ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.11.2023 12:09:00

Komise financuje 171 nových projektů LIFE v oblasti životního prostředí a klimatu v celé Evropě částkou více než 396 milionů eur

Komise financuje 171 nových projektů LIFE v oblasti životního prostředí a cl

Evropská komise dnes schválila 171 nových projektů v celé Evropě v rámci programu LIFE pro životní prostředí a oblast klimatu v hodnotě více než 396 milionů eur. Díky požadavkům programu na spolufinancování zmobilizuje celkové investice ve výši více než 722 milionů EUR, což ve srovnání s minulým rokem představuje nárůst o 28,5 %. Projekty z téměř všech zemí EU budou těžit z podpory EU v rámci těchto podprogramů: příroda a biologická rozmanitost; oběhové hospodářství a kvalita života; přizpůsobování se změně klimatu a její zmírňování; a přechod na čistou energii.

Projekty LIFE přispívají k dosažení široké škály cílů Zelené dohody pro Evropu v oblasti klimatu, energetiky a životního prostředí, včetně cíle EU dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Podporují biologickou rozmanitost a obnovu přírody, zlepšují kvalitu života Evropanů snižováním znečišťujících látek a emisí skleníkových plynů, zvyšují oběhovost v hospodářství a odolnost vůči změně klimatu a urychlují přechod na čistou energii v celé Evropě.

Příklady projektů, jimž byla udělena podpora

Jeden z největších projektů v oblasti přírody a biologické rozmanitosti zahrnuje 13 členských států EU a dalších evropských zemí, které se zabývají vedlejšími úlovky v severním Atlantiku, Baltském moři a Středozemním moři. Cílem projektu vedeného Nizozemskem je minimalizovat – a pokud možno odstranit – vedlejší úlovky v dotčených regionech v souladu se strategií EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030.

V zájmu podpory oběhového hospodářství a kvality života bude jeden projekt v Bulharsku podporovat udržitelnou spotřebu, prevenci a tříděný sběr odpadu, do něhož budou zapojeny místní orgány, podniky a občané. Cílem projektu je ukázat, jak lze tradiční skládkování v Bulharsku nahradit novými systémy sběru a recyklace odpadu „odměny při vyhození“ od dveří ke dveřím.

Cílem francouzského projektu na podporu zmírňování změny klimatu je před jeho uvedením na trh prokázat technickou a ekonomickou proveditelnost inovativního a nákladově efektivního fotovoltaického systému. Tato technologie sestává z bifaciálních solárních panelů, které jsou zavěšeny nad nevyužívanými lokalitami, jako jsou kanály, nádrže a nádrže. Tato technologie pomůže vyrábět více energie z obnovitelných zdrojů, snížit emise skleníkových plynů a omezit konkurenci v oblasti využívání půdy.

Nový projekt zahrnující více zemí rovněž podpoří přechod na čistou energii v hodnotovém řetězci hotelu, restaurace, stravování a pohostinství v sedmi zemích EU. Cílem projektu je vyškolit více než 500 pracovníků a zapojit přibližně 10000 zúčastněných stran do odvětví ubytovacích a stravovacích služeb s cílem ušetřit ekvivalentní energii 390 milionů žárovek ročně.

Stručný přehled: nové projekty v rámci financování EU ve výši 396 milionů EUR

Příroda a biologická rozmanitost

29 projektů v oblasti přírody a biologické rozmanitosti s celkovým rozpočtem téměř 211 milionů EUR (z nichž EU přispěje přibližně 140 miliony EUR) obnoví sladkovodní, mořské a pobřežní ekosystémy a stanoviště; zlepšit stav ptáků, hmyzu, plazů, obojživelníků a savců z hlediska ochrany; posílit správu a řízení; a podporovat provádění a dodržování příslušných právních předpisů EU, jako jsou směrnice o ptácích a směrnice o přírodních stanovištích a strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030. Tím rovněž přispějí k provádění globální dohody o biologické rozmanitosti z Kchun-mingu/Montrealu ze strany EU.

Oběhové hospodářství a kvalita života

Projekty LIFE mobilizují více než 298 milionů EUR, z čehož EU poskytne více než 94 milionů eur na přispění k oběhovému hospodářství a zlepšení kvality života.

Celkem 36 projektů se zaměří na využívání vody, elektrický odpad, chemické látky, znečištění ovzduší a hluk s cílem pomoci zlepšit kvalitu života občanů EU a vyvinout technologie na podporu akčního plánu pro oběhové hospodářství.

Pět projektů navíc zlepší správu a informovanost v oblasti životního prostředí tím, že spotřebitelům umožní žít život bez toxických látek a bude se rozhodovat o udržitelných potravinách a podpoří obce při přijímání osvědčených postupů v oblasti nakládání s odpady a provádění Dohody pro zelená města. EU přispěje přibližně 6 miliony eur na celkový rozpočet projektu ve výši téměř 10 milionů EUR.

Přizpůsobení se změně klimatu a její zmírňování

Celkem 34 projektů v hodnotě přibližně 110 milionů EUR (přičemž EU poskytne přibližně 65 milionů EUR) přispěje ke zmírňování změny klimatu, přizpůsobování se změně klimatu a správě v oblasti klimatu a k informacím souvisejícím s dopady změny klimatu. Podpoří provádění evropského právního rámce pro klima a strategie EU pro přizpůsobení se změně klimatu usnadněním přechodu ke klimaticky neutrálnímu, udržitelnému a odolnému evropskému hospodářství.

Tyto projekty se zabývají mimo jiné snižováním emisí skleníkových plynů; pohlcování uhlíku v zemědělské a lesní půdě; udržitelné potravinové systémy; energie z obnovitelných zdrojů a zlepšení energetické účinnosti; alternativy fluorovaných skleníkových plynů šetrné ke klimatu; přizpůsobení se změně klimatu v městských a venkovských oblastech, jakož i větší připravenost na extrémní povětrnostní jevy, jako jsou vlny veder a povodně.

Přechodu na čistou energii

67 projektů s celkovým rozpočtem přesahujícím 102 milionů EUR (z nichž EU poskytuje přibližně 97 milionů EUR) zlepší tržní a regulační podmínky v EU pro přechod na čistou energii, zejména podpoří a zavede řešení v oblasti energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů malého rozsahu.

Tyto projekty podporují provádění politik v oblasti energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie stanovených v plánu REPowerEU a v balíčku „Fit for 55“, jakož i zastřešujících cílů energetické unie.

Pozadí

Během 31 let své existence program LIFE spolufinancoval více než 6000 projektů v oblasti životního prostředí a klimatu v celé EU a přidružených zemích. 171 dnes oznámených projektů bylo vybráno z více než 751 žádostí podaných v rámci výzvy k předkládání návrhů v rámci programu LIFE 2022, která byla zveřejněna v květnu 2022.

Evropská komise navýšila financování programu LIFE na období 20212027 o téměř 60 %, čímž dosáhla 5,43 miliardy eur. Granty financované v rámci programu LIFE spravuje Evropská výkonná agentura pro klimatickou infrastrukturu a životní prostředí CINEA.

Pro více informací

Shrnutí projektů

Program LIFE pro životní prostředí a oblast klimatu

Quote

Letošní projekty LIFE jsou ambicióznější než kdy jindy. Vzhledem k tomu, že i nadále čelíme krizím v oblasti změny klimatu, znečištění a úbytku biologické rozmanitosti, je program LIFE živým důkazem našeho závazku přejít od ambicí k činům a vytvořit skutečný rozdíl pro občany EU prostřednictvím projektů, které urychlí ekologickou transformaci, zlepší náš každodenní život a ochrání naše přírodní ekosystémy.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2023-11-13

Klima a příroda jsou vzájemně propojeny. Naše půda, oceány a lesy jsou největšími úložišti uhlíku, které máme, a zdravá příroda nám může udržet chlad na teplé planetě. Vzhledem k extrémním povětrnostním jevům, které náš svět zažívá, má zásadní význam více projektů v oblasti přizpůsobení se změně klimatu a jejího zmírňování. Když vidím, čeho již projekty LIFE dosáhly v EU a zúčastněných zemích, a dopad, který budou mít v budoucnu, jsem optimistický, že máme k dispozici nástroje, které nám umožní přinést skutečnou změnu v praxi.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2023-11-13

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688