Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  27.10.2023 19:04:37

Akcie: Kapitál zdražil a začíná to bolet. Dolehne to (nejen) na zelenou transformaci

Boj proti inflaci zvýšil cenu kapitálu na úroveň, při které se začaly otevírat trhliny ve světové ekonomice. Zároveň dochází k obratu amerického fiskálního cyklu, což může v kombinaci s vysokými úrokovými sazbami dostat ekonomiku do stavu lehké stagflace. To bude špatné pro cyklické akcie a nejvyšší riziko ponesou akcie firem spojených s umělou inteligencí (AI). Vyšší cena kapitálu také obnažila křehkost takzvané zelené transformace, což bude nakonec patrně i největší katalyzátor snížení úrokových sazeb hned po oslabující ekonomice, protože k rychlé dekarbonizaci může dojít jen v prostředí nízkých úroků.

Přesun do defenzivních sektorů v rámci příprav na stagflaci

Od července 2022 přinesly americké fiskální impulzy (prohlubování fiskálního deficitu) nárůst HDP USA o zhruba 5 %, což znamená zhruba 1 bilion USD dodatečných výdajů z vládního rozpočtu prostřednictvím nejrůznějších výdajových programů Bidenovy administrativy, ať už jde o zákon o čipech (CHIPS and Science Act), nebo o protiinflační zákon (IRA). Díky tomuto růstovému impulzu se povedlo vykompenzovat negativní vliv vyšších úrokových sazeb a v zásadě odvrátit recesi, která letos Spojeným státům hrozila. V době, kdy byl tento výrazný fiskální impulz realizován, se odhadovalo, že americká ekonomika operuje jen s minimální produkční mezerou, a napjatý trh práce dále zvyšoval strukturální inflační tlaky, které nutily Fed dále zpřísňovat měnovou politiku.

Nyní se americký fiskální cyklus obrací, a tak začne tamní ekonomika zpomalovat. Evropa i Čína se přitom nacházejí v pasti slabého hospodářského růstu. To může celý svět uvrhnout do lehké stagflace, kdy reálný růst zpomaluje, zatímco inflace zůstává o něco výše, než bylo v historii běžné. Naposledy se svět obával stagflace v letních měsících roku 2022, ale tyto obavy se mohou rychle vrátit a začít prohlubovat probíhající korekci na akciových trzích.

Americká ekonomika

Pokud ekonomika vstupuje do lehké stagflace, budou pro investory klíčové její dopady na akciové trhy. Na základě historických zkušeností lze očekávat negativní dopady na výnosy z držení akciípodle (omezeného) datového souboru od roku 1989 se zdá, že nejlepšími sektory v době stagflace budou ty defenzivní, jako jsou zdravotnictví, zboží denní spotřeby, veřejné služby a energetika. Naopak hůře si v případě zpomalení hospodářského růstu a případného růstu inflace nebo nezaměstnanosti povedou sektory jako nemovitosti, finance a informační technologie. I proto je pozoruhodné, jak právě technologické tituly letos posilovaly.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/akcie-kapital-zdrazil-zacina-bolet-dolehne-nejen-na-zelenou-transformaci

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688