vytváří inkluzivnější, důvěryhodnější a chytřejší budoucnost pro všechny a všude. Společnost Lenovo je kótována na hongkongské burze cenných papírů pod názvem Lenovo Group Limited (HKSE: 992)(ADR: LNVGY). 

LENOVO GROUP FINANČNÍ SHRNUTÍ
Za čtvrtletí končící 30. září 2023
(v milionech dolarů, kromě údajů na akcii)

 

 


Q2 23/24


Q2 22/23


Y/Y CHG

Příjmy

 

14,410

17,090

(16)%

Hrubý zisk

 

2,522

2,877

(12)%

Hrubé zisk v procentech

 

17.5%

16.8%

0,7 bodu

Provozní výdaje

 

(2,008)

(2,026)

(1)%

Výdaje na výzkum a vývoj
(zahrnuto v provozních nákladech)

 

(498)

(556)

(10)%

Poměr výdajů k příjmům

 

13.9%

11.9%

2,0 bodů

Provozní zisk

 

514

851

(40)%

Ostatní neprovozní výnosy/(náklady) - netto

 

(156)

(141)

11%

Příjmy před zdaněním

 

358

710

(50)%

Zdanění

 

(69)

(156)

(56)%

Zisk za období

 

289

554

(48)%

Nekontrolní podíly

 

(40)

(13)

215%

Zisk připadající držitelům vlastního kapitálu

 

249

541

(54)%

Zisk připadající držitelům vlastního kapitálu - mimo HKFRS [1]

 

273

591

(54)%

Zisk na akcii (v amerických centech)
Základní
Zředěný

 


 2.09
1.99


 4.54
4.23


 (2.45)
(2.24)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688