Inzerce (Inzerce)
Prezentace  |  08.11.2023 13:39:23REKLAMA

Porovnání vývoje ceny Bitcoinu s ostatními kryptoměnami

Kryptoměna PR Binance

V posledním desetiletí se svět kryptoměn v čele s Bitcoinem dynamicky vyvíjel. 

Od svého vzniku v roce 2008 prošel Bitcoin  řadou výkyvů, s posledními historickými maximy ceny v prosinci 2017 a v roce 2021, kdy se cena blížila k hranici 70 000 USD. Jeho cena často slouží jako barometr celkového zdraví kryptoměnového trhu, což může mít dopad i na ceny ostatních kryptoměn.


Existuje také mnoho jiných kryptoměn, které nabízí zajímavé příležitosti pro investory a spekulanty - většinou však s vyšším rizikem. Zajímavým příkladem je meme kryptoměna Dogecoin, jehož cena v roce 2021 vystoupala nad 70 centů za minci, ačkoli se jen pár let předtím obchodoval za zlomek jednoho centu. To znamenalo více než 100násobný nárůst.


Ethereum, Binance Coin a Cardano jsou dalšími příklady kryptoměn, které zažily své chvíle slávy mimojiné díky unikátním technologickým inovacím, které přináší nad rámec výhod známých od Bitcoinu.


Například Ethereum dosáhlo v roce 2021 rekordní ceny více než 4 000 USD. Ethereum získává na hodnotě díky svému potenciálu v oblasti decentralizovaných aplikací (dApps) a chytrých smluv, zatímco Bitcoin zůstává spíše uchovatelem hodnoty a preferovaným útočištěm pro kryptoměnové investory během dob nejistot na trhu.


Na Bitcoinu a ostatních kryptoměnách se často tvoří bubliny a jejich splasknutí bývá velmi silné. Tento rychlý pokles předurčuje naprostá mánie, kdy investoři z řad obyčejných lidí a často bez většího uvážení nakupují kryptoměny s vidinou rychlého zisku a nafukují už tak velkou bublinu do extrémů.


Trhu pak stačí relativně malý impuls a dojde k zhroucení cen klidně o 80 % v rámci jednoho roku, tak jak jsme to mohli vidět po bullrunu roku 2021. U menších kryptoměn pokles bývá ještě mnohem dramatičtější a většina tzv. altcoinů spadne o více než 99 % hodnoty. I na tomto trhu platí známá poučka, kdy vyšší potenciální zisk s sebou nese také vyšší risk.


Faktory ovlivňující ceny kryptoměn zahrnují technologické inovace, regulační prostředí či makroekonomické prostředí. Tyto a další faktory ovlivňují celkovou dynamiku trhu a určují rovnovážnou cenu jednotlivých kryptoměn.


Tržní kapitalizace, která zahrnuje celkovou hodnotu všech mincí v oběhu, je také důležitým faktorem při hodnocení aktuálního stavu kryptoměn. Bitcoin s aktuální tržní kapitalizací přes 500 miliard USD stále zůstává nejhodnotnější kryptoměnou, nicméně Ethereum a Binance Coin oproti naprostému zbytku trhu vykazují také relativně vysokou tržní kapitalizaci, což naznačuje větší stabilitu cen těchto měn v porovnání s kryptoměnami s nízkou kapitalizací.


Aktuálními trendy v kryptoměnovém prostoru jsou nezaměnitelné tokeny (NFT) a decentralizované financování (DeFi), které představují nové příležitosti i výzvy pro investory, kteří se rozhodnou jimi zabývat. Tyto trendy mohou v budoucnosti významně ovlivnit jak ceny Bitcoinu, tak i ceny ostatních kryptoměn. Podobně tomu bylo například u Etherea v době největšího boomu NFTéček v letech 2021 a 2022.


Při diverzifikaci svého portfolia do kryptoměn by investoři měli zvážit využití různých platforem a nástrojů pro sledování a analýzu cen kryptoměn, což jim umožní učinit informovaná investiční rozhodnutí. Platformy jako Binance nabízejí rozsáhlé nástroje pro analýzu trhu a sledování cen, což může pomoci lépe porozumět tržním trendům.


Dominantní a více stabilní postavení Bitcoinu může být dobré pro investory, kteří chtějí v kryptoměnovém trhu investovat spíše konzervativně. Jiné kryptoměny s nižší kapitalizací sice nabízejí potenciál vyššího zhodnocení, ale za odpovídající vyšší riziko. Porozumění rozdílům a potenciálu těchto kryptoměn proto může poskytnout hodnotné informace pro budoucí investiční strategie.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688