trinecko.cz (Třinec)
Z regionů  |  31.10.2023 12:18:00

Magistrát města Třince je další krok blíže k lidem. Spustil Portál občana

Rychlejší a efektivnější řešení svých životních situací bez nutnosti návštěvy magistrátu přináší občanům Portál občana, který slouží pro poskytování elektronických služeb a umožnění elektronické komunikace s občany. S výhodami portálu, na kterém občané najdou spoustu praktických informací, byli seznámeni zastupitelé na svém zasedání 24. října letošního roku.
Portál občana

Jedná se o další zefektivnění komunikace magistrátu s občany a rozšíření elektronických služeb. Portál občana je rozdělen na veřejnou a neveřejnou část. Veřejná část obsahuje úřední desku a rezervaci termínu návštěvy, neautorizovanou platební bránu a umožňuje elektronické podání.

„Našim dlouhodobým cílem je usnadnit občanům přístup ke službám, které magistrát nabízí. Z pohledu samosprávy je důležitý klikací rozpočet. Pro občany je praktické mít přehled, resp. mohou zaplatit jednoduše přes platební bránu například poplatky za odpady nebo psy,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská.

Portál občana města Třince je k dispozici na webových stránkách portal.trinecko.cz. Odkaz najdou i uživatelé chytré aplikace Třinec v mobilu, který zde bude viditelný jako jeden z hlavních modulů. Dostat se na portál bude možný přímo i z internetových stránek města, a to z kategorie Časté odkazy.

Ve veřejné části je možné si stáhnout potřebné formuláře pro jednotlivé životní situace, ty vytisknout, vyplnit a doručit je na úřad běžným způsobem (osobně, poštou), nebo využít možnosti zaslání naskenovaného formuláře prostřednictvím volby ePodání.

Přístup do neveřejné části Portálu občana vyžaduje registraci v systému tak, aby byl občan jednoznačně identifikovatelný. V této části portálu získá uživatel další individualizované služby včetně možnosti elektronického podání online formulářů, které se automaticky předvyplňují známými údaji o přihlášené osobě nebo podnikatelském subjektu.

Občan nebo podnikatelský subjekt může sledovat historii odeslaných formulářů a stav jejich projednávání. Registrovaný uživatel (občan) může přes portál hradit platby on-line (autorizovaná platební brána). Občané tak mohou snadno zaplatit poplatek za odpad nebo svého čtyřnohého miláčka.


OBSAH VEŘEJNÉ ČÁSTI (PRO ANONYMNÍ UŽIVATELE)

  • Životní situace – přehled životních situací rozdělený do kategorií s možností stažení příslušných offline formulářů, jejich vytištění, vyplnění a podání na úřad buď osobně, poštou či pomocí služby ePodání.
  • Platební brána – neautorizovaný přístup – umožní uživateli bez předchozí registrace uhradit své závazky na základě zadání variabilního symbolu, jména, příjmení a kontaktní e-mailové adresy.
  • Úřední deska - zobrazuje aktuální údaje elektronické úřední desky.
  • ePodání – zajistí zaevidování podání na úřadě stejně, jako by bylo podáno při osobní návštěvě.
  • Klikací rozpočet - zobrazuje kompletní informace o hospodaření města a lze si proklikávat např. zobrazované roky nebo skupiny informací (rozpočet, příjmy, výdaje atd.).
  • Rezervace termínu - na uvedených pracovištích je možná rezervace času obsloužení
  • Portál veřejné správy MV ČR - budete přesměrování na Portál veřejné správy MV ČR.

OBSAH NEVEŘEJNÉ ČÁSTI (PRO IDENTIFIKOVANÉ OBČANY)

Přístup do neveřejné části je občanovi umožněn až po jeho jednoznačné identifikaci prostřednictvím státem provozované identifikační autority www.identitaobcana.cz. V rámci tohoto portálu se občané nejčastěji identifikují prostřednictvím:

  • Občanského průkazu s aktivovaným elektronickým čipem, který je vydáván od 1. 7. 2018. K načtení elektronického čipu je nutno mít čtečku těchto čipů (bývá součástí některých notebooků, nebo lze zakoupit samostatně v prodejnách IT v cenách od cca 250 ). V případě, že jste si čip neaktivovali při vyzvednutí občanského průkazu, je možno jej aktivovat na pracovišti úřadu vydávajícím občanské průkazy.
  • Bankovní identity banky, u které má občan účet, pokud je občan vlastníkem bankovního účtu nebo má vlastní přístupové údaje k bankovnímu účtu u banky, která tuto identifikaci podporuje.

Bližší informace jsou uvedeny na https://info.identitaobcana.cz/idp/. V této části portálu získá uživatel navíc další individualizované služby. K těm patří:

MŮJ PORTÁL umožňující:

  • Kontrolu úhrad předpisů s možností okamžité úhrady neuhrazeného předpisu prostřednictvím platební brány.
  • Sledování průběhu vyřizování podání prostřednictvím online webových formulářů, které jsou k dispozici v části
  • Přístup k rozepsaným a dosud neodeslaným online webovým formulářům vč. možnosti dokončení vyplňování a okamžitém odeslání, nebo smazání rozepsaných FORMULÁŘŮ.

OSOBNÍ ÚČET umožňující:

  • Kontrolu úhrad předpisů s možností okamžité úhrady neuhrazeného předpisu prostřednictvím platebního portálu.

V části ŽIVOTNÍ SITUACE:

  • U vybraných životních situací jsou pro identifikované občany k dispozici online webové formuláře, ve kterých se automaticky předvyplňují identifikační údaje přihlášeného občana s možností okamžitého úplného elektronického podání, aniž občan disponuje elektronickým podpisem. V části Můj portál je přístup k rozepsaným a dosud neodeslaným online webovým formulářům vč. možnosti sledování průběhu elektronických podání realizovaných prostřednictvím online webových formulářů. Tyto formuláře lze i vytisknout, podepsat a poslat poštou, nebo osobně podat na podatelně úřadu. Formuláře budou postupně doplňovány dle četnosti jejich využití a možností úřadu.
  • V části Životní situace v sekci „Místní poplatky“ přístup ke speciálním online webovým formulářům s přímou vazbou na evidenci majitelů psů a plátců a poplatníků za svoz komunálního odpadu umožňující:
§ Kontrolu přihlášených psů vč. opravy evidovaných údajů u jednotlivých psů a možností odhlášení psa.
§ V oblasti poplatků za svoz komunálního odpadu - kontrolu poplatníků, za které přihlášený občan hradí poplatek za svoz komunálního odpadu s možností odhlášení/přihlášení dalšího poplatníka.

Zodpovídá: Ing. Stanislav Cieslar
Vytvořeno / změněno: 31.10.2023 / 31.10.2023 | Zveřejnit od-do: 31.10.2023-28.10.2026
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688