Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  06.10.2023 16:45:56

Týden na akciových trzích: Indexy ztrácely, o vzrušení se postarala páteční data z amerického trhu práce - Komentář

Celý týden se čekalo na páteční ostře sledovaná data z amerického trhu práce. Předem zveřejněné předstihové indikátory byly jako obvykle smíšené. O to větší překvapení bylo oznámení podstatně lepších čísel. Razantně se zlepšila tvorba nových pracovních míst, která byla masivně lepší ve srovnání s odhady trhu. Ale pro Fed to znamená opravdu napjatý trh práce, což je pro něj jedním z důležitých kritérií rozhodování o měnové politice. A může to také znamenat, že by mohlo dojít k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Tak paradoxně lepší data jsou vlastně pro akcie horší. Byla to nejdůležitější makrodata tohoto týdne.

Pražská burza

Týdenní výkon (2. 10. – 6. 10.)

Index PX první čtyři dny jen ztrácel a páteční růst ztrátu od začátku týdne jen lehce korigoval. Pražská burza tento týden perspektivou výkonnosti PX indexu oslabila o 1,22 % (1 332,84 b.).

Týdenní komentář k jednotlivým emisím bude tentokrát jednoduchý. Všechny tituly za tento týden oslabily. Beze změny skončila jen Moneta (0 % t/t, 83,80 CZK).

Banky v tomto týdnu odepsaly nejméně a předvedly vlastně nejlepší výkon. Za již zníněnou Monetou se umístily Erste Group (-0,38 % t/t, 797 CZK) a Komerční banka (-0,45 % t/t, 669 CZK) s asi půl procentní ztrátou.

ČEZ rostl jen v pátek, což zmírnilo týdenní ztrátu. Po třech týdenních růstech ČEZ zaznamenal za tento týden pokles o 2,55 % (955 CZK) a stal se tento týden nejhorší akcií. Colt CZ (-2,15 % t/t, 545 CZK) již od srpna pravidelně střídá růstové a klesající týdny. Tentokráte to byla druhá varianta.

Přes procento klesly také Kofola (-1,49 % t/t, 264 CZK) a Philip Morris ČR (-1,98 % t/t, 16 820 CZK). A pojišťovna VIG (-2,05 % t/t, 622 CZK) oslabila přes 2 %.

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a jednotlivých akcií je v příloze.

Pražská burza

Denní výkon (6. 10. 2023 - pátek)

Hlavní index PX (+0,53 %, 1 332,84 b.) dnes poprvé v tomto týdnu rostl.

Nejlépe na tom byly dnes velké banky Erste Group (+1,39 %, 797 CZK) a Komerční banka (-0,68 %, 669 CZK). Mezi ně se vklínil ČEZ (+0,79 %, 955 CZK). Asi půl procenta přidaly také Moneta (+0,48 %, 83,80 CZK) a pojišťovna VIG (+0,48 %, 622 CZK).

Kofola (-1,49 %, 264 CZK), Colt CZ (-1,62 %, 545 CZK) a Philip Morris ČR (-1,64 %, 16 820 CZK) byl trojlístek, který dnes oslabil.

Americký širokopásmový index S&P500 do čtvrtka střídal kladné a záporné seance. Poklesy byly ale hlubší než růsty, takže za první čtyři dny tohoto týdne odepsal 0,7 % (4 258,19 b.). V pátek se futures kontrakty obchodovaly pěkně v plusu, ale jen do zveřejnění dat z trhu práce (viz výše). Následně spadly jako kámen do negativního pásma. Dnes otevírá index slabší o 0,5 %. Za celý týden to bude znamenat ztrátu kolem 1,1 %. A pátý negativní týden v řadě.

Evropský index STOXX Europe 600 první tři dny klesal. Ve čtvrtek vzrostl. V pátek došlo k volatilnímu obchodování. Od začátku seance slušně rostl, ale drtivou ránu mu zasadilo zveřejnění amerických dat z trhu práce. Překlopil se do mínusu a od té chvíle bylo obchodování docela volatilní. Dnes je krátce před koncem obchodování na zelené nule (+0,09 %). Za celý týden s největší pravděpodobností zapíše ztrátu 1,8 %.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Pololetní výsledky zveřejnil (29. 9. 2023) Philip Morris ČR. V meziročním srovnání jsou čísla nižší. Prodej klasických cigaret se snížil, což nedokázaly kompenzovat vyšší prodeje bezdýmných náplní. Takže celkový objem klesl. Negativně se projevila také inflace nákladů. Náš komentář naleznete zde https://bit.ly/PMCR_1H23.

Co se dá čekat příští týden?

Kalendář pro české akcie je prázdný. Ale příští týden v úterý začne v USA výsledkové sezóna za 3Q23. Jako jedny z prvních jsou na pořadu velké banky. To by mohlo napovědět o dalším směru obchodování.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Čt 16:41Akciové trhy: Slabší data z americké ekonomiky poslala trhy dolů - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.09.2023Data z amerického trhu práce ukazují na jeho ochlazování (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688