Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  19.10.2023 06:58:40

Americké výnosy stále rostou. Další vývoj určí šéf Fedu Powell

Americké výnosy stále rostou. Další vývoj určí šéf Fedu Powell

Jan Berka
06:58 19. října 2023
Zdroj: _NZ79221 flickr photo by Federalreserve shared with no copyright restrictions using Creative Commons Public Domain Mark (PDM)

Výnosy amerických státních dluhopisů během včerejšího dne opět rostly. Desetiletý instrument posunul nejvyšší hodnoty výnosu od roku 2007 nad 4,92 %, následně však zejména dlouhý konec křivky růst korigoval. Důvodem korekce byla aukce dvacetiletého dluhopisu.

Tato splatnost je tradičně méně likvidní oproti zbytku dlouhého konce americké výnosové křivky. Vidíme to na „zubu“ směrem nahoru na samotné křivce u sledovaného tenoru. Včerejší kombinace emitovaného objemu a výnosu si ale našla mnohem silnější poptávku, než tomu bylo u aukcí desetiletého a třicetiletého bondu v minulém týdnu.

Nejvyšší výnos (5,245 %) překonal výnos z předaukce (5,257 %) o 1,2 bodu. Zájem o emisi byl vidět především u zahraničních subjektů. Výsledek se podepsal na trhu mírnou korekcí rostoucích výnosů, trendově však pokračujeme dále. Výnos desetiletého bondu dnes překonal 4,96 %, psychologická hranice 5 % je tak na dosah.

Z dat bude dnes zveřejněna změna počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Nad očekávání nižší číslo by mohlo vést k dalšímu růstu výnosů. Hlavní ale budou vystoupení představitelů Fedu, kde nejsledovanější bude vystoupení guvernéra Powella v Ekonomickém klubu v New Yorku. Proslov bude online, bude tedy možné sledovat přímou reakci trhu na Powellova slova.

Sledovat budeme především hodnocení inflační situace, a vůbec celkové ekonomické kondice americké ekonomiky. Právě ta je totiž hlavním faktorem růstu amerických výnosů. Nečekáme, že by Powell zmínil, že je nad inflací vyhráno. Není. Poslední fáze boje může být nejtěžší. I proto nečekejme, že by se zavázal k tomu, že sazby už nemohou dále růst. Mohou. Jakýkoliv jestřábí styl rétoriky založený na pozitivním hodnocení ekonomického vývoje a na potenciálně vyšších sazbách, včetně výhledu do dalších let, je rizikem vyšších tržních sazeb a silnějšího dolaru.

Rostoucí americké nominální i reálné tržní sazby v kombinaci se silným dolarem zůstávají rizikem zejména pro riziková aktiva, mezi která spadá i česká koruna.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Fed, LiveSquawk, X

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 20:36  ➡️US100 zůstává po rozhodnutí Fedu pod tlakem X-Trade Brokers (XTB)
St 20:24  Světové akcie: Vyplatí se v květnu prodávat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688