ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.10.2023 12:02:00

Stav energetické unie v roce 2023: EU účinně reaguje na krizi, hledí do budoucnosti a urychluje ekologickou transformaci

Stav energetické unie v roce 2023

Ve zprávě o stavu energetické unie v roce 2023 se Evropská komise zabývá reakcí EU na bezprecedentní energetickou krizi v posledních dvou letech, hodnotí současný stav ekologické transformace na vnitrostátní, evropské a celosvětové úrovni a vytyčuje výzvy a příležitosti, které před námi stojí s tím, jak Evropa plní své ambiciózní cíle v oblasti klimatu a energetiky pro roky 2030 a 2050.

Zpráva ukazuje, jak EU kolektivně a účinně reagovala na ruskou agresi vůči Ukrajině a na ruské zneužívání dodávek energie jako zbraně, a to urychlením přechodu na čistou energii, diverzifikací dodávek a úsporami energie. Plán REPowerEU a řada mimořádných legislativních opatření zajistily, že v Evropě nedošlo k narušení dodávek energie, zmírnil se tlak na trhy s energií, ceny a spotřebitele a pokračovalo se ve strukturální reformě našeho energetického systému. Toho se podařilo dosáhnout prostřednictvím právních předpisů v rámci Zelené dohody pro Evropu, rozsáhlejšího využívání energie z obnovitelných zdrojů a zlepšení energetické účinnosti. EU je rovněž na dobré cestě ke splnění svých cílů plánu REPowerEU. Před začátkem zimy 20232024 je EU lépe připravena zajistit svou energetickou bezpečnost, a to díky dobře koordinovaným opatřením k naplnění zásobníků plynu, diverzifikaci dovozních tras a infrastruktury, investicím do energie z obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti a kolektivnímu úsilí o snížení poptávky po energii.

Hlavní fakta týkající se stavu energetické unie

Budoucí výzvy a příležitosti

I když se může zdát, že nejhorší dopady krize máme nyní za sebou, zpráva upozorňuje, že nesmíme usnout na vavřínech. EU musí i nadále domácnostem zajišťovat cenově dostupnou, spolehlivou a přístupnou energii, posilovat průmyslovou a hospodářskou konkurenceschopnost svého průmyslu a podporovat investice do čistých technologií.

Zatímco ceny plynu dosáhly vrcholu v srpnu 2022 na 294 EUR/MWh, od ledna do června 2023 klesly v průměru na 44 EUR/MWh. Ceny elektřiny kulminovaly v srpnu 2022 na 474 EUR/MWh a od ledna do června 2023 klesly v průměru na 107 EUR/MWh. Komise neustále bedlivě sleduje ceny energií pro občany a průmysl. V této souvislosti zveřejnila doporučení týkající se energetické chudoby a napomohla vzniku společného prohlášení o zvýšené ochraně spotřebitelů mezi klíčovými aktéry v odvětví energetiky.

Spolu se silným legislativním rámcem EU, který již z velké části vstoupil v platnost, musí členské státy plnit své společné závazky. Pro plánování a sledování tohoto procesu jsou klíčovým nástrojemvnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu. Letošní zpráva obsahuje první posouzení zpráv o pokroku, které předložily členské státy ohledně jejich vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu z roku 2019. Toto posouzení má zásadní význam pro zhodnocení toho, zda EU plní své ambice v oblasti klimatu a energetiky. Komise stále čeká na několik členských států, aby předložily své aktualizované vnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu. Na tomto základě pak bude možné důkladně posoudit do konce tohoto roku, zda jsme na dobré cestě k dosažení revidovaných cílů pro rok 2030 a jaká opatření jsou zapotřebí k odstranění případných nedostatků.

Již nyní vidíme, že musíme výrazně zrychlit. Podíl energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie v roce 2021 dosáhl 21,8 %. S průměrným ročním nárůstem o 0,67 procentního bodu od roku 2010 bude dosažení nového cíle EU pro rok 2030 ve výši 42,5 % vyžadovat v nadcházejících letech mnohem rychlejší růst. Emise skleníkových plynů každý rok nadále trvale klesají, ale k dosažení našich cílů do roku 2030 je třeba toto tempo zrychlit, abychom ročně snížily téměř trojnásobné množství emisí.

Zpráva o stavu energetické unie zdůrazňuje význam posílení konkurenceschopnosti a vedoucího postavení EU v průmyslu v novém globálním energetickém kontextu. Zejména zmiňuje důležitost schválení právních předpisů týkajících se uspořádání trhu s elektřinou, aktu o průmyslu pro čisté nulové emise a aktu o kritických surovinách. Tyto návrhy doplní balíček předpisů „Fit for 55“ a podpoří rozvoj čistých zdrojů energie, elektrizačních soustav a stabilních trhů v celé Evropě. Nedávno zahájené dialogy s průmyslem o přechodu na čistou energii budou důležitým nástrojem při provádění právních předpisů a pro identifikaci a řešení problematických míst, jako jsou investiční překážky nebo nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Komise bude rovněž spolupracovat s členskými státy na co nejrychlejším postupném ukončení dotací na fosilní paliva, které zůstávají hlavní překážkou přechodu na čistou energii a brzdou našich cílů v oblasti klimatu.

Souvislosti

Zpráva o stavu energetické unie, která se zveřejňuje každý rok, je v roce 2023 rozdělena do tří částí. První část popisuje, jak vysoké ambice v oblasti klimatu a životního prostředí v rámci Zelené dohody pro Evropu pomohly EU reagovat na krizi a poskytly základ pro strategii růstu a konkurenceschopnosti. Druhá část analyzuje aktuální stav provádění energetické unie ve všech jejích pěti rozměrech na základě posouzení zpráv členských států o pokroku v plnění jejich plánů v oblasti energetiky a klimatu, které vyhotovila Komise. Poslední část poukazuje na budoucí výzvy, které před energetickým systémem a energetickou politikou EU stojí.

K dnešní zprávě je přiložena řada zpráv a příloh, které se zabývají různými aspekty transformace v oblasti energetiky a změny klimatu, včetně posouzení pokroku při provádění vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu, zprávy o pokroku v oblasti klimatu, výročních zpráv o konkurenceschopnosti a energetických dotacích a zprávy o udržitelnosti bioenergie. Obsahuje rovněž doporučení týkající se energetické chudoby a pracovní dokument útvarů Komise, který byl zveřejněn 23. října 2023.

Další informace

Faktografický přehled o stav energetické unie EU v roce 2023

Zpráva o stavu energetické unie v roce 2023

Zpráva o stavu energetické unie v roce 2023 – 28 kapitol o jednotlivých státech

Zpráva o pokroku při provádění opatření v oblasti klimatu z roku 2023

Technické posouzení zpráv o pokroku vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu

Zpráva o energetických dotacích

Zpráva o pokroku v oblasti konkurenceschopnosti z roku 2023

Zpráva o udržitelnosti bioenergie

Zpráva o renovaci vnitrostátního fondu budov

Zpráva o provádění směrnice o elektřině

Zpráva o jakosti benzinu a motorové nafty používaných v silniční dopravě

Zpráva o provádění geologického ukládání oxidu uhličitého

Zpráva o provádění strategie EU pro přizpůsobení se změně klimatu

Zpráva o fungování trhu s uhlíkem v roce 2022 (bude upřesněno)

Internetové stránky s aktualitami na téma energetické chudoby (doporučení Komise a pracovní dokument útvarů Komise o energetice)

Internetové stránky věnované zprávě o stavu energetické unie (s úplným souborem dokumentů a zpráv)

Internetové stránky o energetické unii

Plán REPowerEU

Vnitrostátní plány v oblasti energetiky a klimatu

Realizace Zelené dohody pro Evropu

 

Quote

Žijeme v období silných turbulencí způsobených vysokými cenami energie a vysokou inflací. Naší první starostí v letošním roce byla ochrana domácností a podniků v celé EU a solidarita s Ukrajinou. Dnešní zpráva vyzdvihuje účinnost našich opatření k diverzifikaci dodávek energie. Důležitou úlohu sehrál společný nákup plynu, který může být vzorem pro budoucí společné úsilí v oblasti ekologické transformace.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2023-10-23

Letošní zpráva o stavu energetické unie zdůrazňuje odhodlání všech Evropanů překonat energetickou krizi společně. Naše kroky – jakožto jednotlivců i kolektivně – pomohly zabránit nejhoršímu dopadu Putinovy války proti Ukrajině a zneužívání energetických surovin jako zbraně. Ze zjištění zprávy vyplývá, že plán REPowerEU funguje: přechod na čistou energii, diverzifikace a energetická účinnost jsou odpovědí, jak zvýšit energetickou bezpečnost a splnit cíle Zelené dohody.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2023-10-23

Poslední roky byly pro Evropu nesmírně náročné, ale neustoupili jsme od našeho pevného přesvědčení, že Zelená dohoda pro Evropu je odpovědí jak na naši energetickou bezpečnost, tak na výzvy v oblasti klimatu. Na konferenci COP28 bude mít Evropa hodně co říct. Dosáhli jsme pokroku v oblasti snižování emisí, v zavádění energie z obnovitelných zdrojů a provádění investic do čisté mobility. A to při růstu naší ekonomiky a investování do čistých technologií budoucnosti. V budoucnu budeme rovněž usilovat o co nejrychlejší postupné ukončení veškerých dotací na fosilní paliva, které neřeší energetickou chudobu nebo spravedlivou transformaci.
Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action 2023-10-23

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688