Inzerce (Inzerce)
Prezentace  |  10.11.2023 11:00:12REKLAMA

Družstevní bydlení: historie nebo nová cesta k vlastnímu bydlení?

Nedostupné hypotéky, drahé nájemní bydlení a nedostatek bytů. To vše vede jak zájemce o bydlení, tak developery k hledání nových cest. O slovo se tak začíná hlásit družstevní bydlení, které u nás má dlouholetou tradici, současná mladá generace jí donedávna vnímala pouze jako historickou formu bydlení spojovanou s obdobím socialismu. Změní se to?

Touha po vlastním bytě je fenomén, který je v českých myslích pevně ukotvený. Dosáhnout na vlastní bydlení se však v současné situaci rostoucích cen bytů a nedostupných hypoték, daří stále menšímu procentu obyvatel. Například v Praze, která se díky svému rozvoji a růstu obyvatelstva přirozeně mění čím dál více po vzoru ostatních metropolí, je na vlastní byt pro většinu obyvatelstva nemožné dosáhnout. Pomoci by mohla právě ona historická forma vlastnictví – družstevní bydlení.

 

„Družstevní bydlení, jakožto hybridní forma nájemního a osobního vlastnictví se tedy nyní stává akceptovatelnou formou pro mladou generaci, která touží po vysněném bydlení v novostavbě,“ říká František Troják, generální ředitel společnosti RS Real Estate „Stačí složit poměrně nízkou zálohu na byt, následně splácet měsíčními splátkami jeho kupní cenu, a po splacení celé částky si byt převést do osobního vlastnictví. Měsíční splátky neplatíte bance, ale družstvu, která má váš byt ve vlastnictví, a která za vás také nese také hypotéční břímě,“ doplňuje.

 

 

Nastavitelná doba splácení a výhradní právo družstevníka

Na počátku byt není váš a nejste vedení ani v katastru nemovitostí. Máte ale výhradní právo družstevníka, a můžete tak hlasovat o všem, co se bytu a celé budovy týká, a to bez ohledu na to, jak velký byt jste si pořídli. Vždy máte jeden hlas, stejně, jako všichni ostatní.

Co pro mnoho lidí může být další úlevou je také různá doba splácení, a tím pádem i různá výše měsíčních splátek – zde totiž nejste omezení standardními 30 lety, jako u hypotéky, ale splácet můžete i déle. Bojíte se, že byste nebyli schopni splácet nebo se rozhodnete žít jinde? Byt i družstevní podíl můžete kdykoliv prodat, a to bez ohledu na to, zda je úvěr družstva splacen, nebo nikoliv.

 

Výši splátky lze spočítat pomocí družstevní kalkulačky

Družstevní bydlení má mnoho výhod, ale je nutné si nastudovat postup financování i splátkové kalendáře, jelikož se přeci jen jedná o poměrně atypický, a pro mladou generaci hůře uchopitelný, formát. I proto se ze stran společností objevují upřesňující návody, nebo družstevní kalkulačky, které umožňují spočítat orientační výši splátek.

Družstevní bydlení nabízí například projekt Garden Living

Družstevní bydlení se do developmentu dostává velmi pomalu a příliš společností se mu nevěnuje. Kromě společnosti FINEP na trh družstevního bydlení nyní vstupuje i český developer RS Real Estate, který zahájil prodej rezidenčního projektu Garden Living. Projekt zasazený do krásné lokality nedalekých Klánovic nabízí 82 jednotek s dispozicemi 1kk – 3kk, přičemž hlavní devizou projektu jsou krásné výhledy do zeleně a vlastní velkorysá zahrada náležící k projektu. Developer navíc nabízí nejen družstevní, ale i osobní vlastnictví – je tak skvělým řešením jak pro zájemce o bydlení, tak jako investice.

 


 

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688