Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.08.2021 15:24:32, aktualizováno 21.08.2021 09:04:27

Proč je Jay Powell dobrým šéfem Fedu a kde udělal Fed chybu

Monetarista David Beckworth v článku na The New York Times vysvětloval, proč by podle jeho názoru měl Jay Powell dál pokračovat jako šéf Fedu. Možná hlavním argumentem je Powellowa skromnost a pokora. Ta se podle Beckwortha projevila tím, že na počátku roku 2018 nechal růst sazby kvůli obavám z přehřívání ekonomiky, která mohla „překračovat svůj rychlostní limit“. V srpnu 2018 ale Powell zároveň uvedl, že není úplně jasné, kde se tento limit skutečně nachází. A v roce 2019, když Fed sazby snížil, pak šéf Fedu přiznal, že centrální banka podcenila výši tohoto limitu a výši udržitelného růstu.

Beckworth míní, že je velmi ojedinělé, aby šéf Fedu přiznal, že se mýlil, a okamžitě zjednal nápravu. Powell to dovede a podle ekonoma to je přesně to, co americké hospodářství a centrální banka potřebují v době, kdy se pohybují v dosud neprobádaných vodách. Tedy ne to, aby si vedení centrální banky trvalo sveřepě na svém, ale aby jednalo v souladu s fakty včetně možného přiznání chyby v odhadu situace.

Beckworthovu úvahu na stránkách The Money Illusion chválí Scott Sumner, který se následně věnuje detailnější úvaze o tom, kdy Fed vlastně dělá chybu. Chybou totiž podle Sumnera není, když Fed rychle změní kurz a například po zvyšování sazeb začne sazby zase rychle snižovat. Takzvaná přirozená či neutrální výše sazeb se totiž také mění a Fed by měl nastavovat své sazby podle ní. Skutečná chyba by podle ekonoma měla být posuzována podle vývoje inflace a nezaměstnanosti.

Sumner pokračuje s tím, že roky 2018 a 2019 byly podle něj naopak možná nejúspěšnější v celé historii americké centrální banky, a to právě díky tomu, kde se nacházela inflace a nezaměstnanost. Jestliže nastala chyba, pak proto, že situace mohla být ještě lepší, přestože historicky šlo o výjimečně dobré období. Pokud by totiž byla politika v roce 2018 ještě uvolněnější, inflace by se ještě více přiblížila cíli ve výši 2 %. Nicméně historicky je každé jiné dvouleté období stále horší než tyto dva roky.

Powell je podle Sumnera jako dovedný řidič autobusu, který koriguje jeho směr tak, aby se držel v optimální jízdní dráze s ohledem na to, jak vypadá vozovka. Namísto toho, aby prudce trhal volantem z jedné strany na druhou. K hodnocení jednotlivých šéfů Fedu pak ekonom dodává, že někteří z nich se samozřejmě pohybují v jednodušším a jiní zase v těžším prostředí. Do druhé skupiny přitom ale určitě patří ekonomika procházející pandemickým šokem a nořící se z jím vyvolané recese.

Zdroj: NYT, The Money Illusion



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

16.05.2022Kde udělal Aleš Michl chybu? Jan Berka (Roklen24)
05.03.2021Šéf Fedu Powell přikrmil růst výnosů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688