OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  26.10.2023 17:36:29

Je pojistné dražší pro elektromobily, nebo konvenční auta? (Německo)

Elektromobily jsou levnější než jejich konvenční protějšky. Zjistil to srovnávací portál Check24. Úspory přesahující 30 % nejsou žádnou výjimkou. Rozdíly se zkoumaly na začátku srpna na bázi dvou modelových zákazníků. Co se týče samotného pojištění, doporučuje se uzavřít komplexní havarijní pojištění, protože baterie je pro provoz e-auta obzvláště důležitá jako srdce vozidla, a proto musí být pojištěním obzvláště pokryta.

Který typ pohonu může ušetřit peníze? E-auto nebo spalovací motor? To chtěla vědět společnost Check24 Vergleichsportal für Kfz-Versicherungen GmbH, a proto zahájila přímé porovnání.

Výpočet na základě dvou modelových zákazníků: seznamte se

Srovnávací portál Check24 za tímto účelem vyslal do tohoto „závodu“ dva vzorové zákazníky, kteří zkoumali vždy 30 e-aut a 30 spalovacích modelů. Vzorový zákazník "jediný uživatel" byl 35letý ženatý zaměstnanec bez dětí v domácnosti. Vůz byl poprvé registrován v únoru 2022 a celkový nájezd kilometrů pro soukromé účely včetně dojíždění do práce činil celkem přibližně 12 000 kilometrů ročně. Dále je zařazen do bezeškodní třídy (SF) 15. Bylo zkoumáno pojištění odpovědnosti (povinné ručení), komplexní kasko pojištění (havarijko) se spoluúčastí 500 EUR a dílčí kasko pojištění se spoluúčastí 500 EUR. Sazba byla kalkulována k 1. srpnu 2023. Způsob platby je roční.

Druhý modelový zákazník se nazývá "rodina s druhým vozem". Jeho základem je ženatý 45letý zaměstnanec s jedním dítětem (15 let). První registrace proběhla rovněž v únoru 2022. Tento klient používá vůz také pouze soukromě a ročně s ním najede 12 000 kilometrů. Pojistník a jeho manželka (40 let) jsou registrováni jako řidiči vozidla. Má bezeškodní třídu SF 7. Kontroluje se povinné ručení, komplexní kasko pojištění (spoluúčast 500 EUR) a dílčí kasko pojištění (spoluúčast 150 EUR). Vůz jezdí v rodině jako druhé auto. Datum výpočtu bylo opět 1. srpna letošního roku. Způsob platby je rovněž roční.

Elektromobily vycházejí lépe

"Vítězem" ve srovnání e-auto versus spalovací motor se stala Kia e-Soul v souboji proti Kia Sorento. Toto e-vozidlo stojí na pojistném pro "jednoho uživatele" o 247 EUR méně než srovnatelný spalovací motor. Pro zákazníka "rodina s druhým vozem" je to dokonce o 283 EUR méně, což je v porovnání úspora téměř 37 %. Při srovnání BMW i3 proti 220i Active Tourer je elektromobil levnější na pojistném rovněž pro jednoho uživatele i pro rodinu. U druhého jmenovaného zůstane díky úspoře více než 34 % na konci roku v peněžence 177 EUR. A v přímém srovnání s výrobcem luxusních vozů Porsche (e-Taycan versus Panamera) může zákazník ušetřit také: konkrétně 108 EUR. A ve prospěch e-vozů vyznívá pojištění i u značek Citroën a Smart.

Nákladné opravy

„Opravy elektromobilů jsou však často velmi nákladné. Je to dáno především konstrukcí, která není příliš přívětivá k servisním opravám. Spotřebitelé by měli vždy před uzavřením pojištění vozu porovnat sazby, aby ušetřili náklady,“ radí ve srovnání Michael Roloff, generální ředitel pojištění vozidel společnosti se srovnávačem Check24. Obzvláště důležité: pojistná ochrana pro baterie auta. Ta by měla být u e-aut volena vždy, doporučují zástupci srovnávače. Check24 tak nabádá pro e-auta plně sjednat vedle povinného ručení vždy také komplexní havarijní pojištění. To se vztahuje na poškození baterie, nabíjecího kabelu nebo wallboxu. Pojištěny jsou také provozní chyby obsluhy.

Výhodné sazby, drahé škody

Skutečnost, že e-auta mohou být levnější než jejich konvenční protějšky, ukazuje i výzkum Celostátního svazu německého pojišťovnictví týkající se typových tříd. GDV zkoumala 18 modelových dvojic: e-auta versus spalovací motory. A dospěla k podobným závěrům. Současně je třeba mít na paměti, že škody na elektrických automobilech jsou v průměru mnohem vyšší než u automobilů se spalovacím motorem. V důsledku toho také rychleji utrpí totální škodu. Například v případě nového vozu Tesla to vedlo k prudkému zvýšení nákladů na pojištění.

Seznam se všemi zkoumanými modely si můžete stáhnout zde z Check24.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688