Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  02.11.2023 10:14:00

Středočeské instituce s ekologickou elektromobilitou neotálejí

Středočeští radní podpořili již pátou instituci z oblasti kultury a cestovního ruchu při rozvoji elektromobility. Na svém jednání dnes schválili a podpořila příslibem kofinancování žádost Středočeského muzea v Roztokách u Prahy o 2,4 milionu korun na nákup dvou elektromobilů.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy je již pátou organizací z oblasti kultury a cestovního ruchu, která jde vstříc ekomobilitě. Krajští radní totiž na svém dnešním zasedání schválili přidělení dotace a zároveň zařazení do Zásobníků projektů. V případě, že bude kraj úspěšný v žádosti o dotace, bude nákup vozidel kofinancovat. Celková cena za vozidel je 2,4 milionu korun, dotace z Výzvy Národního programu Životní prostředí (NPŽP) by měla činit 600 tisíc korun.

Zdaleka ale nejde o jedinou příspěvkovou organizaci z oblasti kultury a cestovního ruchu, která jde ekologické mobilitě naproti. Letos již dotace z Výzvy NPŽP, kofinancované krajem, dostaly Galerie Středočeského kraje, Oblastní muzeum Praha-východ, Středočeská centrála cestovního ruchu a Muzeum T. G. M. Rakovník.

Projekt Středočeského muzea v Roztokách u Prahy však patří k nejzajímavějším. „Vozidla plánuje muzeum nabíjet z vlastních nabíječek vybudovaných v rámci instalace fotovoltaické elektrárny v areálech muzea. Tím výrazně uspoříme provozní náklady na vozidla. Předpokládáme, že fotovoltaika naplno pokryje spotřebu aut mezi dubnem a říjnem,“ konstatuje Václav Švenda. Muzeum chce zakoupit dva elektromobily nižší střední třídy.

Úsporu si od nákupu slibuje také Středočeská centrála cestovního ruchu, a to na platbách parkovacích poplatků na území města Prahy. Muzeum T. G. M. Rakovník současně s plánovaným nákupem elektromobilů připravilo pozemky pro vybudování veřejné nabíjecí stanice v Lánech. Podobná stanice je již v provozu v Mladé Boleslavi v sousedství Leteckého muzea Metoděje Vlacha.

Na pořízení elektromobilů by mělo jít z krajského rozpočtu zhruba 6 milionů korun, dalších cca 2,2 milionu korun by pak mělo přijít z dotací.

Cílem Výzvy je rozvoj potřebné infrastruktury pro vozidla na alternativní paliva a zvýšení počtu těchto vozidel v České republice za účelem zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí z dopravy. Předmětem podpory je pak nákup nových vozidel do nabytí vlastnictví žadatele, v případě příspěvkových organizací do nabytí správy nebo příslušnosti hospodaření, či pronájem vozidla formou finančního leasingu. Podporovány nejsou jen elektrovozy, ale i automobily s vodíkovým pohonem a chytré, neveřejné dobíjecí stanice (podporováno pouze s nákupem vozidla).






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688